Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι




Από την τσέπη τους συνεχίζουν να πληρώνουν για τέταρτη εβδομάδα οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην Αθήνα τα φάρμακά τους.

Παρά τις συστάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τα μέλη του να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 25 Ιουνίου, οπότε πρέπει να τους καταβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ το σύνολο των οφειλών του περασμένου Απριλίου, στον μεγαλύτερο φαρμακευτικό σύλλογο της χώρας το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση, οικονομική και ψυχολογική, στους ασθενείς.

Το θέμα της άρσης της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, κατά τη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ).

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κώστας Λουράντος θα εισηγηθεί τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, εμμένοντας στη «σκληρή γραμμή» της αποπληρωμής των οφειλών και του περασμένου έτους μέχρι το τέλος Ιουνίου παρά τις εκκλήσεις του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Χρήστου Κίττα προς τον κλάδο να αναστείλει τις κινητοποιήσεις του σε αυτή την μεταβατική περίοδο μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μάλιστα, για το θέμα των οφειλών του 2011 «γνωμοδότησε» και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφέροντας ότι το θέμα της ρύθμισης παλαιών οφειλών δεν μπορεί να λυθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Κανονικά η χορήγηση φαρμάκων στην περιφέρεια

Αντίθετα, στο μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειας, όπως και στον Πειραιά, η χορήγηση φαρμάκων έχει ομαλοποιηθεί και οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τα σκευάσματα καταβάλλοντας μόνο τη συμμετοχή τους. Την πεπατημένη των φαρμακοποιών της Αθήνας ακολουθούν οι φαρμακοποιοί μόνο σε τέσσερις περιοχές: Αχαϊα, Ηλεία, Κέρκυρα και Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, στους φαρμακευτικούς συλλόγους της περιφέρειας έχει καταβληθεί το 50% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Απρίλιο, περίπου 120 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εκπρόσωποι του ΠΦΣ επισημαίνουν ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή των συνταγών του Απριλίου από τον ΕΟΠΥΥ είναι η 25η Ιουνίου. « Το γεγονός ότι πληρωθήκαμε ένα σημαντικό μέρος των οφειλών νωρίτερα, είναι ιδιαίτερα θετικό. Θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα επανέλθουμε, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ δεν φανεί συνεπής» λένε χαρακτηριστικά.

«Έκρηξη» στο σύστημα της e- συνταγογράφησης

Η αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών στην περιφέρεια αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των συνταγών που καταχωρίστηκαν από τους γιατρούς και εκτελέστηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία δεκαπλασιάστηκε.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 19.265 ιατρικές συνταγές που εκτελέστηκαν την Δευτέρα 11 Ιουνίου κι ενώ οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών κορυφώνονταν, χθες, Δευτέρα 18 Ιουνίου οι συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία έφθασαν τις 219.336!

Η «έκρηξη» στην καταχώριση και την εκτέλεση συνταγών άρχισε να καταγράφεται από την περασμένη Πέμπτη και μετά τη σύσταση του ΠΦΣ προς τα μέλη του να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους εφόσον προχωρά η καταβολή ποσών για τον μήνα Απρίλιο. Έτσι, από τις κατά μέσο όρο 20.000 συνταγές που εκτελούνταν από τις 22 Μαϊου στα φαρμακεία της χώρας, την Πέμπτη 14 Ιουνίου περάστηκαν 86.000 συνταγές και την Παρασκευή 15 Ιουνίου άλλες 129.000.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου