Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ: ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ


ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ: ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

Εν όψει της νέας αναστολής συμβάσεων βρίσκω την ευκαιρία να σας διηγηθώ τι συνέβει στην Λάρισα στην αναστολή του εδώ ιατρικού συλλόγου τον Απρίλιο.
Θα ξεκινήσω με τους μικροβιολόγους μια και το κατέχω καλύτερα. Ο Σύλλογος μας (των μικροβιολόγων) αποφάσισε συμμετοχή στην αναστολή και μαζεύτηκαν οι σχετικές εξουσιοδοτήσεις. Υπέγραψαν όλοι εκτός από 4 που αρνήθηκαν με διάφορα προσχήματα να μετέχουν στην αναστολή.Βέβαια αρκετοί υπέγραψαν μετά από ασφυκτικό πρέσσινγκ του Δ.Σ. και επειδή είδαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Τις πρώτες εβδομάδες δούλεψε η αναστολή με μικρά παρατράγουδα βεβαίως (βλέπε μερικοί έλεγαν κάντε τώρα εξετάσεις και θα τα γράψουμε μετα κτλ, κυρίως σε πολύ κοντινά πρόσωπα).

Μόλις όμως ο ΟΠΑΔ μας κάλεσε να πάμε απόδειξη για 1-2 μήνες οφειλομένων άρχισαν τα άγρια παρατράγουδα. Ο ένας έστελνε fax ότι μονομερώς σταματάει την αναστολή, ο άλλος έπαιρνε τηλέφωνο και το ανακοίνωνε στα μέλη του ΔΣ και αρκετοί πίεζαν τώρα αυτοί ασφυκτικά το ΔΣ για να σταματήσει η αναστολή.Γίνεται και πάλι ΓΣ του Συλλόγου των Μικροβιολόγων και με ποσοστό 80% (και σε αντίθεση με την εισήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ που υποστήριζε διακοπή της αναστολής) αποφασίζουμε να συνεχίσουμε.

Ε, από την επόμενη μέρα άρχισε το μπάχαλο.Ένας-ένας σταματούσε από μόνος του κατηγορώντας τον άλλον πως είχε διακόψει πρώτος και άρα τον αναγκασε να το κάνει.Το ΔΣ απλώς παρακολουθεί την κατάσταση και δεν προτείνει κανένα μέτρο εναντίον αυτών που δεν σέβονται τις ψηφισμένες αποφάσεις. Σε λίγες μέρες και αφού το ποσοστό συμμετοχής έχει πέσει κάτω από το 50% ξανασυνεδριάζουμε. Μαζευόμαστε ούτε 10 άτομα και αφού μαλώνουμε αναμεταξύ μας η αναστολή σταματάει.Εννοείται πως από τότε δεν ξανασυνεδριάσαμε ποτέ.

Από τον υπόλοιπο ιατρικό σύλλογο μόνο οι παιδίατροι κράτησαν την αναστολή μέχρι τον Αύγουστο για να διακόψουν και αυτοί όταν βρέθηκαν 10 καλοθελητές να οπισθοχωρίσουν. Φτάσαμε στον τραγέλαφο τον Σεπτέμβρη θεωρητικά να έχει αναστολή ο Σύλλογος και να μην κάνει κανενας (ή σχεδόν κανένας) μέχρι που το λήξαμε και τυπικά.

Για τους απείθαρχους δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο. Μάλιστα διαγνωστικό που έβαλε ανώνυμη καταχώρηση δίκην άρθρου σε τοπική εφημερίδα ότι σταματάει η αναστολή τιμωρήθηκε με μια γραπτή απαντηση την επόμενη μέρα!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Αν δεν θέλουμε και πάλι η αναστολή να καταλήξει κενό γράμμα πρέπει να επιβληθεί

Και θα επιβληθεί μόνο αν όποιος δεν μετέχει παραπέμπεται σε πειθαρχικό και τιμωρείται με αφαίρεση της άδειας για 3ετία.

Καλημέρα σας κύριοι συνάδελφοι..

1 σχόλιο:

  1. κ.Καραγιάνη να διαβάσεις τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογιας. Δεν αναφέρεται ότι η μη συμμετοχή
    στην αναστολή της σύμβασης με τον ΟΠΑΔ αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα,όπως και η μη υπακοή στις εντολές του ΠΙΣ, εφ΄όσον οι εντολές προσκρούουν στον Κ.Ι.Δ. Μάλλον οι του ΠΙΣ πρέπει να περάσουν πειθαρχικό για αντιδεοντολογική συμπεριφορα εκβιαστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή