Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Αττική: Τα τρία στοιχεία που θορύβησαν τους ειδικούς

«Γνώμονας για τις εισηγήσεις ο όρκος του Ιπποκράτη»

Newsroom kathimerini.gr

Τρία στοιχεία έχουν θορυβήσει τις τελευταίες ημέρες τους ειδικούς, ως προς την πορεία της πανδημίας στην Αττική:

Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία,
την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ,
στη συνεχόμενη, σημαντική πλέον, αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» ανέφερε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας ότι «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».

Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Σημειώνεται πως έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σήμερα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.


Η επιδημιολογική εικόνα του λεκανοπεδίου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας, γνωστοποίησε το πρωί ότι εάν τα δεδομένα παραμείνουν και σήμερα στα ίδια επίπεδα, θα εισηγηθεί σκληρό lockdown στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, επιβεβαιώνοντας και το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Κ» σήμερα.

Η εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Αττική, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημειώνει ο καθηγητής.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την πανδημία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι κατανοεί την κόπωση που υπάρχει αλλά καθώς οι επόμενοι δύο μήνες είναι δύσκολοι, χρειάζεται υπομονή από όλους μέχρι την άνοιξη.

«Αστερίσκοι» από Αδ. Γεωργιάδη

«Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ, σημειώνοντας, πάντως, πως οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς τι θα πει το γενικευμένο lockdown, καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης, του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι κατά τη δική του γνώμη ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι αφού γίνει η εισήγηση θα γίνει συζήτηση και θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα είναι καλό να δοθεί και λίγος χρόνος για συζήτηση των μέτρων για να μην υπάρξει ξανά πισωγύρισμα.

Σταδιακή επικράτηση του βρετανικού στελέχους

Παράλληλα, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Εως και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 397 κρούσματα του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι σταδιακά θα επικρατήσει στην κοινότητα.

Στα θετικά είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να καλύπτεται από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί. Αντίθετα, μικρότερη αποτελεσματικότητα φαίνεται να έχουν τα εμβόλια έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο επίσης έχει εντοπιστεί στη χώρα μας (έξι περιστατικά έως χθες σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα), γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα οποία παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι κατά 20% αυξημένες για το βρετανικό στέλεχος έναντι των υπόλοιπων στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα. «Η αυξημένη μεταδοτικότητα θα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα. Συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι «αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει, γιατί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 15%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τους ενηλίκους.

Πρέπει να εφαρμοστεί γενικό lockdown, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα που θα έχει κόστος στην οικονομία και στο σύστημα υγεία, υποστήριξε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να είναι αποτελεσματικό αυτό το lockdown χρειάζεται να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις εβομάδες.

«Προς τα τέλη Μαρτίου που θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί θα μπορούμε να είμαστε σε μια άλλη φάση» επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, «το καινούριο στέλεχος κινείται ταχύτερα, δεν έχουμε τα ίδια χρονικά περιθώρια».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου