Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Διαγνωστικές εξετάσεις: Σημαντική πτώση στην υπερσυνταγογράφηση έφερε το ατομικό clawback

Φωτ.: Shutterstock 

Αποφασισμένος να ξεσκεπάσει όλους εκείνους τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα αλλά και εξετάσεις εμφανίστηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε ειδική εκδήλωση, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν, μπορούν να εντοπιστούν άμεσα οι απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα επεσήμανε ότι πριν από λίγες μέρες έλαβε τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των συνταγογραφούμενων εργαστηριακών εξετάσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου διαπίστωσε σημαντική μείωση.

Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί υπό εξαφάνιση – Οι περιοχές με τους λιγότερους και τους περισσότερους ειδικευόμενους

Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί υπό εξαφάνιση – Οι περιοχές με τους λιγότερους και τους περισσότερους ειδικευόμενους

Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί με εξαιρετικά χαμηλή κάλυψη των θέσεων ειδικότητας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Είδος…προς εξαφάνιση φαίνεται ότι είναι οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί, την ώρα όμως που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει από την αρχή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό.

Οι ειδικευόμενοι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί τα τελευταία χρόνια μειώνονται σταθερά και σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόνο το 56% των θέσεων ειδικότητας έχουν καλυφθεί.

Να υπενθυμιστεί ότι οι Γενικοί Γιατροί είναι ο βασικός κρίκος για τη δημιουργία μιας νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ενώ είναι η βασική ειδικότητα μαζί με τους Παθολόγους που συνιστούν τον προσωπικό γιατρό.

Τέσσερις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι ενστάσεις του ιατρικού κόσμου

Στόχος του υπουργείου είναι να προστεθούν έως το τέλος του 2025 άλλοι 2.500 Προσωπικοί Γιατροί - Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα

ΤΟΤΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ YGEIAMOU.GR

Photo: Shutterstock

Με προσεκτικά και συντονισμένα βήματα ετοιμάζεται να εισέλθει και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο δύσβατο τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δύο χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη προσπάθεια για τη χάραξη μιας διακριτής και πλήρους διαδρομής που να οδηγεί τους πολίτες στον Προσωπικό Γιατρό.

Παρά τη νευραλγική σημασία που έχει στο σύστημα υγείας η ύπαρξη δομών και γιατρών στην ΠΦΥ ώστε να διαχειρίζονται τον (μεγάλο) όγκο των περιστατικών που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, τα κενά και οι δυσλειτουργίες στην ΠΦΥ της χώρας μας συσσωρεύουν όλους τους ασθενείς στα νοσοκομεία, αποτελώντας χρόνια πληγή για το ΕΣΥ.

Προ των πυλών πάνω από 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Προ των πυλών πάνω από 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Δρομολογούνται προσλήψεις από την κυβέρνηση για να στελεχωθεί το ΕΣΥ

HR

Προ των πυλών είναι οι πάνω από 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο σχέδιο προσλήψεων για το 2025, λέγοντας ότι θα γίνουν «σχεδόν 20.000 οι νέες προσλήψεις το 2025 με σημαντική ενίσχυση ΕΣΥ, αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων.»