Μέτρα ανακούφισης για τα φάρμακα αναζητά εναγωνίως ο Άδωνις Γεωργιάδης
Τι σχεδιάζει για τα φάρμακα και το clawback ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Μαρία Γλένη HR
Μπροστά σε έναν γόρδιο δεσμό για τα φάρμακα βρίσκεται εδώ και μήνες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην οδό Αριστοτέλους έχει βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα διαχείρισης της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες διαμαρτύρονται καθημερινά για τις υπέρογκες επιβαρύνσεις στις οποίες υπόκεινται τα σκευάσματα τους λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα.
Μάλιστα οι όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr οι σχετικές διαμαρτυρίες έχουν φθάσει εδώ και καιρό και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς υπάρχουν εταιρείες κυρίως με νοσοκομειακά φάρμακα που επιστρέφουν στο σύστημα υγείας ακόμη και το 80% των εσόδων τους.
Το περιβόητο clawback στα φάρμακα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο εδώ και καιρό στην κυβέρνηση καθώς το στρεβλό σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα δεν ευνοεί το αφήγημά της περί ανάπτυξης στη χώρα και από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Είναι ενδεικτικό ότι και οι 3 βασικοί πόλοι της φαρμακευτικής αγοράς οι ελληνικές εταιρείες, οι εταιρείες με τα καινοτόμα φάρμακα αλλά και οι εταιρείες με τα νοσοκομειακά φάρμακα, διαμαρτύρονται για το υπέρογκο clawback που τους αντιστρέφει τον προγραμματισμό για τις επόμενες χρονιές.
Φάρμακα: Έρχεται συμφωνία – πλαίσιο για τα φάρμακα
Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει το αμέσως επόμενο διάστημα να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τους εκπροσώπους του κλάδου ώστε να μπορούν να γνωρίζουν και εκείνοι έως το 2027 τι κονδύλια θα περιλαμβάνει η φαρμακευτική δαπάνη προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν και τους σχετικούς προγραμματισμούς.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο τελικώς αν θα μπορούν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς θα διαμορφωθεί η δαπάνη και το clawback για τα επόμενα τρία χρόνια.
Υπό το πρίσμα των αλλαγών αυτών και προκειμένου να ελαφρυνθεί η αγορά φαρμάκου, ο υπουργός υγείας ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση που θα έχει ενσωματωθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα δημοσιοποιεί το επόμενο διάστημα, και θα περιλαμβάνει σειρά αλλαγών για το πολυσυζητημένο clawback.
Ευνοημένες φαίνεται πως θα είναι οι εταιρείες οι οποίες διαθέτουν νοσοκομειακά φάρμακα η τιμή των οποίων δεν ξεπερνά τα 5€. Από εκεί και πάνω οι τιμές των φαρμάκων που διατίθενται στο ΕΣΥ θα διαμορφώνουν αντίστοιχα κλιμακωτά και τις υποχρεωτικές επιστροφές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου