Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Προσωπικός γιατρός: Κλείνει την Τρίτη η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο – Οι ενστάσεις και τα αγκάθια

Πηγή: Freepik

Προσωπικός γιατρός: Κλείνει την Τρίτη η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο – Οι ενστάσεις και τα αγκάθια

Ο Προσωπικός γιατρός προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου

Μαρία Γλένη HR

Ο Προσωπικός Γιατρός μετά από μεγάλη καθυστέρηση που ξεπέρασε ακόμη και τα 2,5 χρόνια φαίνεται ότι μπαίνει στη ζωή των πολιτών από το νέο έτος.

Κλείνει την ερχόμενη Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 21.50 η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου, που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Προσωπικό Γιατρό.

Ωστόσο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας» που κατατέθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου αλλά και των επιστημονικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα αρνητικά σχόλια συγκεντρώνει η απόφαση να αναλάβουν ρόλο Προσωπικού γιατρού οι αγροτικοί καθώς όπως ισχυρίζονται πρόκειται για ανειδίκευτους νέους γιατρούς που μόλις έχουν λάβει το πτυχίο τους από την Ιατρική Σχολή και η θητεία τους διαρκεί 12 μήνες.

Πράγμα που σημαίνει στην πράξη, ότι οι πολίτες που θα είναι εγγεγραμμένοι στους αγροτικούς γιατρούς, θα πρέπει κάθε χρόνο να επιλέγουν άλλο γιατρό, κάτι βέβαια που δεν συνδράμει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης αλλά και στη σταθερή παρακολούθηση των ιατρικών προβλημάτων.

Προσωπικός Γιατρός: Οι ενστάσεις

Οι ενστάσεις που διατυπώνουν δημοσίως οι φορείς της υγείας μεταξύ άλλων είναι:

-Το ποσό των 40.000 ευρώ το οποίο θα δίνεται ως κίνητρο στους νέους γιατρούς που θα ξεκινούν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας από το 2025, δεν επαρκεί τονίζουν οι παθολόγοι αφού ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 350 ευρώ «καθαρά» το μήνα.

– Ειδικά για τις αμοιβές των Προσωπικών γιατρών επισημαίνουν την ανάγκη να αναπροσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες διαβίωσης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αντίστοιχες αμοιβές στο εξωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερες, τριπλάσιες για παράδειγμα στο ΓΕΣΥ της Κύπρου.

-Η μετατροπή των ειδικευομένων γιατρών της Γενικής Ιατρικής αλλά και της Παθολογίας σε προσωπικούς γιατρούς δημιουργεί αντιδράσεις καθώς οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι εξαναγκάζονται οι νέοι γιατροί να αναλάβουν άλλον έναν ρόλο τη στιγμή που θα πρέπει να εκπαιδεύονται μέσα στα νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου μάλιστα θεωρούν ότι με τις μεθόδους αυτές υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-Σε ό,τι αφορά στους Παιδιάτρους η επιστημονική κοινότητα διατυπώνει ερωτηματικά για το πού θα βρεθούν οι παιδίατροι για να καλυφθούν 530.000 παιδιά με δωρεάν επισκέψεις.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ελάχιστοι παιδίατροι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι καλύπτουν 200 επισκέψεις δωρεάν μηνιαίως για τους εγγεγραμμένους πολίτες και η σύμβασή τους θα συνεχιστεί έως και το τέλος του χρόνου με 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Πάντως το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό που επανασυστήνει ουσιαστικά τον θεσμό μετά από 2,5 χρόνια, αναμένεται αμέσως μετά να κατατεθεί στη βουλή ώστε σε λίγες εβδομάδες να κατατεθεί προς ψήφιση.

3 σχόλια:

  1. Ο ΠΙ πρέπει να αποτελεί πυλώνα της ΠΦΥ και να μη φτάνουν οι πολίτες στα νοσοκομεία.
    Το πόσο θα αμοίβεται ΔΕΝ αφορά το πανελλήνιο για να αποφασίσει και να έχει άποψη.
    Σίγουρα επιδέχεται παρα πολλές βελτιώσεις αναβάθμισης και αυτές αφορούν τους όρους της σύμβασης οικονομικούς και καθηκόντων καθώς ΚΑΙ υποχρεώσεων από την πλευρά των πολιτών να σεβαστούν τους γιατρούς που θα συνδράμουν στην πρόληψη και προνοσοκομειακή φροντίδα.
    Ως τώρα έχει ταυτιστεί με συνταγογράφηση κάθε ιδέας του πολίτη και έκδοσης παραπεμπτικών κατ´ επίκληση.
    Λάθος.
    Είναι ο ειδικός γιατρός που προάγει την ΠΦΥ και όχι ο γραμματέας άλλων ειδικοτήτων ή του πολίτη ή του φαρμακείου.
    Με τη δέουσα σοβαρότητα τόσο το ΥΥ όσο και ο πολίτης πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στον θεσμό που υπάρχει παγκοσμίως σε πολιτισμένα κράτη!!!!
    Οι απολαβές κατά πράξη και περίπτωση.
    Άλλο η τακτική συνταγογράφηση, άλλο το επείγον, άλλο ο έλεγχος ρουτίνας, άλλο ο προληπτικός έλεγχος, άλλο η διερεύνηση με στόχο τη διάγνωση.
    Όλα αυτά είναι μέσα στο έργο του ΠΙ και πρέπει να αμοίβονται ξεχωριστά πέραν της πάγιας αποζημίωσης κατά κεφαλή.
    Στη χώρα που γεννήθηκε η ιατρική ας τοποθετηθούν όλοι για μια σοβαρή, έγκριτη και επιστημονική οργάνωση της υγείας και στην προκειμένη περίπτωση της ΠΦΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλα αυτο ισχυει για κυβερνωντες που ενδιαφερονται για την υγεια των ελληνων πολιτων και οχι για εντολοδοχους μνημονιων

      Διαγραφή
  2. Οι γιατροι με στοιχειωδη σοβαροτητα και σεβασμο στον ασθενη ,τον εαυτο τους και την ιατρικη επιστημη ,μακρια απο το τερατουργημα αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή