Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Η Όμικρον προκαλεί ένα απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά, λένε γιατροί στις ΗΠΑ

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Γιατροί στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους γονείς ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί υλακώδη βήχα στα παιδιά. Ο βήχας αυτός δεν είναι αθώος, καθώς οφείλεται στη λαρυγγίτιδα και εκδηλώνεται επειδή παρεμποδίζεται η αναπνοή του παιδιού.

Η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός προκαλεί σε πολλά παιδιά ένα απρόσμενο σύμπτωμα, το οποίο δεν υπήρχε με τις προηγούμενες και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς.

Το σύμπτωμα αυτό είναι ο υλακώδης βήχας, δηλαδή ένας βήχας που θυμίζει γαύγισμα σκύλου. Ο βήχας αυτός αναπτύσσεται όταν προκληθεί οίδημα (πρήξιμο) στο ανώτερο αναπνευστικό. Το οίδημα συνήθως εντοπίζεται γύρω από τις φωνητικές χορδές (στον λάρυγγα) και στην τραχεία. Η ανάπτυξή του προκαλεί στένωση στον λάρυγγα και δυσκολία στην αναπνοή.

Επειδή τα παιδιά έχουν μικρότερο λάρυγγα απ’ ό,τι οι ενήλικες, η λαρυγγίτιδα προκαλεί συχνότερα υλακώδη βήχα στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Ο βήχας αυτός κατά κανόνα εκδηλώνεται τη νύχτα. Συνήθως ξυπνά τα παιδιά και τα τρομάζει, επειδή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Μάλιστα, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να πάρουν ανάσα, ακούγεται συχνά και ένα υψίσυχνο σφύριγμα.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, πολύ περισσότερο γιατί από μόνη της η λαρυγγίτιδα μπορεί να γίνει μια απειλητική κατάσταση για το πάσχον παιδί. Γι' αυτό κι οι γονείς με την παραμικρή αλλαγή της χροιάς της φωνής του παιδιού τους θα πρέπει να συμβουλευθούν τον Παιδίατρο τους. Η εμπειρία της πανδημίας μας οδήγησε σε νέους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ γονέων και Παιδιάτρων κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών [τηλέφωνο, βίντεο κλπ]. Αναλυτικά αυτά περιγράφονται στις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μπορούν να αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των άλλων Ιατρικών Συλλόγων.
    Αναστάσιος Δ. Χατζής Παιδίατρος - Εντατικολόγοε Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή