Συντάκτης: Virus
Πυρά εξαπολύει ο ΣΦΕΕ για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του ανεπαρκούς προϋπολογισμού των νοσοκομείων για το 2023. Προσπάθειες έγιναν από το Υπουργείο Υγείας, αλλά κρίνεται ότι δεν αρκούν για να απομειώσουν τα βάρη που έπεσαν στην πλάτη της φαρμακοβιομηχανίας.
Με νόημα τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ για τα αντανακλαστικά της Πολιτείας ότι «η Κυβέρνηση, 10 μήνες μετά το τέλος του 2023, αντιλήφθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο το 2023 δεν ήταν επαρκής». Ο Σύνδεσμος αναφέρθηκε στα σημειώματα που έλαβαν οι φαρμακοβιομήχανοι αναφορικά με τις «επιστροφές για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν το 82,9%!».
Σε έντονο τόνο σχολιάζεται ότι έπρεπε να φθάσει ο δέκατος μήνας της επόμενης χρονιάς παρουσιάζεται για σαν συνειδητοποιηθεί η «δυσκολία στο να προσαρμοστεί η κρατική δαπάνη για την χρονιά που πέρασε». Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε μια «πρόσθετη χρηματοδότηση μόνο κατά 20 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με εσωτερικές ανακατανομές του clawback και προσθήκη στη δαπάνη υπολειμμάτων κλειστών προϋπολογισμών». Από την μεριά του ο Σύνδεσμος επισημαίνει τις δυσκολίες βιωσιμότητας που προκύπτουν με τιςεπιστροφές της τάξης του 75% (αντί για 82,9%)…
Παρά τα βήματα που έγιναν από την μεριά του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος στα νοσοκομεία και τις δεσμεύσεις ότι οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο για το 2024 θα είναι χαμηλότερες από το 2022, ήταν επίσης ακραία υψηλές (69%) και πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια».
Θετικές κρίνονται οι προσπάθειες μείωσης της σπατάλης και αύξησης της απόδοσης της επένδυσης στο φάρμακο. Όμως δεν έχει επιλυθεί η υποχρηματοδότηση του κλάδου, «η οποία αποτελεί απόρροια των μνημονίων, τα οποία όμως είναι παρελθόν από το 2018». Η Πολιτεία χρηματοδοτεί 2,4 φάρμακα από τα 10 και τα υπόλοιπα 7,6 η φαρμακοβιομηχανία. Μόνο 1 στα 5 νέα φάρμακα έρχονται στην Ελλάδα». Η χώρα μας κατέχει τα «σκήπτρα» στην Ευρώπη στις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας.
Με προειδοποιητικές βολές καταλήγει ο ΣΦΕΕ την ανακοίνωση για αδυναμία πρόσβασης των ασθενών σε υπάρχουσες αλλά και νέες καινοτόμες θεραπείες. Με δεδομένο ότι το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του συνόλου των δαπανών υγείας σε όλη την Ευρώπη, ο Σύνδεσμος ζητά τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων από την πλευρά του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου