Ο τρόπος εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι ένα από τα πεδία που απασχολεί τους ειδικούς και το υπουργείο Υγείας, με δεδομένη την τεράστια πίεση που ασκείται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατά τις εφημερίες
ΤΟΤΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ - ygeiamou.gr

Photo: iStock
Την ενδιαφέρουσα και συχνά απρόβλεπτη διαδρομή των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας φωτίζουν τα δεδομένα που συλλέγει από τα νοσηλευτικά ιδρύματα το ΚΕΤΕΚΝΥ (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG.
Οι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες που κατά μέσο όρο νοσηλεύονται ετησίως στα νοσοκομεία της χώρας και οι σχεδόν 10,5 εκατομμύρια πολίτες που πραγματοποιούν επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία, τα απογευματινά ιατρεία και τα Επείγοντα αποτελούν μια… πρόκληση τόσο για τους επιστήμονες του ΚΕΤΕΚΝΥ που επεξεργάζονται τα δεδομένα όσο και για το υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που καλούνται να τα αξιοποιήσουν, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πολιτικές.
Ο τρόπος εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι ένα από τα πεδία που απασχολεί τους ειδικούς και το υπουργείο Υγείας, με δεδομένη την τεράστια πίεση που ασκείται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατά τις εφημερίες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του περασμένου έτους, η παραπομπή των ασθενών από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) των νοσοκομείων και η εισαγωγή μέσω των ΤΕΠ αποτελούν τους δύο βασικούς τρόπους εισαγωγής και νοσηλείας στα τριτοβάθμια νοσοκομεία των επτά Υγειονομικών Περιφερειών. Ωστόσο, η αναλογία ασθενών από τα ΤΕΙ και τα ΤΕΠ διαφοροποιείται ανά ΥΠΕ χαρτογραφώντας κατά τους ειδικούς και την πραγματική διαδρομή των ασθενών.
Από το κανάλι των ΤΕΠ θεωρείται ότι μπορεί να εισάγεται το 30% με 35% των νοσηλευόμενων. Η απόκλιση προς τα πάνω υποδηλώνει προβλήματα και δυσλειτουργία των ΤΕΠ, ενώ είναι παράλληλα δείκτης και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μπορεί, για παράδειγμα, να μην υπάρχει ομαλή ροή των ασθενών προς την ΠΦΥ, τα ΤΕΙ ή άλλες δομές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται πολύ τελικά τα Επείγοντα περιστατικά.
Φυσικα και δεν απασχολουν κανεναν αυτα ,διοτι θα ειχαν διορθωθει .Ειναι σχημα οξυμωρο να μην υπαρχει καν προβλεψη για πρωτοβαθμια περιθαλψη -εννοειται σοβαρη και οχι οι γελοιοτητες περι προσωπικων γιατρων κλπ-και οι φωστηρες του υπυγ να ψαχνουν τι φταιει
ΑπάντησηΔιαγραφή