Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ανοιχτή Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Γερ.Βουδούρη. Ερωτήματα

Ανοιχτή Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Γερ.Βουδούρη Κηφισίας 39 Μαρούσι
Κοιν. ΠΙΣ, ΙΣ Χώρας, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Κέρκυρα, 20-1-12
Κύριε Πρόεδρε
Θα θέλαμε να μας απαντήσετε το γρηγορότερο δυνατό στα κάτωθι προβλήματα που έχουν προκύψει από τη δυσλειτουργία του συστήματος ΕΟΠΥΥ.
Στη τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας 11-1-12, αποφασίστηκε να αναφερθούμε σε εσάς λεπτομερώς για τα τρέχοντα ερωτήματά μας. Στη Συνέλευση αυτή αναφερθήκαμε λεπτομερώς στις αμοιβές του ΕΟΠΥΥ – στο περίφημο 10ρικο. Αναλύθηκε ότι το ποσό αυτό δεν φτάνει ούτε για τα πάγια έξοδα ενός ιατρείου και ότι όσοι ιατροί έχουν ζητήσει να ενταχθούν θα το κάνουν μόνο και μόνο για να κερδίσουν «παράνομα» σε βάρος του ασφαλισμένου αλλά και του ΕΟΠΥΥ που θα το τινάξουν στον αέρα και γι’αυτό πρέπει ο κάθε ιατρικός σύλλογος να «περιφρουρήσει» όλους αυτούς και κυρίως τις ενέργειές του. Στο δια ταύτα έχουμε να σας αναφέρουμε ότι στο Σύλλογο μας υπάρχουν καταγγελίες ασφαλισμένων όπου
Α) … «ο ιατρός μου πήρε χρήματα για να μου κάνει πχ καρδιογράφημα και η αμοιβή των 10€ είναι ΜΟΝΟ για αναγραφή φαρμάκων»
Β) … «ο ιατρός μου ζήτησε να αφήσω κάποια επιπλέον αμοιβή διότι ο ΕΟΠΥΥ του δίνει μόνο 10€ και του έδωσα 20€ χωρίς να μου δώσει απόδειξη»
Γ)… «ο ιατρός μου ζήτησε και πήρε αμοιβή 50€ διότι είχε συμπληρώσει το πλαφόν των 50 επισκέψεων (ήταν ημέρα Τετάρτη) και σε διαμαρτυρία μου απάντησε ότι τέτοια εντολή έχει να παίρνει χρήματα όταν του συμπληρωθεί το πλαφόν»
Δ) … «ο ιατρός εκτός ΕΟΠΥΥ μου ζήτησε για μια εξέταση παρακλινική (ηλεκτρομυογράφημα) χρήματα. Πήρα τηλέφωνο γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας εντός ΕΟΠΥΥ και μου είπε ότι την εξέταση αυτή την κάνουμε «χωρίς αμοιβή». Όταν πήγα για την εξέταση, μου την έκανε, ζητώντας μου όμως αμοιβή και μου έδωσε απόδειξη την οποία μου είπε να χρησιμοποιήσω για την Εφορία»
Ε)… Καθηγητής Δημοσίου επισκέφθηκε ιατρό παθολόγο στον ΕΟΠΥΥ και του ζήτησε για να τον εξετάσει 40€ και μάλιστα του είπε τα εξής: «τα 40€ θα είναι μαύρα όπως εσύ παίρνεις για τα ιδιαίτερα και το 10ρικο είναι για το καμουφλάζ».
Εμείς κύριε Πρόεδρε
Σαν Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχουμε σκοπό να περάσουμε πειθαρχικό τις παραπάνω περιπτώσεις για να μην μας κατηγορήσετε ότι στοχοποιούμε συναδέλφους (όπως δηλώσατε σε συνέντευξη σας που παρευρισκόταν και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών). Οι παραπάνω καταγγελίες θα σας αποσταλούν και θα θέλαμε να μας απαντήσετε τι θα κάνετε με τους ως άνω ιατρούς. Θέλουμε δε να σας γνωρίσουμε ότι όπως μας προκύπτει γίνονται τα ίδια ίσως και χειρότερα και σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους οι οποίοι ας διαμαρτυρηθούν κι αυτοί με τη σειρά τους.
Κύριε Πρόεδρε
Αυτοί θα είναι οι συνεργάτες σας, με αυτόν τον τρόπο θα δουλεύουν, θα τα τινάξουν όλα στον αέρα και μετά θα φταίνε οι γιατροί που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, θα θέλαμε να σας προβληματίσει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που «μπήκαν στο σύστημα» είναι οι γιατροί με 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσία (παλιές «καραβάνες») που γνωρίζουν πολύ καλά πώς να εκμεταλλεύονται το σύστημα (βλ. πρώην ΟΠΑΔ).
Σας προτείνουμε να ελέγξετε τους λογαριασμούς που έχουν καταθέσει στον ΟΠΑΔ οι κλινικοεργαστηριακοί για να καταλάβετε την αναλογία των εργαστηριακών, των κλινικών εξετάσεων με τις παρακλινικές.
Μια και αναφερθήκαμε και σε καθηγητές δημοσίου-συμπαθής κατά τα άλλα σε όλους μας κλάδος, όταν κάποτε η πολιτεία τους «άδειασε» σαν επιστήμονες, ασχολήθηκαν με παραπαιδεία και ιδιαίτερα (που όλοι μας γνωρίζουμε τι μας έχει στοιχίσει). Αυτό κύριε Πρόεδρε, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΛΑΔΟ. Από τη στιγμή που μας «αδειάζει» η Πολιτεία να το γυρίσουμε στην παραοικονομία εις βάρος του ασφαλισμένου και του συστήματος υγείας.
Τελικά και συγνώμη αν σας κουράζουμε
Θα θέλαμε τις θέσεις σας στα κάτωθι
1)    Έχει δικαίωμα ο ιατρός του ΕΟΠΥΥ μετά το πλαφόν να αμοίβεται;
2)    Έχει ανακοινωθεί στο ΦΕΚ ότι … «πχ καρδιολόγος είναι υποχρεωμένος κάνει ΗΚΓ, παιδίατρος να κάνει εμβόλια..». Έχει δικαίωμα ο ιατρός του ΕΟΠΥΥ πέραν των 10€ παραπάνω αμοιβής;
3)    Έχει δικαίωμα να κάνει παρακλινικά ο ιατρός του ΕΟΠΥΥ όταν το συμφωνητικό μισθώσεως έργου – καρμπόν του πρώην ΟΑΕΕ- δεν έδινε αυτό το δικαίωμα και θεωρούταν ο ιατρός κλινικός και όχι εργαστηριακός;
4)    Θα διαχωρίσετε τη κλινική από την εργαστηριακή ειδικότητα;
5)    Τι καθεστώς αποζημίωσης θα ισχύει για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ; Με τα «μαγικά χαρτάκια» θα ξανάρθουν πάλι οι ημέρες του ΟΠΑΔ. Θα ισχύσει καταλυτική ημερομηνία αποζημίωσης; Αληθεύει ότι θα αρχίσει η πληρωμή τους από 1η Απριλίου και μετά;
6)    Γιατί δεν αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις που υποβλήθηκαν σε ιατρούς εκτός ΕΟΠΥΥ; Σε περίπτωση που σε έναν Νομό μία ολόκληρη ειδικότητα δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα, γιατί δεν αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος για κλινική εξέταση ή για παραϊατρικά;
7)    Τι θα γίνει με τις εργαστηριακές ειδικότητες; Αληθεύει ότι θα ζητάτε εκτός του πλαφόν και εκπτώσεις;
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να απαντηθούν άμεσα τα καυτά αυτά ερωτήματα και σας παρακαλούμε να μη μας κρατάτε «ομήρους» στη πληροφόρηση ζητώντας άμεση ενημέρωση για να πληροφορήσουμε και τα μέλη μας.
Μένοντας σταθεροί και στις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Παρακαλούμε τον ΠΙΣ καθώς και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους όπου κοινοποιείται το παρόν να συστρατευθούμε με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης για την αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Αλέξιος Μαρτζούκος                        Σπυρίδων Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου