Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την πλήρη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

24/01/2012 - 10:59

Γ’ ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Πρ. Κορομηλά 51, 
ΤΚ 54622                                                                               
τηλ./φαξ. 2310229389                
Για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την πλήρη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 Η δημόσια περίθαλψη καταρρέει καθώς πολλές λειτουργίες της ιδιωτικοποιούνται και άλλες λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος. Χιλιάδες εργαζόμενοι, ανέργοι, αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν το δικαίωμα τους για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη να καταργείται εντελώς.
Από την αρχή του χρόνου ο ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, και ο ΟΓΑ ενσωματώθηκαν σε ένα φορέα (ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει πια 9,5 εκ. ασφαλισμένους !
• Για τον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση στο μισό της προηγούμενης επιδότησης για να «καλυφθεί» διπλάσιος αριθμός ασφαλισμένων.
•   Ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, πανελλαδικά είναι μόνο 4.953 μέχρι στιγμής, δηλαδή 1 ανά 2.000 ασφαλισμένους !
• Οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους γιατρούς,  αλλά και τους γιατρούς  στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας τις πρωινές ώρες, μετά από ραντεβού, είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση.  Επίσκεψη σε μη συμβεβλημένο  γιατρό, όχι μόνο δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν καλύπτεται ούτε η πιθανή συνταγογράφηση. Καιρό τώρα ο Υπουργός "Υγείας” έχει διακηρύξει  πως θα αλλάξει την παραπάνω διάταξη, ώστε να καλύπτονται συνταγογραφήσεις και από μη συμβεβλημένους γιατρούς, όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη.
• Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και 50 την εβδομάδα .Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δεν του επιτρέπεται να «μπει» στο σύστημα!
• Η αποζημίωση του κάθε γιατρού θα είναι 6,5 ευρώ καθαρά ανά επίσκεψη! Ποσό που απαξιώνει τον ίδιο ως επιστήμονα και καθιστά για εμάς επικίνδυνη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 Επομένως :   Επειδή οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν επαρκούν , είτε θα παίρνουμε άδεια τα πρωινά για να πληρώνουμε 5 ευρώ και να στριμωχνόμαστε σε ΙΚΑ , Νοσοκομεία , Κέντρα Υγείας -που ήδη υπολειτουργούν από τις περικοπές και τις ελλείψεις- ή θα πληρώνουμε επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς το απόγευμα.
Με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ προωθούνται μέτρα με τα οποία:
α) Περιορίζονται οι δωρεάν δημόσιες παροχές, στο επίπεδο του ελάχιστου «βασικού πακέτου» με την ενιοποίηση των παροχών υγείας – πρόνοιας προς τα κάτω σε όλους τους ασφαλισμένους.
β) Αυξάνονται οι περικοπές στις παροχές σε είδος και σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους.
γ) Καθιερώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες σε υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας, υγειονομικού υλικού κλπ. που δεν υπήρχε πριν και αυξάνεται η συμμετοχή εκεί που υπήρχε.
Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:
- Καθιερώνεται συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ και συμμετοχή 10% όλων των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων (σκιαγραφικά).
- Συμμετοχή 25 % σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.
- Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών.
- Καταργείται το «επίδομα τοκετού» όταν ο τοκετός γίνεται στο δημόσιο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά νοσοκομεία για τις ασφαλισμένες του ΟΠΑΔ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ.
- Εκατοντάδες φάρμακα (περίπου 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα) εξαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και οι ασθενείς αντί να πληρώνουν όπως πριν το 25% ή το 10% της συμμετοχής (ανάλογα με την ασθένεια), πληρώνουν τώρα το 100% της τιμής του φαρμάκου. (π.χ. όλα τα χάπια και σιρόπια που είναι αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιβηχικά, τα κολλύρια για επιπεφυκίτιδες και για την ξηροφθαλμία ,όλες οι δερματολογικές αλοιφές και αυτές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.)
- Στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ως «πρόληψη» προβλέπονται μόνο ορισμένες εξετάσεις και αυτές χωρίς την κρατική συμμετοχή αφού τις χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, με την κατάργηση και συγχώνευση των δημόσιων μονάδων υγείας και των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και να υφίστανται την ταλαιπωρία των μακροχρόνιων λιστών αναμονής, την αδυναμία των δημόσιων μονάδων να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, από την έλλειψη προσωπικού και υλικών, λόγω της κρατικής στάσης πληρωμών και προσλήψεων.
- Ολόκληρες περιοχές στη χώρα είναι ακάλυπτες ή με υποτυπώδεις και ανεπαρκέστατες υπηρεσίες υγείας.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων είναι επικίνδυνη και εγκληματική, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Την δια στιγμή που συνεχίζουμε να καταβάλουμε όλο και πιο αυξημένες εισφορές , που οι μισθοί μας συνεχώς κατακρεουργούνται και οι φόροι και τα χαράτσια πέφτουν βροχή, εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε πια και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Μέχρι τώρα προσπαθούν να μας εξοντώσουν με τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας τώρα μας εξοντώνουν και βιολογικά! Δεν είναι τυχαίο ότι σε όσες χώρες έχουν εφαρμοστεί παρόμοιες «θεραπείες σοκ» από τους «γιατρούς» του ΔΝΤ , έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής.
Γίνεται πια ξεκάθαρο ότι η ανατροπή της συγκυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής του μαύρου μετώπου Κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ είναι μονόδρομος για την επιβίωση μας.
Με συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουμε:
Δημόσια υγεία, περίθαλψη, πρόνοια, με ποιοτικές υπηρεσίες απολύτως δωρεάν και υψηλού επιπέδου
- πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
-    Να πληρωθούν τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μην καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.
-    Να καταργηθούν για όλους οι εισφορές, οι πληρωμές και οι συμμετοχές για υπηρεσίες  Υγείας - Πρόνοιας, για φάρμακα.
-    κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα Υγείας, καθώς και του ΙΚΑ.
-    Τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
-    μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία – καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Η Γ΄ΕΛΜΕ-Θ καλεί  ΑΜΕΣΑ σε σύσκεψη τις άλλες ΕΛΜΕ-Θ, τους συλλόγους δασκάλων, την ΕΔΟΘ , τα σωματεία νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών, ΟΤΑ, την πρωτοβουλία σωματείων δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την δημόσια περίθαλψη
                                                    για το ΔΣ της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       ΤΡ. ΤΡΑΝΟΣ                                                                          Γ. ΛΑΘΗΡΑ

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους ξύπνησαν οι εκπαιδευτικοί από το κώμα τους!!!
    Κάλλιο αργά παρά ποτέ...
    Όταν απεργούσαν οι γιατροί και έκαναν κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας (Φεβρουάριος 2011) για όλα αυτά, ήταν μόνοι και γραφικοί !
    Μόνον οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία συμπαραστάθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή