Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο Γκάγκα που προκαλεί αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR
Λήγει 3 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το νομοσχέδιο Γκάγκα που προβλέπει εκτός των άλλων ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να ανοίγουν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Μία ρύθμιση που προκαλεί συνεχείς αναταράξεις ακόμα και σε «γαλάζια» στελέχη τα οποία αντιδρούν στην δυνατότητα αυτή που θα δοθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ.
Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα σχόλια που γίνονται στην δημόσια πλατφόρμα όπου έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία, τόσο από φορείς και Συλλόγους όσο και από μεμονωμένους γιατρούς για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Οι αντιδρώντες στο Νομοσχέδιο Γκάγκα
Όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο Γκάγκα υποστηρίζουν ότι θα αλλάξει πλήρως ο χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν για τους πολίτες, αφού πλέον θεωρούν ότι νοσοκομειακοί γιατροί θα ωθούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα είτε στα ιδιωτικά τους ιατρεία είτε στις ιδιωτικές κλινικές, με ίδιον όφελος.
Εκτιμούν ότι το να δοθεί η δυνατότητα αυτή στους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ειδικά για τους μικρούς γιατρούς που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Ταυτόχρονα όμως οι φορείς αλλά και οι συνδικαλιστές που δεν επιθυμούν το άρθρο 10 του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα εργασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνουν ότι το νέο σύστημα υγείας θα επιβαρύνει πλήρως τις τσέπες των πολιτών.
Και αυτό διότι τεχνηέντως θα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για τις υπηρεσίες υγείας, είτε θα παραμένουν υποχρεωτικά στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά για να παρακάμψουν τις αναμονές θα πληρώνουν μεγαλύτερα φακελάκια.
Οι συμφωνούντες
Υπάρχει όμως και μία μερίδα γιατρών που συμφωνούν με τις αλλαγές που προωθεί η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς θεωρούν ότι θα αρθεί η αδικία που υπάρχει σήμερα σε σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είναι αποκλειστικής απασχόλησης και τους καθηγητές ιατρικής αλλά και τους στρατιωτικούς γιατρούς.
Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα με το υπάρχον καθεστώς οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο όχι όμως και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ ιδιωτικό έργο μπορούν ελεύθερα να κάνουν και οι στρατιωτικοί γιατροί.
Παράλληλα όσοι υποστηρίζουν τις θέσεις της αναπληρώτριας υπουργού υγείας επισημαίνουν ότι είναι ο μόνος τρόπος να αυξήσουν οι γιατροί του Δημοσίου τα εισοδήματα τους αφού η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει αυξήσεις στους μισθούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr παρότι υπάρχουν στελέχη στην κυβέρνηση που επιθυμούν να γίνουν αλλαγές στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου και λόγω των εκλογών που έρχονται, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα δεν φαίνεται να διατεθειμένη να θέλει να προχωρήσει σε τροποποίηση του νομοσχεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου