Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Ακριβώς όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, αυξάνονται οι θάνατοι και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ ασθενών που πάσχουν από COVID-19, ενώ οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αποκλιμακώνονται.
Μέσα σε 10 ημέρες, από τις 1.500, στις 1000 έπεσαν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID-19, ενώ την ίδια στιγμή τις τελευταίες 5 ημέρες τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές πανελλαδικά, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.
Είναι χαρακτηριστικό πως μειώθηκαν μάλιστα και οι νέες εισαγωγές. Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής του ΕΟΔΥ (1-7 Ιανουαρίου) 1.679 ασθενείς με COVID-19 πέρασαν το κατώφλι των νοσοκομείων έναντι 1.818 που εισήχθησαν την εβδομάδα πριν την Πρωτοχρονιά.
Ωστόσο, σκαρφαλώνουν οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -τόσο από COVID-19 όσο και από τη γρίπη- αλλά και οι θάνατοι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι κατά την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 36 και έφτασαν τους 93, ενώ αύξηση σημειώνουν και οι νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και συγκεκριμένα έφτασαν τις 37 (+6), αλλά και οι διασωληνωμένοι που άγγιξαν τους 78 (+8).
Όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες για τα μέσα του μήνα, ο ιός SARS-CoV-2 άρχισε δείχνει της επιπτώσεις του μετά τις γιορτές, με βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ σε όσους ηλικιωμένους δεν έχουν επικαιροποιήσει την ανοσία τους με το νέο μονοδύναμο εμβόλιο, αλλά και δεκάδες θανάτους στις μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες.
Οι θάνατοι από κορονοϊό, μάλιστα, που από τον Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 1.000, μετά την Πρωτοχρονιά άγγιξαν τους 13 κάθε εβδομάδα.
Χωρίς προστασία όσοι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί
Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί, η ανοσία από τους προηγούμενους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού έχει υποχωρήσει σημαντικά στους ηλικιωμένους , κι αυτό φαίνεται από τους αριθμούς που επιβεβαιώνουν πως από το Σεπτέμβριο του 2023 έως σήμερα, από τους 378 διασωληνωμένους με COVID-19 μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι, ενώ από τους 1.028 θανάτους, μόνο 2 εμβολιασμένοι.
Αναφερόμενος σε ελληνική μακροχρόνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε σχετικά με την ανοσία στον πληθυσμό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε πως τη χειρότερη ανοσία την έχουν όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους.
“Τη χαμηλότερη ανοσία και αυτή που δεν κρατάει περισσότερο χρονικά”, εξήγησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, “την έχουν αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου. Και όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν, συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία. Αυτό είναι ερευνητικό εύρημα. Δεν είναι απλά μόνο η εντύπωσή μας”.
Με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών για την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε την Τετάρτη (10.01.24) με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) με στόχο την εξεύρεση τρόπου για τη διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορονοϊού από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
14 νέες διασωληνώσεις από γρίπη σε μία εβδομάδα
Αυξημένη είναι η επισκεψιμότητα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στην Ελλάδα, ωστόσο, από ασθενείς με βαριά συμπτώματα γρίπης. Όσο περνούν οι μέρες μάλιστα, η γρίπη τύπου Α, αυξάνει τη διασπορά της στους ηλικιωμένους, αλλά και στα μικρά παιδιά και ανεβάζει τους αριθμούς στις σοβαρές νοσηλείες σε ΜΕΘ.
Την εβδομάδα μεταξύ 1-7 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν 14 νέες διασωληνώσεις από γρίπη (13 ασθενείς με γρίπη Α και ένας με γρίπη Β), ενώ από τον Οκτώβριο έως 7/1/24, σημειώθηκαν συνολικά 49 διασωληνώσεις (48 ασθενείς με γρίπη Α και ένας με γρίπη Β).
Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 11 θάνατοι ασθενών με επιβεβαιωμένη γρίπη, οι δύο από αυτούς κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου