Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Οικογενειακός γιατρός: Στον «πάγο» και το 2019 - Τι θα αλλάξει το υπ. Υγείας


Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν περίπου 1.150.000 εγγραφές πολιτών σε οικογενειακό γιατρό.



Οικογενειακός γιατρός: Στον «πάγο» και το 2019 - Τι θα αλλάξει το υπ. Υγείας
Μόνο 1 στους 10 πολίτες έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να βρουν οικογενειακό γιατρό και να εγγραφούν στο νέο θεσμό, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. 


Παρά τις προσπάθειες των πολιτών να εντοπίσουν ελεύθερο οικογενειακό γιατρό και να εγγραφούν, οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού καθιστούν το εγχείρημά τους μάλλον ανέφικτο. Έτσι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν περίπου 1.150.000 εγγραφές πολιτών σε οικογενειακό γιατρό. 

Βέβαια το ζήτημα παραμένει ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια πολίτες πρέπει να βρουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό, ώστε σιγά σιγά να λειτουργήσει το νέο σύστημα. 

Κάτι που προς ώρας δε μοιάζει δυνατό αφού και το 2019 οι διαθέσιμοι γιατροί είναι ελάχιστοι σε σχέση με όσους χρειάζονται. 

Με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί συνολικά 1195 γιατροί στις ΤΟΜΥ ώστε να γίνουν οικογενειακοί αλλά και να γίνουν συμβάσεις με τουλάχιστον 2800 ιδιώτες συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς, Παιδιάτρους). 

Ωστόσο σήμερα έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ μόνο 500 γιατροί μαζί με τη νέα «φουρνιά» που τοποθετείται, ενώ με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβληθεί 700 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί. 

Έτσι όσοι πολίτες δεν έχουν βρει ακόμη οικογενειακό γιατρό θα συνεχίσουν και το 2019 να επισκέπτονται κανονικά το γιατρό τους. Όμως εάν κανείς επιλέξει ιδιώτη γιατρό (Παθολόγο, Γενικό Γιατρό, Παιδίατρο) που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό της επίσκεψης από την τσέπη του.

Από την άλλη για να δει κανείς γιατρό χωρίς να καταβάλει το κόστος θα πρέπει είτε να μεταβεί σε Κέντρο Υγείας, σε δημόσια Μονάδα Υγείας, είτε στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων όπου βέβαια η αναμονή ενίοτε διαρκεί και μήνες. 

Τι θα αλλάξει το υπ.Υγείας

Όπως αναφέρουν πηγές του «ethnos.gr» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τον ιατρικό κόσμο σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους οικογενειακούς γιατρούς τόσο για τις ΤΟΜΥ όσο και μέσω ΕΟΠΥΥ. 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr» προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις ειδικά σε ότι αφορά στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα. Ήδη πάντως μία πρώτη θετική κίνηση έγινε αφού ο υπουργός Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα διαθέτουν σύντομα όλες οι ασφαλισμένοι, όλοι οι ιδιώτες γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς ανεξάρτητα εάν θα είναι συμβεβλημένοι ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ. 

Η απόφαση αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θεωρήθηκε και από τον κλάδο ως κίνηση καλής θέλησης ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. 

Επίσης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αλλάξει ορισμένους δεσμευτικούς όρους για τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς (ωράριο, συνολικό αριθμό δωρεάν επισκέψεων κ.λ.π.) όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του «ethnos.gr», με την ελπίδα ο ιατρικός κόσμος να αλλάξει άποψη για τον οικογενειακό γιατρό. 

Ωστόσο περισσότερα χρήματα για τις αμοιβές, δεν αναμένεται να εξευρεθούν, γεγονός που θα αποτελέσει όπως φαίνεται και πάλι ανασταλτικό παράγοντα για τους γιατρούς.

14 σχόλια:

  1. Οι βελτιωτικές κινήσεις του υπουργείου, όπως η χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου σίγουρα θα συμβάλλουν στην αλλαγή της στάσης των γιατρών. Εάν όμως τα αποτελέσματα αυτής της υποχώρησης του κράτους δεν είναι τα αναμενόμενα, τότε μπορεί να μπουν σε εφαρμογή και άλλα μέτρα. Για παράδειγμα ο εφοδιασμός των ασφαλισμένων με voucher επισκέψεων και εξετάσεων τα οποία θα δίνει ο ασθενής αντί μετρητών σε όποιο γιατρό επιλέξει, καθιστώντας τον αυτομάτως ΟΙ. Έτσι όλοι οι γιατροί, αναξαρτήτως συμβάσεως θα μετέχουν στην ανάπτυξη της μεταρρύθμισης στην υγεία! Η ονομαστική αξία του voucher, μπορεί να είναι ακόμα και υψηλότερη απ΄ ότι είναι ο τωρινός μέσος όρος της επίσκεψης στον ΟΙ, ώστε να γίνει ελκυστικότερο το εγχείρημα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΡΙΖωα 1.30 όπως σας έγραψαν στα.......φρύδια τους οι Οπτικοι έτσι σας γράφουμε και οι γιατροί τα δε voucher όπως και αυτά των γυαλιών μπορείτε να τα βάλετε στον.......! Τόσο απλά αποτυχημένοι!

      Διαγραφή
  2. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να γίνονται συμβάσεις στις δημόσιες δομές,ΤΟΜΥ , με δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος και κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
    Οταν κάνει το υπουργείο συμβάσεις στα ιδιωτικά ιατρεία ,τότε , ποιό το πρόβλημα να πάρει ιδιώτες στις ΤΟΜΥ ; Αυτό θα έχει και το πλεονέκτημα οτι ο ιδιώτης γιατρός που θα εργάζεται σε ΤΟΜΥ ,δεν θα έχει και φθορά και κατανάλωση υλικών στο ιατείο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πάνε στους γιατρούς των γυφτοτσαντηροτομυ...
    Ποιος άνθρωπος με στοιχειώδη λογική και μυαλό,θα τους εμπιστευθεί την υγεία του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ ο Τσιπρας εγκαινίασε μετρο χωρίς να υπάρχει μετρο,
    Τώρα ας εγκαινιάζει ΤΟΜΥ,
    Χωρίς γιατρούς...
    Μόνο με διοικητικούς,γραμματείς και φαρισαίους,
    Κηπουρούς σε ΤΟΜΥ 3ου ορόφου,
    Νοσηλεύτριες,την ώρα που ολόκληρες κλινικές βγάζουν βάρδιες με 1 Νοσηλευτρια,αλλα εκεί πρέπει να δουλέψεις,όχι να κάθεσαι,
    Και λοιπά ρουσφέτια διορισμών.
    Γιατροί τι να κάνουν άραγε,
    Σε τι να χρειαστούν,
    Στο ΤΟΜΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι τύποι που δουλεύουν στα ΤΟΜΥ,ντρέπονται άραγε όταν δηλώνουν ότι είναι γιατροί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Natasa Ashetidi Syrizorufianidi: niet igo den ntrepete! Igo pire diplom Gagauzia edoses 2000$ oki opos Gretsia olos tzamba ! Igo dulepsa poli gini medik! 5 rabota ekane mazepsi pari!

      Διαγραφή
    2. Αν κερδίζεις από το ιατρείο σου 1700 καθαρά μόνο το πρωί μην πας. Οι συνάδελφοι που εγώ γνωρίζω δεν τα βγάζουν.

      Διαγραφή
    3. Σε ένα χρόνο γυφΤΟΜΥ ......Καπουτζίδης και οι συνάδελφοι που γνωρίζεις 1.02 θα καθαρίζουν τουαλέτες αν έκλεισαν τα ιατρεία !

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή εξυπνακια 1.02 αν κερδίζεις 1200€ κλείνεις το ιατρείο και πας στο ......διετές ΕΣΠΑ; Μάλλον οι .......συνάδελφοι που γνωρίζεις βγάζουν γύρω στα .....500 μεικτά για να έτρεξαν σαν πειναλες! Έχεις φοβερές γνωριμίες....

      Διαγραφή
    5. Davaritskajia Natasha ki ego edose para gia ptikio.Den mpori pari an den dosi liefta.Meta doulepsi Tomy .Diorise davarits Xanthov kai commissar Vardatrompofsky .Vevaia ok ipe kai megolo laiko agonisti Takis Sekuritate .Imis ola kala den ntrepete pari lefta stili Georgia kai Abhazia .

      Διαγραφή
  6. Ξανθοκηφηνας: τι θα αλλάξει; Τίποτα! Σας εγγυώμαι ότι θα συνεχίσουμε εξίσου .......αχρηστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω πω πω πω.....βελτιωτικη κίνηση! Θα έχω ......πρόσβαση στους φακέλους! Τρέχω να γίνω ..... γυφΤΟΜΥς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή