Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Επιχειρησιακό σχέδιο 5 σημείων στο ΕΣΥ για το νέο κύμα της πανδημίας

Στιγμιότυπο από νοσοκομείο/EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Με ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή στο ΕΣΥ, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να προετοιμάσει τα νοσοκομεία για την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλωστε δεν είναι ενθαρρυντικά αφού δείχνουν καθημερινή αύξηση των περιστατικών covid στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο 5 σημείων ώστε να αναχαιτισθεί το νέο κύμα και να αντιμετωπισθούν τα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν. Άλλωστε οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι από τις αρχές Αυγούστου, πιθανώς και νωρίτερα θα υπάρξει ένταση του κύματος της πανδημίας που διανύουμε.

Γι αυτό και όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, στο υπουργείο Υγείας τα στελέχη είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ξεκινά και ο επανασχεδιασμός των δημοσίων νοσοκομείων που μπορεί να χρειασθεί να σηκώσουν και πάλι το βάρος των περιστατικών.

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο

Ειδικότερα υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr υπογραμμίζουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:Επαναφορά των πρωτοκόλλων προστασίας στις εισόδους των νοσοκομείων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες με την άρση όλων των μέτρων, η είσοδος στα περισσότερα νοσοκομεία γινόταν με μία απλή μάσκα. Κάτι που αποτελούσε απόφαση του κάθε Διοικητή ξεχωριστά. Πλέον επανέρχονται τα αρνητικά rapid test για όλους τους επισκέπτες. Μάλιστα εάν χρειασθεί θα τεθεί και πάλι νέο όριο στον αριθμό των ατόμων που θα περνούν την πύλη, ανεξάρτητα εάν θα επισκέπτονται ασθενείς ή θα βρίσκονται στο νοσοκομείο για άλλες υπηρεσίες.

Καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, με δεδομένο ότι υπήρξαν μετακινήσεις το τελευταίο διάστημα, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Στόχος να καταγραφεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα διατεθούν για τις νοσηλείες covid εφόσον αυτές αυξηθούν δραματικά.

Ορίζονται σε ειδική λίστα τα υπεύθυνα τμήματα τα οποία θα αναλάβουν τα περιστατικά covid, καθώς σήμερα αντιμετωπίζουν περιστατικά διαφόρων νοσημάτων. Παράλληλα επιχειρείται η ενίσχυσή τους με προσωπικό (μετακινούμενο) εάν χρειασθεί.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή – αναφέρουν πηγές του ethnos.gr - για αύξηση των κλινών που θα νοσηλεύουν ασθενείς με covid, αλλά αυτές θα διατεθούν αργότερα εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αύξηση των προμηθειών σε μέσα προστασίας από την πανδημία, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν «παγώσει» αφού δεν θεωρούνταν άκρως απαραίτητα λόγω της μείωσης των περιστατικών που υπήρχε. Η εντολή που έχει δοθεί πλέον από το υπουργείο Υγείας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι να γίνει προμήθεια όλων των απαραίτητων ειδών ώστε να υπάρχει η προετοιμασία και το ανάλογο στοκ στις αποθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου