Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Έκθεση ΟΟΣΑ: 2 στους 3 Έλληνες δεν εμπιστεύονται το ΕΣΥ

Iatropedia newsroom

Περιορισμένη είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, εμπιστοσύνη προς αυτό δηλώνει ότι αισθάνεται μόνο ένα 36% των πολιτών - δηλαδή περίπου 1 στους 3 Έλληνες.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε χθες, Πέμπτη 20/2, στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η εικόνα έχει ως εξής:Στην Ελλάδα, το 69% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλή σωματική υγεία και το 78% καλή ψυχική υγεία. Και οι δύο μετρήσεις είναι κοντά στον μέσο όρο των Ερευνών δεικτών που αναφέρουν οι ασθενείς (PaRIS) του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, λιγότεροι από δύο στους πέντε (37%) ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο των PaRIS του ΟΟΣΑ (59%) και 55 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τη χώρα με τις υψηλότερες επιδόσεις.

Μόνο το 9% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν εμπιστοσύνη στη χρήση πληροφοριών υγείας από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο PaRIS του ΟΟΣΑ που είναι 19% (εύρος 5%-34%).

Λιγότεροι από 1 στους 4 πολίτες (24%) με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα συνεργάζονται για τη διαχείριση της υγείας τους με μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρουν παρακολούθηση και τακτικές διαβουλεύσεις διάρκειας άνω των 15 λεπτών. Το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 47%.

Μόλις το 3% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις συνεργάζονται με μονάδες που μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά ιατρικούς φακέλους, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 57%.

Περίπου το 1/3 (36%) των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 62% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ενώ περίπου το 43% των ανδρών στην Ελλάδα έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αυτό ισχύει μόνο για το 31% των γυναικών.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στην Ελλάδα τα άτομα με χρόνιες παθήσεις έχουν χειρότερη εμπειρία από την υγειονομική περίθαλψη, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ωστόσο τα αποτελέσματα υγείας είναι περίπου στον μέσο όρο. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε 10 βασικά κριτήρια που αναφέρουν οι ασθενείς: σωματική υγεία, ψυχική υγεία, κοινωνική λειτουργικότητα, ευεξία και γενική υγεία, εμπιστοσύνη στην αυτοδιαχείριση, εμπειρία από τον συντονισμό της παρεχόμενης φροντίδας, ανθρωποκεντρική φροντίδα, ποιότητα φροντίδας και εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ΕΣΥ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με την εμπιστοσύνη στις δομές υγειονομικής περίθαλψης να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πιεστικό ζήτημα. Η δε έλλειψη εμπιστοσύνης στο ΕΣΥ συνδέεται με συστημικά ζητήματα, όπως η υποχρηματοδότηση, η ανεπαρκής πρωτοβάθμια περίθαλψη και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για εξειδικευμένη θεραπεία.

Οι πιο συχνές χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω που επισκέφθηκαν κάποια δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης τους τελευταίους έξι μήνες, διαγνώστηκε με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, αδιάγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι πιο συχνές χρόνιες παθήσεις στον ελληνικό πληθυσμό είναι η υπέρταση, η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.
Οι αδυναμίες του ΕΣΥ

Μια σημαντική αδυναμία του ΕΣΥ, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «ο υπανάπτυκτος τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης», η οποία αντισταθμίζεται ιστορικά από τα νοσοκομεία και την εξειδικευμένη περίθαλψη.

Ωστόσο, η υπερβολική εξάρτηση από τα νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένη πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, να υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής και υψηλότερο κόστος για το σύστημα.
ΟΟΣΑ: Τι πρέπει να βελτιωθεί στην Ελλάδα

Η επένδυση σε δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αύξηση του αριθμού των γενικών ιατρών και η εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης ασθενών είναι από τα βασικά που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης συνολικά.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ενίσχυση του τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την αύξηση του αριθμού των γενικών ιατρών, τη βελτίωση του συντονισμού και της πρόσβασης σε προληπτικές εξετάσεις, θα βοηθήσει να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία και να βελτιωθεί η εμπειρία των ασθενών.

Επίσης, πρέπει να δοθούν περισσότεροι πόροι για την αναβάθμιση των υποδομών, τον εκσυγχρονισμό του ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και για τη διασφάλιση της επαρκούς αποζημίωσης και υποστήριξης των επαγγελματιών υγείας.

Παράλληλα, η καθιέρωση ηλεκτρονικών φακέλων υγείας, η προώθηση της τηλεϊατρικής και η βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού των ασθενών θα ενισχύσουν την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που καταγράφονται στην ελληνική επικράτεια σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη, χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές, να επιδοτηθούν οι ιατρικές δαπάνες για τα χαμηλά εισοδήματα και να επεκταθούν οι κινητές ομάδες υγείας.

Τέλος, η αύξηση της διαφάνειας στις πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης, η συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η εξασφάλιση σαφούς επικοινωνίας μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ.

Να σημειωθεί πως η έρευνα έγινε σε δείγμα περίπου 107.000 ασθενών σε περισσότερους από 1.800 παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 19 χώρες (Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο) και Ηνωμένες Πολιτείες), που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 104 εκατομμύρια χρήστες υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επικεντρώνεται δε σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, καθώς η ομάδα αυτή μεγαλώνει όλο και περισσότερο σε αριθμό, ενώ έχει και τις πιο περίπλοκες ανάγκες σε ό,τι αφορά την περίθαλψη.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου