Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Γκάγκα: Εξετάζουμε την άρση του ασυμβίβαστου στους γιατρούς του ΕΣΥ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άρση του ασυμβίβαστου για τους γιατρούς του ΕΣΥ που επιθυμούν να εργάζονται και ως ιδιώτες εξέφρασε η Μίνα Γκάγκα.

Healthpharma.gr

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, τόνισε την ανάγκη άρσης των διαφοροποιήσεων στους όρους με τους οποίους εργάζονται οι γιατροί σε ΕΣΥ, στρατό και πανεπιστήμια.

«Αποτελεί ύψιστης σημασίας το ζήτημα στελέχωσης των νοσοκομείων. Στο ΕΣΥ υπάρχουν ιατροί πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν οι πανεπιστημιακοί, οι στρατιωτικοί και οι ιατροί του ΕΣΥ. Οι πανεπιστημιακές θέσεις γίνονται ανάρπαστες γιατί οι πανεπιστημιακοί έχουν δικαίωμα άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος παράλληλα με το έργο τους μέσα στα νοσοκομεία. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι στρατιωτικοί.

Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε τις ίδιες δυνατότητες σε όλους τους ιατρούς. Δυνατότητες που δίνονται σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να φεύγουν από την δική μας. Δίνοντας αυτές τις ευκαιρίες θα στελεχωθούν οι θέσεις των περιφερειακών νοσοκομείων. Δεν είναι καινοφανές αυτό, ισχύει στα περισσότερα συστήματα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική της αντιπολίτευσης

Η κ. Γκάγκα έκανε εκτενή αναφορά και στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη -δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

“Η πλειοψηφία των νοσοκομείων στην Ε.Ε λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί σαφώς καλύτερο για το ιατρικό προσωπικό. Θέλω να σας καταθέσω την εμπειρία μου. Στα 30 χρόνια που ήμουν στο Σωτηρία είχαμε 17 διοικητές. Από αυτούς ελάχιστοι ήταν αποδεκτοί σε επίπεδο ικανοτήτων και συμπεριφοράς. Ένας ήταν εξαιρετικός και αυτός μετακινήθηκε με εντολή Υπουργού. Το ΝΠΙΔ είναι για την κυβέρνηση μοντέλο αποδοτικότερης λειτουργίας προς όφελος πολιτών. Όσο για το δωρεάν που λέει η αντιπολίτευση αυτό σημαίνει ότι το πληρώνουν οι πολίτες” είπε.

Μίνα Γκάγκα: Αναλυτικά η ομιλία της στην Βουλή:

Η Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την κατασκευή Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υλοποιεί σημαντικές δωρεές στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 438 εκατομμυρίων ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας υπέδειξε στο ΙΣΝ τις μεγαλύτερες ανάγκες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας με σκοπό την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και της παροχής υπηρεσιών Υγείας προς όλους τους πολίτες.

Μεταξύ των εμβληματικών έργων που χρηματοδοτούνται από το ΙΣΝ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, η σύμβαση δωρεάς του οποίου κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2020, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ (η κύρωση της σύμβασης δωρεάς συζητείται σήμερα) και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ.

Το έργο είναι μοναδικό από όλες τις απόψεις και θα συμβάλει στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είναι μια δωρεά 160 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του πρώτου παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα.

Γκάγκα: Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ

Το ΙΣΝ αναλαμβάνει το κόστος των μελετών, το κόστος της κατασκευής των εγκαταστάσεων, το κόστος για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης και τοποθέτησης του ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού. Επιπλέον θα αναλάβει την δωρεάν εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση των συστημάτων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει την έκταση για την εγκατάσταση του Νοσοκομείου, τη διαμόρφωση της πρόσβασης (το οδικό δίκτυο) και τη στελέχωση του νέου Νοσοκομείου. Η έκταση ήδη ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ για τη διαμόρφωση των οδικών προσβάσεων απαιτείται η συμμετοχή του Δημοσίου με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ είναι ένα πρότυπο και υπερσύγχρονο νοσοκομείο, τόσο στον σχεδιασμό του όσο και στη λειτουργία του.

Θα διαθέτει 243 κλίνες, μεταξύ των οποίων 33 θέσεις με δυνατότητα ΜΕΘ και 46 θέσεις ΤΕΠ/Ημερήσιας Νοσηλείας.

Οι τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου θα συμπληρωθούν με την ανάπτυξη Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων με 20 κλίνες καθώς και με τη στέγαση πανεπιστημιακών ερευνητικών εργαστηρίων, αμφιθεάτρων και χώρων διδασκαλίας.

Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με 716 εργαζόμενους, ενώ στη πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί 1.010 εργαζόμενους.

Στο νοσοκομείο θα μεταφερθούν Πανεπιστημιακές παιδιατρικές και παιδοχειρουργικές κλινικές που ήδη λειτουργούν σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι εξασφαλίζονται πλήρως, αφού μαζί με τις κλινικές που θα μεταφερθούν στο νέο Νοσοκομείο θα μεταφερθεί και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, με την ίδια εργασιακή σχέση, βαθμό και ειδικότητα που κατείχε. Και μεταφέρονται φυσικά σε ένα αναβαθμισμένο εργασιακό περιβάλλον.

Οι νέες προσλήψεις που θα απαιτηθούν θα έχουν ολοκληρωθεί 3 μήνες πριν την Πιστοποίηση Ολοκλήρωσης του Έργου.

Το κόστος λειτουργίας για το πρώτο έτος έχει υπολογιστεί σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Αρχιτεκτονική μελέτη Γκάγκα

Η αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης Renzo Piano (Centre Pompidou, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος), προβλέπει την εναρμόνιση των χώρων θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον. Λυπάμαι που δεν έχουμε εδώ δυνατότητα προβολής για να δείτε πόσο άρτιο καο πρωτοπόρο θα είναι το νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο θα είναι Ψηφιακό, δηλαδή με ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών σε όλα τα τμήματα και επίπεδα του Νοσοκομείου και ολοκληρωμένη διαχείριση των εγκαταστάσεων του. Διασυνδεμένο επίσης με άλλες μονάδες υγείας, και φορείς.

Θα είναι Πράσινο, δηλαδή θα λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Το Νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα απολαμβάνει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, θα διέπεται από τους νόμους που αφορούν τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ., αλλά και των νόμων που διέπουν τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων.

Θα εφαρμοστούν καινοτομίες και σύγχρονο μοντέλο διοίκησης που περιλαμβάνουν Γενικό Διευθυντή, Διαχειριστή Κλινών και Διαχειριστή Κινδύνου, με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων, τη βέλτιστη διαχείριση και συντονισμό κατανομής των κλινών και τον συντονισμό των διαδικασιών ελέγχου κινδύνων για το νοσοκομείο – και αυτό είναι κάτι που θέλουμε για όλα τα νοσοκομεία μας.

Η επιλογή λειτουργίας του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου με τη νομική μορφή του ΝΠΙΔ είναι στρατηγική πολιτική επιλογή μας.

Θεωρούμε ότι με αυτή την επιλογή θα είναι αποδοτικότερη η λειτουργία του, ορθολογικότερη η χρήση των πόρων του και βελτιωμένη η παροχή των υπηρεσιών του.

Γκάγκα για ΝΠΙΔ

Να θυμίσω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πλειοψηφία των Δημόσιων Νοσοκομείων λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Να θυμίσω επίσης ότι έτσι λειτουργεί το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στην χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ., εφημερεύει και περιθάλπει ασθενείς ισότιμα με τα 3 άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Και οι ασθενείς, όπως και όλοι οι Θεσσαλονικείς, το εμπιστεύονται και το καμαρώνουν. Είναι η καλύτερη εκδοχή ενός δημόσιου Νοσοκομείου, ενταγμένου στο Ε.Σ.Υ, υπό την εποπτεία του Υπουργού Υγείας και του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ.

Η πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού λειτουργεί επίσης ως ΝΠΔΙ και λειτουργεί περίφημα, εξυπηρετώντας όλη τη γύρω περιοχή που σημειωτέον είναι βιομηχανική και οικιστική περιοχή με συχνά ατυχήματα.

Η επιλογή μας να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο ως ΝΠΙΔ είναι συνειδητή και θεωρώ ότι αποτελεί τομή στη δημόσια υγεία.

Γιατί έχει αποδειχθεί, με βάση έγκριτες επιστημονικές μελέτες, και στοιχεία που δημοσιοποίησε και ο ΠΙΣ, ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία όταν λειτουργούν ως ΝΠΙΔ είναι αποδοτικότερα από το μοντέλο των ΝΠΔΔ.

Αποδοτικότερο στη διαχείριση και εξοικονόμηση των πόρων του και παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Επίσης το μοντέλο αυτό διοίκησης έχει αποδειχθεί σαφώς καλύτερο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω εδώ την προσωπική μου εμπειρία, εμπειρία 30 ετών στο εθνικό σύστημα υγείας. Σε αυτά τα χρόνια, στο νοσοκομείο Σωτηρία είδαμε 17 νέους διοικητές. Λυπάμαι που θα το πω αλλά από αυτούς ελάχιστοι ήταν αποδεκτοί σε επίπεδο ικανοτήτων και συμπεριφοράς και μόλις 1 ήταν εξαιρετικός – και μετακινήθηκε με την αλλαγή υπουργού μέσα στην ίδια κυβέρνηση! Να σημειώσω εδώ ότι κάθε αλλαγή διοικητή επιφέρει φυσικά μεγάλες καθυστερήσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου καθώς κάθε διοικητής, ακόμα και ο ικανότερος, χρειάζεται να μάθει το νοσοκομείο και να ξεκινήσει από την αρχή. Άρα δεν είναι καλό αυτό το σύστημα.

Το Υπουργείο Υγείας και η παρούσα Κυβέρνηση έχουν το δικαίωμα, την ισχυρή βούληση αλλά και την υποχρέωση να επιλέξουν το μοντέλο αποδοτικότερης λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των πολιτών.

Η Ελληνική Βουλή θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του έργου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ως τα τέλη του 2025. Αντ’ αυτού, αναλώνεται σε μικροπολιτικές απόψεις περί δήθεν εκχώρησης συμφερόντων στον ιδιωτικό τομέα. Κανείς δεν εκχωρεί τη Δημόσια Υγεία.

Η Δημόσια Υγεία είναι ύψιστο αγαθό και η παρούσα Κυβέρνηση προασπίζει και θα προασπίζει πάντα τα συμφέροντα των πολιτών.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα αποτελέσει ένα στολίδι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδος και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Και θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα από την Ελληνική Βουλή.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει υψηλής ποιότητας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ψυχική δύναμη και σθένος όπως αποδείχθηκε τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας. Δυστυχώς, οι υποδομές δεν είναι αντίστοιχα ποιοτικές. Γκάγκα

Οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας και τον ιατροτεχνολογικό μας εξοπλισμό και να ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες υγείας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και των πόρων που διαθέτουμε ως χώρα. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει επιχορηγήσεις 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον σκοπό αυτό. Όμως η αναβάθμιση των νοσοκομειακών δομών και των δομών υγείας γενικότερα, απαιτεί πολύ μεγάλη χρηματοδότηση- να θυμίσω ότι έχουμε 124 νοσοκομεία, περισσότερα από 300 πολυδύναμα ιατρεία και πάνω από 1000 περιφερικά ιατρεία. Η συμβολή του ΙΣΝ λοιπόν είναι ανεκτίμητη, όπως είναι και όλων των δωρητών. Στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, πάρα πολλοί δωρητές και ευεργέτες συνέβαλαν με μεγάλα έργα, να θυμίσω τον Συγγρό και τον Ζάππα μεταξύ άλλων. Σε όλους αυτούς τους ευεργέτες η ελληνική κοινωνία αποτίει φόρο τιμής.

Θα έπρεπε να είμαστε όλοι ευγνώμονες και για τη συμβολή του ΙΣΝ στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας. Αυτό είναι αυτονόητο. Όμως φαίνεται ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό δεν ισχύει.

Κάποιοι βουλευτές καταψήφισαν τη δωρεά για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ και τώρα ετοιμάζονται να καταψηφίσουν τη δωρεά για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Και όλα αυτά, με το πρόσχημα ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως ΝΠΙΔ – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- και όχι ως ΝΠΔΔ. Είναι λάθος αυτή η τοποθέτηση, δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Ήδη, το παράδειγμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.

Στόχος της πολιτείας είναι η στήριξη και η εξυπηρέτηση των πολιτών, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και δωρεάν πρόσβασης σε καλές υπηρεσίες υγείας. Αυτήν την πρόσβαση και αυτές τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες θα έχουν τα παιδιά – και οι γονείς τους- με το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο ΙΣΝ στη Θεσσαλονίκη.
Γκάγκα για στελέχωση νοσκομείων

Πριν κλείσω, θέλω να αναφερθώ σε ένα ύψιστης σημασίας ζήτημα αυτό της στελέχωσης των νοσοκομείων. Σε αυτό αναφέρθηκε χθες ο υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας υπάρχουν ιατροί πολλών ταχυτήτων, Πανεπιστημιακοί γιατροί, γιατροί ΕΣΥ και στρατιωτικοί ιατροί.

Όπως είπε και ο υπουργός, οι Πανεπιστημιακές θέσεις γίνονται ανάρπαστες και αυτό είναι πράγματι αλήθεια γιατί αυτές δίνονται σε 7 μεγάλες πόλεις και οι πανεπιστημιακοί ιατροί έχουν δικαίωμα ελευθέρου επαγγέλματος παράλληλα με τη δυνατότητα ερευνητικού, διδακτικού και κλινικού έργου στα Νοσοκομεία. Επίσης δικαίωμα ελεύθερου επαγγέλματος έχουν οι στρατιωτικοί ιατροί, παράλληλα με τα νοσοκομειακά τους καθήκοντά. Και οι δύο αυτές κατηγορίες ιατρών είναι μέρος του ΕΣΥ που όλοι οι πολίτες εμπιστεύονται. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους γιατρούς του συστήματος υγείας, δυνατότητες που τους δίνονται σε άλλες χώρες και έτσι πολλοί προτιμούν να φύγουν. Γκάγκα

Δίνοντας τις ίδιες ευκαρίες, θα στελεχωθούν περιφερικά νοσοκομεία και ιατρεία και θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι καινοφανές, ισχύει στα μεγαλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, συστήματα που σέβονται, εμπιστεύονται και καμαρώνουν οι πολίτες τους. Στόχος είναι ο Έλληνας πολίτης να έχει παντού πρόσβαση σε γιατρούς και ποιότητα υπηρεσιών υγείας και οι εργαζόμενοι στο σύστημα ασφάλεια και ικανοποίηση. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν φυσικά ευρύ δημόσιο δημοκρατικό διάλογο και γίνονται με σύμπνοια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των Ελλήνων. Βούληση της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα σύστημα ποιοτικό και αποτελεσματικό, προς όφελος των πολιτών και των υγειονομικών που εργάζονται σε αυτό. Χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις. Με γνώση, με κατανόηση, με στοργή, με αξιοπιστία. Με ικανοποίηση και χαμόγελο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου