Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Ανησυχία για «τρι-δημία» και φρένο στους εμβολιασμούς – Δύο ειδικοί μιλούν στην «Κ»

Νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, εμφάνιση της γρίπης νωρίτερα από το συνηθισμένο αλλά και φόβος για έξαρση του ιού RSV, ο οποίος χτυπά βρέφη και ηλικιωμένους. Τι λένε οι ειδικοί στην «Κ»

AP Photo/Emrah Gurel

Νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, εμφάνιση της γρίπης νωρίτερα από το συνηθισμένο αλλά και φόβος για έξαρση του ιού RSV, ο οποίος χτυπά βρέφη και ηλικιωμένους. Αν και η 3η χρόνια της πανδημίας αναμενόταν να είναι θεαματικά πιο ήπια, μια σειρά από νέους παράγοντες προβληματίζει αυτή τη στιγμή τους ειδικούς.

Με αυτά τα δεδομένα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19.

Στόχος της επιτροπής είναι να υπενθυμίσει στους πολίτες πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν με την 4η δόση για τον κορωνοϊό όσοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες αλλά και οι άνω των 60 ετών, ενώ θα γίνει έκκληση και για εμβολιασμό ενάντια στην γρίπη, η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της στη χώρα μας, πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Η αλήθεια είναι πως οι εμβολιασμοί με την 4η δόση, προχωρούν πολύ αργά. Μέχρι και τις 25/10/2022 είχαν πραγματοποιηθεί 806.110 εμβολιασμοί 2ης και 3ης αναμνηστικής δόσης ενώ συγκεκριμένα σε πολίτες άνω των 60 ετών έχουν πραγματοποιηθεί 690.124 εμβολιασμoί, δηλαδή το 22,5% της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια, έχουν γίνει 588.860 εμβολιασμοί αναμνηστικών δόσεων με Pfizer BA1 και 193.223 εμβολιασμοί με Pfizer BA4/5, ενώ έχουν κλειστεί 69.784 μελλοντικά ραντεβού.
Ο φόβος της «τρι-δημίας»

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, λέει στην «Κ» πως ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση στους ηλικιωμένους αλλά και στις ευάλωτες ομάδες δεν έχει ικανοποιητικό ρυθμό, την ίδια ώρα που εισερχόμαστε στην περίοδο του χειμώνα, παρότι ο καιρός μας «ξεγελάει» ακόμα.

Όπως εξηγεί, «αυτό μας ανησυχεί. Και μας ανησυχεί, γιατί ξέρουμε πως κάθε αναμνηστική δόση ρίχνει αυτόματα την καμπύλη των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Και σκεφτείτε πως έχουμε ήδη και γρίπη, πρώτη φορά το βλέπω αυτό εδώ και 20 χρόνια. Στα νοσοκομεία Παίδων υπάρχουν ήδη νοσηλείες γριπώδους συνδρομής σε παιδιά από 2 έως 4 ετών. Ο εμβολιασμός λοιπόν για την γρίπη πρέπει επίσης να ανεβάσει στροφές με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή.


Παρότι στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη ο εμβολιασμός για την γρίπη συνίσταται για συγκεκριμένες ομάδες (γιατροί, νοσηλευτές, φροντιστές, παιδαγωγοί, ευάλωτες ομάδες) αλλά και ηλικιωμένους, προσωπικά, ως γιατρός, πιστεύω ότι ο γενικευμένος εμβολιασμός για αυτόν τον ιό είναι πολύ ωφέλιμος για κάθε πολίτη ατομικά αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Στην Αμερική, εμβολιάζονται άπαντες για την γρίπη από 6 μηνών και πάνω».

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 17-23 Οκτωβρίου 2022 οι επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τη δική τους πορεία φαίνεται ότι χαράσσουν και οι νέες υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν με…. το «καλημέρα σας» 15 κρούσματα στη χώρα μας. Η άνοδος αυτών των υποπαραλλαγών αναμένεται να καταγραφεί και στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που θα βγει αργά το μεσημέρι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ECDC, -το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων- οι νέες υποπαραλλαγές θα έχουν μολύνει το 80% του πληθυσμού μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Τι είναι ο RSV – Γιατί είναι πιο ευάλωτα τα παιδιά

Εκτός από την γρίπη, υπάρχει και άλλος ένας ιός του αναπνευστικού, τον οποίο φοβούνται φέτος οι επιστήμονες καθώς θα ανεβάσει τις νοσηλείες παιδιών και ηλικιωμένων.

Ο λόγος για τον RSV ο οποίος χτυπά περισσότερο τα παιδιά κάτω των 5 ετών, και ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, αλλά και τους άνω των 65 ετών.

Όπως εξηγεί στην «Κ» η κα. Τσολιά: «ο RSV δίνει νόσηση με βρογχιολίτιδα και αυτή μπορεί να γίνει δύσκολη και πολύπλοκη ασθένεια. Και ενώ δημιουργήθηκε εμβόλιο για τον RSV, αυτό βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αδειοδότησης. Να πω εδώ ότι μέχρι τον φετινό χειμώνα, τα παιδιά, λόγω lockdown, εκτεταμένης χρήσης μασκών αλλά και τηλεκπαίδευσης βρίσκονταν σε μια κατάσταση “αποστειρωμένη” και άρα φέτος είναι πιο ευπαθή από άλλες χρονιές».

Για την ανησυχία των γιατρών- εργαζόμενων στο ΕΣΥ για μια ξαφνική αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία, από διαφορετικούς αναπνευστικούς ιούς, μίλησε στην «Κ» και η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος-εντατικολόγος στη ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Όπως σημείωσε: «μια πρώτη αύξηση στις νοσηλείες κορωνοϊού τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ είναι ήδη εμφανής στο “Σωτηρία” με όλες τους ασθενείς να είναι είτε ηλικιωμένοι είτε να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η συντονισμένη επίθεση πολλών αναπνευστικών ιών ενδέχεται να πιέσει τα νοσοκομεία, με διαφορετικό, πιο δύσκολο τρόπο απ’ ό,τι συνέβαινε όταν είχαμε μόνο έξαρση κορωνοϊού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου