Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μετά το "πράσινο φως" από το Eurogroup και η πλήρης ενεργοποίηση της Task Force


Την πλήρη ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης της Task Force προβλέπει το νέο μνημόνιο, προκειμένου να ελέγχονται σχολαστικά οι προϋπολογισμοί των υπουργείων και οι τρόποι που αυτοί κατανέμονται.
Η συμφωνία που έχει κλείσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα και η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup της Δευτέρας (σ.σ. το Euro Working Group συνεδριάζει σήμερα) , προβλέπει την τμηματική καταβολή των πρώτων 80 δις. ευρώ του δεύτερου πακέτου βοήθειας 130 δις. ευρώ. Ουσιαστικά θα ισχύσει η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο πρώτο Μνημόνιο, δηλαδή πριν την εκταμίευση κάθε δόσης θα πραγματοποιείται ο ενδελεχής έλεγχος της τρόικας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται σωστά το πρόγραμμα και σε περίπτωση αποκλίσεων θα απαιτούνται νέα διορθωτικά μέτρα.
Στα πλαίσια αυτά, έρχεται στην Αθήνα μόνιμος εκπρόσωπος της Κομισιόν –όπως ο Μπομπ Τραα του ΔΝΤ- ο οποίος και θα συνδράμει τον επικεφαλής της Task Force κ. Ραϊχενμπάχ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προτεραιότητες θα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
Ολιγομελείς ομάδες ή ομάδες «contact point», όπως αναφέρονται στο μνημόνιο, αποτελούμενες από 5-6 ξένους τεχνοκράτες, θα ‘’επιβλέπουν’’ τους Ελληνες υπουργούς.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», επικεφαλής κάθε ομάδας θα είναι Ελληνας τεχνοκράτης, συνεπικουρούμενος από Ευρωπαίο σύμβουλο. Τα μέλη αυτών των ομάδων είναι αποσπασμένοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι προετοιμάζονται ήδη από τον περασμένο.
Τα θέματα εργασίας αναμένεται να τα ορίζουν οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με την κορυφή της Επιτροπής Ράιχενμπαχ.
Δουλειά των εμπειρογνωμόνων θα είναι τα «τρία Α»: Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Απασχόληση, ενώ κάθε μήνα θα υποβάλλουν εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Την υψηλή εποπτεία του όλου ελέγχου, ως γνωστόν, έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της Task Force, εργάζονται ήδη στην Αθήνα).
Οι τεχνοκράτες, θα δίνουν τέλος, υπό την εποπτεία του Χορστ Ράιχενμπαχ, αναφορά στον πρωθυπουργό.
Αν και επίσημη πρόθεση της Κομισιόν είναι οι εμπειρογνώμονες να παραμείνουν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια, επισημαίνεται ότι τελικά «δεν θα αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί το έργο τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου