Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμο το σχέδιο για αναβάθμιση στα Κέντρα Υγείας – Τα κονδύλια και οι αλλαγές στη λειτουργία

Πώς σκοπεύει να αναβαθμίσει τα Κέντρα Υγείας το υπουργείο Υγείας

Έτοιμο έχει σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το υπουργείο Υγείας το επιχειρησιακό σχέδιο για την αναβάθμιση που θα πρέπει να γίνει στα Κέντρα Υγείας. Ένα σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα Κέντρα Υγείας και είναι στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία από άσκοπες επισκέψεις ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και σε μικρότερες μονάδες υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας.

Γι αυτό άλλωστε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται να υπάρχει προσωπικός γιατρός και στις δημόσιες μονάδες, ώστε οι ασθενείς να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία, αλλά να βρίσκουν τον γιατρό που έχουν εγγραφεί ακόμη και στα Κέντρα Υγείας.

Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το πρώτο βήμα θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικές Μονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία για μικρά προβλήματα υγείας. Ήδη μάλιστα έχει σχεδιασθεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής.

Παράλληλα το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα μετατρέψει έναν σημαντικό αριθμό Κέντρων Υγείας σε Μονάδες 24ωρης λειτουργίας. Πρότυπα θα αποτελέσουν τα δύο Κέντρα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ηλιούπολης. Άλλωστε απεδείχθη ότι οι δύο αυτές Μονάδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ήδη αρκετά Κέντρα Υγείας στο Λεκανοπέδιο έχουν διευρύνει το ωράριό τους.
Όσα θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα είναι και οι κεντρικές Μονάδες πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι περιφερειακές.

Ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα χρειασθούν προσωπικό ενώ με βάση τις κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, η ενίσχυση αυτή θα γίνει με ιδιώτες γιατρούς.

Ειδικότερα οι κενές θέσεις στα Κέντρα Υγείας θα καλυφθούν σε πρώτη φάση με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που έχουν σύμβαση και θα διαδραματίσουν ρόλο προσωπικού γιατρού. Μάλιστα ήδη είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση που θα είναι διευκρινιστική του νόμου για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας και θα υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα σε Κέντρα Υγείας ώστε να καλύπτουν τα κενά.
Τα κονδύλια για το υπουργείο Υγείας

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενισχύσει τις Μονάδες της πρωτοβάθμιας και ειδικά τα Κέντρα Υγείας, με κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι αλλαγές θα περάσουν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αξιοποιηθούν κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ με τα οποία θα αναμορφωθούν τεχνολογικά και σε θέματα υποδομής, συνολικά 157 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Σήμερα τα Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές δεν υπολείπονται μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι πολίτες για να κάνουν κάποια εξέταση αλλά να μην υπάρχει το απαραίτητο μηχάνημα. Συνέπεια είναι να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα όπου και πληρώνουν συμμετοχή.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

4 σχόλια:

  1. Το πιάσατε ....κορόιδα συνάδελφοι! Τσάκο ένα .....δεκαρικακι και τρέχα και στο Κέντρο Υγείας.....δήθεν για αρχή αλλά ως γνωστόν στην Ελλάδα.....ουδέν μονιμοτερο. Του προσωρινού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φως φανάρι , δεν φτάνει που την βγάζουν τζαμπανταν στον χρΕΟΠΥΥ τώρα θα λειτουργήσουν και τα ......ΚΥ με συμβεβλημένους σκλάβους γαλέρας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΡΙΖΑ ή Βελόπουλο δαγκωτο .Σε καμια περιπτωση τους κομμουνιστες της ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ναι θα λειτουργουν.....34 ωρες την μερα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή