Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ( Π.Φ.Υ) μπορεί πιστεύω να την περιγράψει κάποιος με την φράση «βίαιη είσοδος του εξωιατρικού κεφαλαίου» στον χώρο αυτό, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ας συνοψίσουμε τι συνεπάγεται:
- ανεξέλεγκτες και πλασματικές εξετάσεις,
- προκλητή ζήτηση,
- οικονομική επιβάρυνση έως εξόντωση των ασφαλιστικών ταμείων,
- νέα ήθη στις σχέσεις κέντρων – ιατρών και ιατρών –ασθενών με την κατευθυνόμενη παραπομπή,
- επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
Αποτελεί μέγα κίνητρο για τους εξωιατρικούς επιχειρηματίες η δυνατότητα απεριορίστων εξετάσεων. Εισερχόμενοι στο δικό μας χώρο, εισάγουν και την κερδοσκοπική από την φύση τους συμπεριφορά, με τις συνέπειες που περιγράψαμε.
Αν στην αρχή την πίεση δέχονταν, πρώτοι απ’ όλους, οι ελεύθεροι εργαστηριακοί γιατροί, σήμερα την καταλαβαίνουν πολύ καλά και οι μικρομεσαίες μονάδες, βλέποντας την τρομερή επέκταση των μεγάλων, στην κατεύθυνση να μείνουν μόνοι στην «αγορά» (όπως αυτοί βλέπουν τον χώρο της υγείας).
Το πλαφόν (ανώτατο όριο εξετάσεων και κερδών ανά μονάδα) αποτελεί την πιο αποτελεσματική απάντηση στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, γιατί αποτρέπει την παραπέρα διείσδυση του εξωιατρικού κεφαλαίου (αντικίνητρο για επένδυση) στον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιορίζει δραστικά την τεχνητή ζήτηση και την κατευθυνόμενη παραπομπή και κτυπάει το όλο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, εξοικονομώντας τεράστιους πόρους, επιμερίζει τις εξετάσεις προς τους μικρότερους (αυτοαπασχολούμενους και μικρές μονάδες) που δεν έχουν σχέση με κατευθυνόμενη παραπομπή, χτυπάει στην πράξη την πλήρη απελευθέρωση στη ΠΦΥ (εξέλιξη απαράδεκτη που επιτρέπει χωρίς ουσιαστικά όρους και προϋποθέσεις ν΄ ανοίγει όποιος θέλει, όπου θέλει μονάδες Π.Φ.Υ).
Θα υπάρξουν βέβαια μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην βιωσιμότητα των υπαρχουσών μεγάλων μονάδων, με τυχόν επίδραση στην απασχόληση ιατρικού προσωπικού, που θα κατευθυνθεί όμως σε λύσεις περισσότερο «ιατρικές» (ιατρεία, πολυιατρεία ).
Στη διαμορφούμενη σήμερα κατάσταση η πρόταση για καθιέρωση ανωτάτου ορίου εξετάσεων και κερδών, με παράλληλο αυστηρό ηλεκτρονικό έλεγχο της διακίνησης των παραπομπών (ποιός, πόσες, πού και κάθε πότε, χωρίς να εμποδίζεται το υπεύθυνο ιατρικό έργο αλλά μέσα στα λογικά και διεθνώς κρατούντα πλαίσια) αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση στοιχειώδους λειτουργίας του νέου ενιαίου φορέα. Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί στους αρμοδίους του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ.
Το ερώτημα προβάλλει ισχυρό: με ποια λογική βάζουν πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις (200 με την εξευτελιστική αμοιβή των 10 ευρώ) και δεν βάζουν όρια στις ακριβές εργαστηριακές εξετάσεις;
Πόσο μετράνε οι ασφυκτικές, ως φαίνεται, πιέσεις της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής μένει να φανεί.
*Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΑΛΤΑΚΟΣ είναι ιατρός ακτινολόγος, εκπρόσωπος των ελευθεροεπαγγελματιών ακτινολόγων, μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.
Το πολυ & το λιγο Συναδελφε.Ανελαβε προσωπικα ο Υπουργος μας!!Ε!!Οπου ναναι θα αποκαλυφθει η πολιτικη βουληση & αν η ζυγαρια θα γειρει προς τη διαπλοκη η την εξυγιανση.Αν συμβει το πρωτο,τι λες;Δεν θα χρειαστει δικαστικη διερευνηση;To email μου:belesikakkava@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή να εξισωθούν όλοι, ανεξαρτήτως ιατρικών γνώσεων και ανεξαρτήτως ποιότητας εξοπλισμού!!!!???????
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εξαληφθεί ο (υγιής) ανταγωνισμός?