Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

«Ξέφραγο αμπέλι» η χώρα – Εισβολές σε υπουργεία, καταλήψεις, χάος στα νοσοκομεία

Από το ταβάνι του νοσοκομείου Νίκαιας που έπεσε στο κεφάλι επισκέπτη, μέχρι τις καταλήψεις του Ρουβίκωνα και το «ντου» για δεύτερη φορά στο υπουργείο Παιδείας

Με ξέφραγο αμπέλι μοιάζει η χώρα και με καθημερινά περιστατικά να αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αδυνατεί να αντιμετωπίσει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όμως, πέραν των περιστατικών ασφάλειας και «μπαχαλοποίησης» του δημόσιου βίου, με εισβολές σε υπουργεία και τον Ρουβίκωνα να κάνει ό,τι θέλει, ακόμη και υποθέσεις όπως αυτή του νοσοκομείου Νίκαιας, όπου έπεσε μέρος από το ταβάνι, δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπόσχεται χιλιάδες προσλήψεις, αδιαφορώντας για το μισθολογικό κόστος του δημοσίου, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας. Οι δε υπουργοί ασχολούνται με… υψηλή πολιτική αντί να βρίσκουν λύσεις. Ο Παύλος Πολάκης για παράδειγμα, θα μπορούσε να ασχοληθεί με το νοσοκομείο Νίκαιας όπου έπεσε το ταβάνι της ορθοπεδικής και τραυμάτισε μητέρα ασθενή αντί να πανηγυρίζει γιατί ο Τσίπρας αποθέωσε το «δόγμα» του για να πάνε όλοι φυλακή.

Πέραν την κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, όπου για το υπουργείο φταίνε οι συνδικαλιστές που κάνουν τις καταγγελίες για να αποδομήσουν το έργο της κυβέρνησης, χάος επικρατεί και στην Παιδεία.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, αφού έδωσε άδεια στους εκπαιδευτικούς να βάλουν λουκέτο νωρίτερα στα σχολεία για να πάνε στο συλλαλητήριο, δεν βρέθηκε στο υπουργείο του όπου μαθητές και φοιτητές έκαναν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα «ντου» στο κτίριο.

Την πρώτη ο υπουργός ήταν εκεί αλλά η αστυνομία τους επέτρεψε να εισβάλουν στο κτίριο, να μπουν στο γραφείο του, να προπηλακίσουν αστυνομικούς και υπαλλήλους και να ξεκινήσουν έναν ατελέσφορο διάλογο. Εφτασαν στο σημείο να ανέβουν ακόμη και πάνω στο γραφείο του Γαβρόγλου μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν το γεγονός σα να μη συμβαίνει τίποτε.

Σήμερα οι μαθητές και φοιτητές με την άνεσή τους, μπούκαραν και πάλι στο υπουργείο, εισέβαλαν στο γραφείο του υπουργού που έλειπε και έκαναν κατάληψη χωρίς κανείς να τους ζητήσει το λόγο.

Κι αν όλα αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν επειδή είναι νέοι, μαθητές και φοιτητές, που θέλουν να εκφράσουν την οργή τους για το σχέδιο Γαβρόγλου για την Παιδεία, τι να πει κανείς για την υπόθεση του Ρουβίκωνα. Η αντιεξουσιαστική οργάνωση συνεχίζει την κατάληψη γραφείου στη Φιλοσοφική σχολή, έκανε μάλιστα και… opening party, με ρεμπέτικη κομπανία όπου, χάριν αστεϊσμού το… σουξέ ήταν το τραγούδι «απόψε κάνεις μπαμ». Και βεβαίως ο Ρουβίκωνας συνεχίζει τις ακτιβιστικές δράσεις τους σε πρεσβείες χωρίς να υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο.

Το ακόμη πιο εξωφρενικό για το οποίο κανείς δεν έχει δώσει απάντηση; Το βίντεο – ντροπή που δημοσιοποίησε ο Ρουβίκωνας με μέλη του να κάνουν… έλεγχο και να ζητούν εξακρίβωση στοιχείων από αστυνομικούς, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αδυνατούν να αντιδράσουν, κλείνουν συμβολικά τη σχολή, όμως, το επίσημο κράτος απουσιάζει. Και παρά το γεγονός ότι ζητείται η παρέμβαση της Αστυνομίας, συνεχίζεται το δόγμα της ανοχής στα «παιδιά». Αλλωστε, το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τα Πανεπιστήμια προωθούσε το διάλογο με τους αντιεξουσιαστές και συμβούλευε τους πρυτάνεις αν χρειάζεται να δίνουν και χώρους για να κάνουν κατάληψη.

Παντελής είναι και η απουσία και στο χάος που επικρατεί γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο όπου παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τις επιστολές στον πρωθυπουργό, οι φοιτητές βρίσκονται σε κλοιό ναρκομανών, εμπόρων και πλανόδιων πωλητών.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τις κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα, συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο Ν. Τόσκας, στην κυβερνητική γραμμή της ανοχής και της μη σύγκρουσης.

Όμως, οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι είναι απροστάτευτοι.

Οι συνάδελφοί μου δεν φταίνε σε τίποτα. Αυτό το πρόβλημα που είδαμε ξεκινάει από πολύ ψηλά» ανέφερε ο κ. Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, ενώ πρόσθεσε πως «όταν αστυνομικοί βλέπουν να τους προσεγγίζουν 20 άτομα, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν είναι η προστασία της προσωπικής τους ακεραιότητας».

Υποστήριξε δε, ότι «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι πολύ σοβαρό το περιστατικό. Η Ελληνική Αστυνομία ευτελίζεται από ανθρώπους που κάποιοι άλλοι τους έχουν αφήσει, και έχουν πάει σε όλα τα δημόσια κτίρια, σπάνε, χτυπάνε και στο τέλος έφτασαν σε σημείο να ζητούν ταυτότητες από αστυνομικούς».
Διεθνής διασυρμός

Και την ίδια ώρα η Ελλάδα διασύρεται και διεθνώς με τη δράση του Ρουβίκωνα.

Ο Economist σε άρθρο του αναρωτιέται γιατί ο Τσίπρας ανέχεται τον Ρουβίκωνα. Το άρθρο με τίτλο «Πώς μια ομάδα ταραξιών της Αθήνας παραμένει ατιμώρητη» ξεκινά με μια σύντομη περιγραφή των Εξαρχείων ως μια περιοχή που από καιρό έχει γίνει «στέγη» μιας «μικρής ταραχοποιού ομάδας που αυτοπεριγράφονται ως αναρχικοί».

«Βίαιες οδομαχίες λαμβάνουν χώρα τα Σαββατοκύριακα: οι εξτρεμιστές πετούν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία που απαντά με δακρυγόνα, ενώ οι κάτοικοι -που υποφέρουν επί μακρόν- λένε ότι τα παράπονά τους αγνοούνται κατά κανόνα από τις Αρχές» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου που αναφερόμενος στη δράση του Ρουβίκωνα. «Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ανοχή στις δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να επαναβεβαιώσει τους αριστερούς ψηφοφόρους πως παρότι εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα, το κόμμα παραμένει κατά βάθος ένα ριζοσπαστικό κίνημα» προσθέτει και υπενθυμίζει την παρέμβαση του Νίκου Βούτση προκειμένου «να προστατεύσει τα μέλη του Ρουβίκωνα» όταν έκαναν «ντου» στη Βουλή «δίνοντας εντολή για την άμεση απελευθέρωσή τους στη λογική ότι ‘ήταν μια απλή πράξη διαμαρτυρίας’».

«Ωστόσο στελέχη της αντιτρομοκρατικής ανησυχούν ότι η ομάδα γίνεται κέντρο εκπαίδευσης για εξτρεμιστές. Κάποια μέλη του Ρουβίκωνα έχουν διασυνδέσεις με μέλη της ‘Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς’ μιας ομάδας που το 2010 είχε αποστείλει εκρηκτικά δέματα σε Ευρωπαίους πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Οι επικεφαλής τους τώρα εκτίουν ποινές πολλών ετών στη φυλακή, όμως ένα άλλο μέλος περιμένει να δικαστεί κατηγορούμενος για την αποστολή ενός παγιδευμένου δέματος στον Λουκά Παπαδήμο, που διετέλεσε επίσης για λίγο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κρίσης» καταλήγει το δημοσίευμα.

2 σχόλια:

  1. Το αθλιο Ελλαδισταν του Συριζα...Μια χωρα τριτοκοσμικη, ταπεινωμενη στο διεθνες περιβαλλον...Μια ωρα αρχύτερα πρεπει να εξαφανισθουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ ούτε καν σύνορα δεν έχουμε.
    ΥΓ.πανω από 100000 οι ελληνοποιήσεις φέτος.
    Και όλοι αυτοί,θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή