Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η Washington Post για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας

Η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει εκτενές άρθρο (κλικ εδώ) σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, με αναφορές στη δεινή θέση που έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας, φιλοξενώντας δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΝΓΕ.
Το σχετικό μεταγλωτισμένο απόσπασμα έχει ως εξής:




ΑΘΗΝΑ - βαθιά χρεωμένη και σχεδόν σε πτώχευση, αυτη η χώρα της Μεσογείου αναγκάστηκε να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμά της και να εξασφαλίσει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης. Όμως καθώς η οικονομία στην Ελλάδα είναι σε ελεύθερη πτώση, οι κριτικές σαρώνουν το ισοπεδωμένο τοπίο θέτοντας ένα σχολαστικό ερώτημα: Η λιτότητα λειτουργεί πραγματικά;

Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 18,8 τοις εκατό από 13,3 τοις εκατό μόλις πριν από ένα χρόνο. Υπερφορτωμένα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, από σύριγγες και επιδέσμους λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού, μέχρι και το πάγωμα των προσλήψεων αναγκάζοντας πολλές φορές ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των χειρουργείων, καθώς όλο και περισσότεροι άνεργοι στηρίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα ποσοστά  των αστέγων, των αυτοκτονιών, της εγκληματικότητας και του HIV διαρκώς αυξάνονται από την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να περικόψει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους στη μέση μιας σοβαρής ύφεσης, μειώνοντας τις συντάξεις καθώς και τους κρατικούς μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τις υπηρεσίες. Δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη του κοινού έχει εξατμιστεί, οι καταναλωτικές δαπάνες - η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της οικονομίας - έχει βυθιστεί, δημιουργώντας διαδοχικές απώλειες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια ιλιγγιώδης οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει γονατίσει το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

«Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί τόσο δραματικά που οι γιατροί σε αυτή τη χώρα πιστεύουν πλέον ότι η ελληνική κρίση δεν είναι πλέον μόνον οικονομική αλλά έχει μετατραπεί και σε ανθρωπιστική κρίση", δήλωσε ο Δημήτρης Βαρνάβας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου