Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Σαρώνουν τα νοσοκομεία για την αξιολόγηση: Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι - Στο τραπέζι συγχωνεύσεις κλινικών και λουκέτα


Διάδρομος νοσοκομείου (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε εξέλιξη είναι η αξιολόγηση στα νοσοκομεία όλης της χώρας που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) έχουν ξεκινήσει να σαρώνουν τα νοσοκομεία προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί.

Οι καταγραφές σχετίζονται τόσο με την εξυπηρέτηση των ασθενών όσο και με την απόδοση που έχει κάθε κλινική ξεχωριστά. Ήδη έπειτα από επιτόπιες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει τα ειδικά κλιμάκια που αποτελούνται από επιστημονικούς συμβούλους του ΟΔΙΠΥ, κατέγραψαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε 16 μεγάλα νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ΟΔΙΠΥ αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση, ενώ ζητούν να γίνουν και άμεσα παρεμβάσεις σε πολλές κλινικές που λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας διαπίστωσαν δηλαδή ότι καθημερινά βιώνουν όλοι οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων τα κλιμάκια ήλεγξαν τη Λειτουργία των ΜΕΘ, των κλινικών COVID-19 αλλά και τα επιμέρους τμήματα, τη στελέχωση των νοσοκομείων, τη συνεργασία και τη συνοχή των ομάδων, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα που παρουσιάζουν κ.ά.

Προτείνουν μάλιστα μία σειρά από μέτρα ώστε να υπάρχει βελτίωση στη λειτουργία των κλινικών.

Το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr θα αξιοποιήσει τις εκθέσεις που θα συνταχθούν για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να καταρτίσει τον τελικό χάρτη Υγείας.

Θα στηριχθεί δηλαδή σε μεγάλο βαθμό στα ευρήματά των κλιμακίων ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές στα νοσοκομεία.

Με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, θα γίνεται στο άμεσο μέλλον και η κατανομή των πόρων.

Ταυτόχρονα από την αξιολόγηση που θα γίνει και την καταγραφή των ελλείψεων σε προσωπικό, θα εξαρτηθούν και οι συγχωνεύσεις των κλινικών που σχεδιάζονται από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, κλινικές που έχουν ελλείψεις προσωπικού και διαπιστώνεται ότι δεν αποδίδουν, είτε επειδή δεν είναι στελεχωμένες είτε γιατί το προσωπικό δεν παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες, θα μπουν στο «στόχαστρο» και θα ενοποιηθούν με άλλες.

Ωστόσο θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για βελτιωτικές κινήσεις μετά τη συμβουλευτική παρέμβαση του ΟΔΙΠΥ και αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν και πάλι, κάποιες κλινικές θα βάλουν λουκέτο και το προσωπικό θα μετακινηθεί στα νέα συγχωνευμένα τμήματα.

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή η σημερινή άθλια κατάσταση με ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού που οφείλεται σε ΥΠΟ χρηματοδότηση ,αντί να οδηγήσουν σε προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση για βελτίωση του εξοπλισμού οδηγεί σε λουκέτα. Λαμπρά πονάει δόντι κόψει κεφάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) έχουν ξεκινήσει να σαρώνουν τα νοσοκομεία". Επιτέλους θα καθαρίσει κάποιος τη βρώμα από τα νοσοκομεία της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά μην .....σαρωνετε και τόσο .....σουργελα.....

      Διαγραφή
    2. Σαρώνουν τα.....κυλικεία! Μάλλον για αυτό ....ανέβηκε τόσο η ποιότητα στα νοσοκομεία!

      Διαγραφή