Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»: Κύμα παραιτήσεων εξειδικευμένων γιατρών – Γιατί αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον

Τέσσερις ακτινολόγοι, ένας παθολόγος, μία αναισθησιολόγος και ένας καρδιολόγος αναχώρησαν, ήδη από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας».


Επτά παραιτήσεις γιατρών, και μάλιστα από τμήμα της πρώτης γραμμής, απαριθμεί τους τελευταίους μήνες ο «Αγιος Ανδρέας». Τέσσερις ακτινολόγοι, ένας παθολόγος, μία αναισθησιολόγος και ένας καρδιολόγος υπέβαλαν παραίτηση είτε για να ιδιωτεύσουν είτε για να εργαστούν στο εξωτερικό με πιο δημοφιλή προορισμό την Κύπρο.

Ως αιτίες, των παραιτήσεων, αναφέρονται η υπερεργασία και οι χαμηλότατες αμοιβές που λαμβάνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας σε συνδυασμό με την απαγόρευση της παράλληλης λειτουργίας τους ως ιδιώτες γιατροί. Κάτι που δεν ισχύει για τους πανεπιστημιακούς.

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ

Οπως έγραψε η εφήμερίδα «Πελοπόννησος», η τελευταία παραίτηση ήταν αυτή του διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος, Δημήτρη Ηλιόπουλου. Από το ίδιο τμήμα έχουν παραιτηθεί τους προηγούμενους μήνες οι: Μαργαρίτα Ντόντη, Σάντρα Καζαντζή, Παναγιώτης Σερέτης. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τον παθολόγο Γιώργο Καλογερόπουλο, την αναισθησιολόγο η οποία μάλιστα επιφορτίστηκε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας με τη λειτουργία της ΜΕΘ Κορονοϊού, Πατρούλα Μανωλοπούλου και τον καρδιολόγο Νίκο Γράψα.

Πρόκειται για έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό που στήριξε επί σειρά ετών και υπό δύσκολες συνθήκες τη λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς αφήνουν πίσω τους δυσαναπλήρωτα κενά. Οπως η κ. Μανωλοπούλου, δεδομένης της πανελλαδικής έλλειψης αναισθησιολόγων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο ερώτημά μας πώς καλύπτονται αυτά τα κενά, ο διοικητής του νοσοκομείου, Ηλίας Θεοδωρόπουλος, μας απάντησε: «Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι η αποχώρηση από το νοσοκομείο είναι προσωπική επιλογή του κάθε γιατρού και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Μακάρι να μην παραιτούνταν. Από κει και πέρα, όμως, το νοσοκομείο μας συνεχίζει την πορεία του. Σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προκηρυχτεί 36 θέσεις γιατρών και έχουν καλυφθεί οι 16. «Κάποιες θέσεις όπως αυτές της αναισθησιολογίας έχουν βγει άγονες. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα να έρθουν δύο ακτινολόγοι και συνεχίζουμε τη διαδικασία των προσλήψεων διότι υπάρχουν κλινικές και τμήματα που έχουμε πρόβλημα» αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος κάνοντας ιδιαίτερη μνεία «η ΜΕΘ και γενικότερα το αναισθησιολογικό τμήμα θέλει στήριξη, το ακτινολογικό επίσης είναι ένα κρίσιμο τμήμα. Στον χειρουργικό τομέα τη χρονιά αυτή θα συνταξιοδοτηθούν τρεις χειρουργοί μας. Γενικά προκύπτουν ζητήματα σε διάφορους τομείς. Πιστεύω ότι εάν άμεσα υιοθετηθούν οι ταχύτατες διαδικασίες πρόσληψης που ανακοίνωσε από την Πάτρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ

Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η κινητικότητα του προσωπικού, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναγνωρίζει και μία θετική παράμετρο. «Ερχεται στο νοσοκομείο μας νέος κόσμος ηλικιακά εκπαιδευμένος στις νέες τεχνολογίες και στις νέες τεχνικές. Εχουμε γιατρούς από το εξωτερικό που ζητούν να επιστρέψουν στη χώρα μας ακόμα και ως επικουρικοί. Σίγουρα χάνουμε έμπειρο προσωπικό αλλά και οι νέοι που θα μπουν στο σύστημα φέρνουν τη νέα τεχνογνωσία και είναι πιο ξεκούραστοι».

Σε κάθε περίπτωση, οι απανωτές παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού από το δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να απασχολήσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επί της ουσίας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα αίτια και να συγκρατήσει το έμπειρο προσωπικό εντός του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου