Συντάκτης: Virus
Πρόσθετη ταλαιπωρία δημιουργείται για τους ηλικιωμένους διαβητικούς από την εφαρμογή της χρήσης κωδικού που αποστέλλεται στο κινητό του ασφαλισμένου(OTP), σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Αίτημα του είναι η αναθεώρηση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ και να δοθεί η δυνατότητα για ηλικίες πάνω από 70 ετών να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προμήθεια αναλωσίμων Σακχαρώδη Διαβήτη, με τον τρόπο που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα.
Αδύνατη καθίσταται η εκτέλεση γνωματεύσεων αναλώσιμων Σακχαρώδη Διαβήτη στο φαρμακείο όπως και για όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (Αναπνευστικές συσκευές, επιθέματα κλπ.), όπως περιγράφει ο ΠΦΣ. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ασφαλισμένοι όταν επιχειρούν να προμηθευτούν τα αναλώσιμα Σακχαρώδη Διαβήτη από τα φαρμακεία λόγω αδυναμίας εκτέλεσης των συγκεκριμένων γνωματεύσεων.
Ειδικότερα, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι που είτε δεν έχουν κινητό, είτε ο αριθμός του κινητού τους δεν είναι πιστοποιημένος για την αποστολή του μηνύματος. Το ίδιο συμβαίνει όταν οι ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι έχουν καταχωρημένο αριθμό κινητού στα παιδιά τους οπότε δεν μπορεί να γίνει εκτέλεση της συνταγής αφού αυτά δεν είναι εκείνη την ώρα μαζί τους. Για την δε επικαιροποίηση του αριθμού του κινητού τους, ο ΠΦΣ εξηγεί ότι « απαιτεί είσοδος στο Φάκελο Υγείας Ασθενούς και γνώση των κωδικών taxisnet καθώς και πιστοποιημένο e-mail, πράγματα που είναι αδιανόητα σε μεγάλες ηλικίες!!».
Τα προαναφερόμενα προβλήματα είχε προβλέψει και επισημάνει ο Σύλλογος, ο οποίος σημειώνει ότι εν προκειμένω η εφαρμογή που μέτρου δεν θα βοηθήσει στον έλεγχο της δαπάνης. «Ειδικά για το σακχαρώδη διαβήτη το σύστημα γνωρίζει ήδη ποιοι είναι οι σακχαροδιαβητικοί και το κυριότερο, υπάρχει μηνιαίο και ετήσιο πλαφόν το οποίο ελέγχεται ηλεκτρονικά κατά την χορήγησή τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του. Ένα τέτοιου είδους μέτρο είναι εφικτό για ασφαλισμένους σε νεότερες ηλικίες. Εξαιτίας των τεχνικών δυσκολιών ο ΠΦΣ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ «να εξαιρέσει τους ασφαλισμένους άνω των 70 ετών, που οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία».
Από την πλευρά των φαρμακοποιών που αντιμετωπίζουν την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη υποστηρίζεται ότι «η παρότρυνση να δηλωθεί το κινητό στα παιδιά τους και στους συνοδούς τους είναι ανεδαφική και ατελέσφορη». Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί εξηγούν ότι δεν είναι πρακτικό τα ηλικιωμένα άτομα ενώ είναι στα φαρμακεία «να ψάχνουν να βρουν τα συγγενικά τους πρόσωπα, και αν στα κινητά τους έχουν αποσταλεί οι κωδικοί μέσω μηνύματος».
Ως επίλυση για τον έλεγχο της δαπάνης, ο ΠΦΣ ισχυρίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει «να αυστηροποιήσει τους ελέγχους συνταγογράφησης των γνωματεύσεων από τους ιατρούς, διότι είναι εκτός κάθε λογικής ηλικιωμένοι σακχαροδιαβητικοί να στερούνται επί της ουσίας τον έλεγχο του διαβήτη τους αντί να διευκολύνονται για λόγους αναγκαίας ρύθμισης και πρόληψης».
...κι εσείς πουλάτε ότι έχει το ράφι χωρίς συνταγή....
ΑπάντησηΔιαγραφή