Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Επνιξαν τον κόσμο στα χημικά για να διαλυθεί το συλλαλητήριο -Ενταση & οργή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενταση και οργή στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, καθώς η εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, μετά τα επεισόδια που προκάλεσε μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, προκάλεσε πανικό, λιποθυμίες ηλικιωμένων και μικρών παιδιών. 

Αυτή την ώρα η ένταση συνεχίζεται κοντά στη Βουλή, με ρίψη χειροβομβίδων κρότου- λάμψης, ενώ στήνουν και οδοφράγματα. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ κλήθηκαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε 10 περιστατικά, με έναν εκ των τραυματιών να μεταφέρεται στον Ερυθρό Σταυρό. 

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 14:30 μικρή ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να κάνει ντου στο προαύλιο της Βουλής και επιτέθηκε με λοστάρια κατά των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος. 

Νωρίτερα, σύμφωνα με καταγγελίες, αντιεξουσιαστές έπαιρναν ελληνικές σημαίες από διαδηλωτές, σε δρόμους κοντά στο κέντρο.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια». Αυτά τόνισαν, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Να σημειωθεί οτι αναρχικοί είχαν προγραμματίστει αντισυγκέντρωση κατά του συλλαλητήριου στα Προπύλαια, ενώ είχαν γεμίσει με υβριστικά συνθήματα και την πλατεία Συντάγματος. Από την πλευρά τους πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί. 


Η χρήση των δακρυγόνων μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν εκτεταμένη, τόσο στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος όσο και σε άλλα σημεία, όπως στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Β.Σοφίας. 

Διαδηλωτές πανικόβλητοι έτρεχαν αριστερά και δεξιά για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα. 

Εκτυλίχθηκαν εικόνες ντροπής με ηλικιωμένους να καταρρέουν και να πέφτουν λιπόθυμοι. Ακόμη και ένα μωρό λιποθύμησε και οι διοργανωτές κάνουν έκκληση να ανοίξουν οι δρόμοι για να φθάσει ασθενοφόρο και να παραλάβει το μωρό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ενώ όπως είνα φυσικό το πλήθος στον Αγνωστο Στρατιώτη και στη λεωφόρο Αμαλίας διαλύθηκε. Απέμειναν μόνο οι κουκουλοφόροι οι οποίοι συνεχίζουν τις οδομαχίες με τα ΜΑΤ

Χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών έκανε η Αστυνομία και στις 15:40, στα πλαϊνά της Βουλής, στο ύψος των λουλουδάδικων. 


Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άνοιξε τις πόρτες του προκειμένου να βρουν καταφύγιο διαδηλωτές που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με μια ηλικιωμένη ημι-λιπόθυμη. 

Την ίδια ώρα η αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους τραυματίες αστυνομικούς, λέγοντας ότι είναι 10 και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την -αδικαιολόγητη- χρήση χημικών λέγοντας ότι η ομάδα των κουκουλοφόρων που τους επιτέθηκα τους χτύπησε με καδρόνια, μάρμαρα και λοστάρια. Υποστηρίζουν ότι ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον κόσμο και τότε έλαβαν την οδηγία από τους ανωτέρους τους για χρήση χημικών. Υποστήριξαν ακόμη ότι δέχθηκαν επίθεση και με φωτοβολίδες από τους διαδηλωτές. 

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη η δυσανάλογη με ορισμένα μικροπεισόδια χρήση χημικών

Από τη ΝΔ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο Twitter σχετικά με τα χημικά: «Απολύτως απαράδεκτη η εκτεταμένη και δυσανάλογη με ορισμένα μικροεπεισόδια, χρήση χημικών-δακρυγόνων, αυτήν τη στιγμή, στο χώρο της συγκλονιστικής ειρηνικής συγκέντρωσης κατά της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών.Πρέπει να σταματήσει άμεσα». 

Εικόνες ντροπής στο Σύνταγμα

Πολίτες κάθε ηλικίας έψαχναν να βρουν νερό και έβαζαν ρούχα στο πρόσωπό τους, προσπαθώντας να αναπνεύσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου