Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οχι στις 6 Φεβρουαρίου το Eurogroup

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οχι στις 6 Φεβρουαρίου το Eurogroup
Δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
Εμπλοκή σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα σημειώθηκε την Παρασκευή και ως εκ τούτου το Eurogroup, το οποίο θα γινόταν τη Δευτέρα για να επικυρώσει τη συμφωνία, αναβάλλεται για μερικές ημέρες.

Το Eurogroup δεν πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, αλλά ίσως συνεδριάσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ .Mάλιστα, δεν όρισε νέα ημερομηνία, αλλά σημείωσε πως είναι πιθανό η συνεδρίαση να γίνει κάποια στιγμή εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το συμβούλιο επρόκειτο να οριστικοποιήσει το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, για να γίνει αυτό, θα πρέπει προηγούμενως να έχει κλείσει η συμφωνία για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αλλά και η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα νέα μέτρα.
Νωρίτερα,  το μεσημέριο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει, το πιθανόνερο σε τηλεδιάσκεψη, όταν υπάρξει τελική συμφωνία.

Το πρωί της Παρασκευής το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Γκι Σίλερ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ίσως ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση, όπως και τελικά έγινε. 

«Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά ο Σίλερ.
Επίσης αβέβαιη θεωρούσε τη διεξαγωγή της έκτακτης σύσκεψης του Eurogroup τη Δευτέρα, για τη χορήγηση δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου την Παρασκευή το πρωί, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της για το πρόγραμμα PSI.
«Μια τέτοια σύνοδος -με θέμα την Ελλάδα- θα είχε νόημα μόνο εάν είχαν ξεκαθαριστεί όλες οι παράμετροι. Τα εν λόγω κριτήρια, όμως, δεν πληρούνται προς το παρόν, οπότε είναι παρακινδυνευμένο να μιλάμε για σύγκλιση συνόδου» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου