Αναστάτωση στον χώρο της Υγείας έχει το νομοσχέδιο για την μετατροπή τμημάτων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που κατατέθηκε στην Βουλή. Ποιους φόβους διατυπώνουν οι εργαζόμενοι, τα ερωτήματα των γιατρών του Παίδων «Αγία Σοφία».
Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» έχει ξεκινήσει από τις 17/02 και θα διαρκέσει έως τις 24/02.
Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» έχει ξεκινήσει από τις 17/02 και θα διαρκέσει έως τις 24/02.
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ διατυπώνουν αρνητικά επιχειρήματα ως προς αυτήν την εξέλιξη, αλλά και ανησυχία για το πώς ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της παροχής ογκολογικής και αντικαρκινικής φροντίδας των μικρών παιδιών της χώρας μας, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
Το Υπουργείο Υγείας από την άλλη, στο σκεπτικό με το οποίο συνοδεύει την κατάθεση του Νομοσχεδίου αναφέρει πως η Ογκολογική Μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο και τονίζει πως όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς με καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους.
Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει πως η Πολιτεία «επιχειρεί με εμβληματικό τρόπο να ενισχύσει και αναβαθμίσει την υφιστάμενη Μονάδα», η οποία σημειωτέον εξυπηρετεί το 80% των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων στη χώρα μας (300 έως 350 παιδιά ετησίως).
Στο Νομοσχέδιο τονίζεται δε πως με το ΝΠΙΔ, το Ογκολογικό Κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», αλλά, θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του.
«Ο έλεγχος θα ασκείται από το δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Σημειώνεται δε εμφατικά από τους αρμόδιους, πως θα συνεχίσουν να παρέχονται δωρεάν οι υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών, “συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων”.
Στο νέο Κέντρο θα μεταφερθούν μάλιστα και τμήματα από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού»: το Τμήμα Παιδικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και το Ογκολογικό Τμήμα του «Αγλαϊα Κυριακού».
Το iatropedia.gr συγκέντρωσε τα βασικότερα ερωτηματικά, τους φόβους και τα αντίθετα επιχειρήματα των γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ γύρω με αυτή την εξέλιξη.
Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Τι λέει η 5μελης ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου
«Να μην ξεπουληθεί το παιδο-ογκολογικό σε ιδιώτες» είναι ο τίτλος του κειμένου της 5μελούς επιτροπή των γιατρών (ΕΙΝΑΠ) του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι οποίοι κάνουν λόγο για “ξεπούλημα σε επιχειρηματικά συμφέροντα».
Σημειώνουν δε πως το συγκεκριμένο Κέντρο είναι το μοναδικό ουσιαστικά για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου πανελλαδικά!
Τα ερωτήματα που διατυπώνουν οι γιατροί του Παίδων είναι τα εξής:
– Θα παραπέπονται περιστατικά σε ιδιώτες;
Πως θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα; Τι θα συμβαίνει με όσα χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά πολύπλοκες που χρόνια τώρα οι γιατροί του Αγία Σοφία και του Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποιούσαν; Μήπως αυτή η «αυτοτέλεια» περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας;, διερωτώνται οι γιατροί.
– Σε τι εξυπηρετεί η μετατροπή σε ΝΠΙΔ
Οι γιατροί του Νοσοκομείου ρωτούν τι θα γίνει εάν για παράδειγμα ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στην Μονάδα Παίδων.
«Τι εξυπηρετεί η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλεια του, οπότε απευθείας κέρδη και διαχείριση των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;»
– Τι σημαίνει ότι «θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών»;
Μήπως, διερωτώνται οι γιατροί, σημαίνει πρακτικά «ευέλικτοι εργαζόμενοι» με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με την παραπάνω δομή; Εργαζόμενοι, όχι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πείρα και εξειδίκευση στο αντικείμενο τους, αλλά εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας; Εργαζόμενοι πρακτικά που θα δουλεύουν, όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας; Τα παραπάνω είναι κάποια από τα φλέγοντα ερωτήματα των γιατρών της ΕΙΝΑΠ.
«Οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά που παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά, που ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους θα σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης!», σημειώνουν οι γιατροί του Παίδων «Αγία Σοφία».
ΠΟΕΔΗΝ: “Πρωτοφανές να ιδιωτικοποιούνται κομμάτια των Νοσοκομείων”
Στην δημόσια διαβούλευση συμμετέχει διατυπώνοντας παρόμοια ερωτήματα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Καταθέτει μάλιστα το επιχείρημα, πως για την είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας “ευθύνεται” η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση:
«Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με τέτοια κρατική χρηματοδότηση. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας την τελευταία 12ετια παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ ( μέσος όρος χωρών Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ) και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων είναι πάνω από 1δις ευρώ. Έτσι τα Νοσοκομεία εισήλθαν σε μία περίοδο που θυμίζει την εποχή πριν τη σύσταση του ΕΣΥ», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Τονίζεται δε πως το Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου είναι “πρότυπο” σε όλη την Ευρώπη, ενώ είναι η πρώτη φορά που διασπώνται υπηρεσίες νοσοκομείου του ΕΣΥ και ιδιωτικοποιούνται.
«Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας αφού σε αυτό το κέντρο βρίσκεται το μόνο ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών για το παιδικό καρκίνο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το κράτος δέχεται και εκχωρεί αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα από υπηρεσίες που βρίσκονται στο πυρήνα της δημόσιας υγείας. Οι οικογένειες που έχουν παιδιά με καρκίνο σταδιακά θα επιβαρυνθούν οικονομικά από αυτή την εξέλιξη», τονίζουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτει δε πως ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων του Κέντρου, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υπάλληλοι Νομικού Προσώπου Δημόσιου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
«Εάν παραμείνουν στο Κέντρο θα είναι υπάλληλοι του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Οπότε, εάν οι εργαζόμενοι σήμερα στο Ογκολογικό Κέντρο επιλέξουν να μην εργαστούν στο Κέντρο μετά την αλλαγή και ζητήσουν να παραμείνουν στις υπηρεσίες του Παίδων “Αγία Σοφίας” πως θα λειτουργήσει το Ογκολογικό;», τονίζει.
«Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών – Μέτωπο ΠΙΣ»
«Η κυβέρνηση έβαλε “στο μάτι” τις ειδικές Μονάδες του ΕΣΥ», σχολιάζει από την πλευρά του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών.
Με τον νέο νόμο και τη μετατροπή του Ογκολογικού, το υπάρχον προσωπικό των δύο Νοσοκομείων Παίδων που μεταφέρεται στο νέο ΝΠΙΔ αλλάζει πλήρως εργασιακό καθεστώς απασχόλησης (μετατρεπόμενο σε ιδιωτικού δικαίου), και ως εκ τούτου, όπως λένε οι γιατροί:
«Οι νέες προσλήψεις είναι άγνωστο πώς θα γίνονται (με τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις, λέει το νομοσχέδιο), τα νοσοκομεία από τα οποία αποχωρούν οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αναπτύξουν νέες αντίστοιχες μονάδες αφού οι θέσεις των εργαζομένων θα μένουν δεσμευμένες (αλλά ούτως ή άλλως είναι φανερό πού θα κατευθύνονται όλοι οι πόροι), ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΝΠΙΔ δεν θα εκπροσωπούνται γιατροί και εργαζόμενοι».
Οι γιατροί ξεκινούν κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» ξεκινούν κινητοποιήσεις. Και πιο συγκεκριμένα καλούν:
1) σε συνέλευση εργαζομένων την Τρίτη 21/02 13.00 στο κεντρικό αμφιθέατρο .
2) σε συμμετοχή στην στάση εργασίας που έχει καλέσει η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 22/02 μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους με συγκέντρωση 8.00 η ώρα στην πύλη του νοσοκομείου και συμμετοχή στην πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.
3) σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων να συνταχθούν
4) σε συλλογή υπογραφών καταδίκης του σχεδίου νόμου.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
Πολυ σωστα θα πρεπει να γινει ΝΠΙΔ.Ποιες ειναι οι πολυπλοκες επεμβασεις που πραγματοποιουνται στα παιδιατρικα νοσοκομεια? Η συγκλειση μεσοκολπικης επικοινωνιας ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι λέτε τώρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειρουργείο πρόωρων νεογνών και άλλα πολλά που ούτε τα γνωρίζετε
Επειδη εχω προσωπικη πικρη πειρα απο τους φωστηρες των παιδ νοσοκομειων τα γραφω .Θα προτιμουσα βεβαια να τα ξεχασω
ΑπάντησηΔιαγραφή