Iatropedia newsroom
«Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος»
«Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις μισθολογικές ανισότητες των υπαλλήλων του ΕΣΥ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο υπουργός απάντησε: «Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί».
Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση για τους μισθούς των ελλήνων εργαζομένων στο ΕΣΥ άνοιξε viral video στο TikTok, όπου Έλληνας νοσηλευτής που ζει στην Ιρλανδία αποκάλυψε το μισθό του μόνο για μία 12ωρη βάρδια που έκανε τα Χριστούγεννα.
«Ο μηνιαίος μισθός νοσηλευτή στην Ελλάδα είναι ένα δωδεκάωρο δουλειάς στην Ιρλανδία», ήταν η άμεση αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Τι είπε ο υπουργός για την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό
Στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Ευαγγελισμό, λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση του Ευαγγελισμού. Μίλησα με πάρα πολλούς ασθενείς που περίμεναν, κάποιοι περίμεναν και αρκετές ώρες. Η γενική εικόνα ήταν πολύ καλή. Και μάλιστα πολλοί έδωσαν και συγχαρητήρια για την διοίκηση του νοσοκομείου, για την ευγένεια του προσωπικού. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όταν πηγαίνουν ταυτόχρονα 300, 400, 500, 600, 1.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία είναι αδύνατο να μην υπάρχουν αναμονές. Πρέπει να σας πω ότι, εθνικό σύστημα υγείας χωρίς αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία στον πλανήτη, δεν υπάρχει. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που είδα χθες στον Ευαγγελισμό ήταν μια καλή εικόνα».
Για τις νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία, ανέφερε τα ξής: «Οι προσλήψεις έχουν ξεκινήσει. Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις. Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πια δεν βρίσκουμε εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές. Εμείς κάνουμε προσλήψεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Δεν φτάνει να πει το κράτος, «θέλω να προσλάβω 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές». Πρέπει και να βρει 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο. Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας».
Άρα επαγγελματια κλόουν όταν φύγουν όλοι οι γιατροί από την χώρα, κάτι εξασφαλισμενο με όσα κάνετε θα ανέβουν οι μισθοί και εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιασατε; Αν δεν φύγετε όλοι αυξήσεις δεν δίνουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους 300 ,αντι για 200 τους αντεχει ομως το κρατος ,οπως και ολους τους κομματικους κηφηνες .Τους αναισθησιολογους ,βεβαια ,ας τους ξεχασει
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχουμε λεφτά γιατρουδάκια , τα κρατάμε για να μοιράζουμε pass στους σανοφάγους......
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιες δέκα χιλιάδες ρε πολιτικάντη? Δέκα .....ευρώ μικτά δίνεις ! Ξεδιάντροποι......
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΗΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΓΙΑΤΡΩΝ Κ ΕΤΣΙ ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΜΟΙΒΗ
ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΤΣΙΓΚΕΛΙ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΜΑΣ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Κ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΣ
ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΩΜΑ Κ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ??
ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΙΟΝ ΒΑΖΕΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ….
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΜΟΙΒΕΣ Κ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΛΕΥΤΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΣΟ ΠΙΟ ΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΠΙΑ Ο ΑΔΩΝΙΣ ??
ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ......ΔΥΣΤΥΧΩΣ
Τελικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει πολλούς ιατρούς ή δεν έχει !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέσα στο ίδιο κείμενο σε λίγες λέξεις φάσκει και αντιφάσκει !
Καλοφάγωτη για ακόμα μια φορά!
Αφού ρε αλήτες ανακοινωνετε παντού ....ανάπτυξη και πλεονασματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς ή ευτυχώς ετσι λειτουργεί η δημοκρατία, ψηφίζουμε και εκλέγουμε κατ εικόνα και κατ ομοίωσην.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως ,οι εκπροσωποι μας μια ζωη ειναι απεναντι ,βεβαια ,ας τους στελναμε σπιτια τους ,κανεις δεν μας φταιει
ΔιαγραφήΞύλο και....στους σανοφαγους του 41%....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ιατρικοι ?? συλλογοι συμφωνουν με τον κο υπουργο? δεν ακουσα καποια αντιδραση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημείωση: Ο μέσος όρος της ΕΕ δεν είναι σταθμισμένος. Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα τα στοιχεία αναφέρονται σε όλους τους ιατρούς με άδεια
ΑπάντησηΔιαγραφήάσκησης επαγγέλματος, με αποτέλεσμα τη μεγάλη υπερεκτίμηση του αριθμού των ενεργών ιατρών (π.χ. περίπου 30 % στην Πορτογαλία). Για την Ελλάδα ο
αριθμός των νοσηλευτών είναι υποεκτιμημένος, καθώς περιλαμβάνει μόνο όσους εργάζονται σε νοσοκομείο.
Πηγή: Βάση δεδομένων της Eurostat (τα στοιχεία αφορούν το 2019 ή το πλησιέστερο έτος)
https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-01/2021_chp_gr_greek.pdf
ΑπάντησηΔιαγραφή