Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Κλινικώς νεκρά τα νοσοκομεία της περιφέρειας




Χειρουργεία χωρίς βαμβάκι, γάζες και μορφίνες, ασθενείς που σιτίζονται μόνο με κοτόπουλο, χωριά δίχως αγροτικό ιατρό, καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς των οποίων n ζωή κρέμεται από μία κλωστή. Συγγενείς που τρέχουν στα φαρμακεία να προμηθευτούν γύψο και ουροκαθετήρες, και ιατροί που επιδίδονται σε «αλχημείες» για να αντικαταστήσουν τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη: Αυτή είναι n εικόνα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες δεν περιορίζονται μόνο στο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο Νίκαιας, όπου ανεστάλησαν σι χειρουργικές επεμβάσεις, ούτε στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής.
To σύστημα Υγείας σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία έχει μπει στην... Εντατική, με πολλές νοσοκομειακές μονάδες να είναι στα πρόθυρα «λουκέτου».

Εν μέσω καλοκαιριού και ενώ ο πληθυσμός στην περιφέρεια αυξάνεται λόγω της άφιξης τουριστών, οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με τους προμηθευτές να έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο εξαιτίας των σωρευμένων χρωστούμενων. Οι ιατροί εκφράζουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ οι τοπικές κοινωνίες και οι δημοτικές αρχές βοηθούν με κάθε τρόπο, εκτελώντας ακόμα και χρέη... διακομιστών σε ασθενοφόρα.

ΑΡΓΙΘΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Δήμαρχος και οδηγός, ασθενοφόρου

Χρέη οδηγού του ασθενοφόρου που διαθέτει ο δήμος εκτελεί πολύ συχνά ο δήμαρχος Αργιθέας, Χρήστος Καναβός. Η έλλειψη αγροτικών ιατρών στα χωριά της Καρδίτσας τον αναγκάζει να τρέχει ο ίδιος σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, αλλά και να μεταφέρει τους ηλικιωμένους που χρειάζονται συχνά εξετάσεις ή να γράψουν τα φάρμακά τους. «Κανονικά θα έπρεπε στο δήμο μου να υπάρχουν οκτώ θέσεις ιατρών, ενώ αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι τρεις», αναφέρει στον «ΤτΚ». Οι τρεις αυτοί ιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν σε όλα τα αιτήματα, ενώ όταν χρειάζεται ένας ασθενής να πάει σε Κέντρο Υγείας, το πιο κοντινό είναι σε απόσταση... 120 χιλιομέτρων. «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την αγροτική θητεία, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα» επισημαίνει ο Χρ. Καναβός.

ΑΧΑΪΑ - ΛΑΡΙΣΑ - Οι καθαρίστριες έγιναν βοηθοί θαλάμου

Σπινθηρογράφημα αντί.., αξονικής τομογραφίας έκαναν την περασμένη εβδομάδα στους ασθενείς οι ιατροί του Νοσοκομείου του Ρίου. Η έλλειψη σκιαγραφικού ανάγκασε τους ιατρούς να βρουν «υποκατάστατο» της εξέτασης, που βέβαια δεν τους εξασφάλισε τη βέλτιστη εικόνα, ιδιαίτερα για ακτινογραφίες θώρακα και κοιλιάς, σύμφωνα με τον πυρηνικό ιατρό και πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Κώστα Γιαννάκενα.

Όμως, όπως αναφέρει, το σκιαγραφικό αποτελεί απλώς σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων όλων των νοσοκομείων της Αχαΐας. «Είναι γελοίο να αναβάλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης ενός υλικού, όπως επίσης ένα νοσοκομείο να μην έχει βαμβάκι και γάζες», αναφέρει στον «ΤτΚ». Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι πως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πάτρας, ο «Άγιος Ανδρέας», βρίσκεται ένα βήμα προτού αναστείλει τη λειτουργία του. Μάλιστα, ο διοικητής του είχε στείλει επίσημο έγγραφο στο διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εκπέμποντας σήμα SOS για τις ελλείψεις. Σύμφωνα με τον Κ. Γιαννάκενα, καθημερινά εκτυλίσσονται τραγικά περιστατικά στα νοσοκομεία της περιοχής. «Πρόσφατα έμαθα ότι βάζουν τις καθαρίστριες να κάνουν τις βοηθούς θαλάμου λόγω μειωμένου προσωπικού. Είναι εξωφρενικό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ανεπάρκεια σε προσωπικό είναι άλλωστε ένα μόνιμο πρόβλημα.

Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Πατρών Αχαΐας: «Έχει συνταξιοδοτηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργαλειοδοτριών και υπάρχουν δεκάδες χειρουργικά τραπέζια σκεπασμένα που "κάθονται"».

Παρόμοια είναι n κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου όσο και να ψάχνουν οι εργαζόμενοι, το χαρτί είναι άφαντο από τα ντουλάπια. Επιπλέον, τα κρεβάτια φτάνουν για περιορισμένο αριθμό ασθενών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές φορές οι ασθενείς χρειάζεται να φέρουν σεντόνια από το σπίτι τους! Όπως δηλώνει στον «ΤτΚ» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Κώστας Τζανακούλης, «το νοσοκομείο υπολειτουργεί». Πριν από τρεις μήνες ο μαγνητικός τομογράφος, ένα μηχάνημα ηλικίας 15 ετών, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για πολλοστή φορά, με τους ιατρούς και τους ασθενείς να είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

ΡΕΘΥΜΝΟ - ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - Σε άμεσο κίνδυνο οι νεφροπαθείς

Κράτος αθεράπευτα απόν... Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεφυτρώνουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κρήτης. Ιδιαίτερα αυτό του Ρεθύμνου αντιμετωπίζει τεράστια κρίση, με πιο πρόσφατη την παραίτηση των νεφρολόγων του ιδρύματος. «Όπως διαμορφώθηκε ο νέος Οργανισμός, n μονάδα τεχνητού νεφρού καταργείται από ανεξάρτητο τμήμα και οι θέσεις των νεφρολόγων μειώνονται σε τρεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι 70 νεφροπαθείς του νομού», αναφέρει στον «ΤτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Πατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης. Προκειμένου να ασκήσουν πίεση ώστε να αλλάξει n απόφαση, οι νεφρολόγοι υπέβαλαν την παραίτηση τους.

Πάντως, το πρόβλημα με τις ελλείψεις των ιατρών όλων των ειδικοτήτων χρειάζεται άμεση επίλυση, καθώς το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό για την εξυπηρέτηση των 100.000 μόνιμων κατοίκων, αριθμός που διπλασιάζεται το καλοκαίρι από τους επισκέπτες της περιοχής. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Πατρών αναφέρεται ότι οι εφημερίες βγαίνουν χωρίς ιατρούς. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσοκομείο αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από το νοσοκομείο προς τους προμηθευτές τα 7,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Γ. Σαριδάκης τονίζει ότι στο ταμείο του νοσοκομείου δεν υπάρχει «ούτε... ένα ευρώ». Η απόφαση του νέου Οργανισμού που υποβάθμιζε, σύμφωνα με τη διοίκηση και τους εργαζομένους, το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας , ήταν ο λόγος για το κλείσιμο του δημαρχείου την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έπειτα από υπόσχεση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα να ανακαλέσει την απόφαση του νέου οργανισμού, ανάκληση που πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, ο δήμος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

«Υποβαθμιζόταν το νοσοκομείο μας και έπρεπε να απολυθεί κόσμος. Ήδη λειτουργεί οριακά. Δεν γινόταν να περάσει n καινούργια απόφαση», λέει στον «ΤτΚ» ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναοτασάκης. Όμως ο επιμένων νικά, και έπειτα από συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Χρ. Κίττα, κατάφερε να ανακληθεί n απόφαση και το νοσοκομείο να λειτουργεί όπως πριν.

ΧΙΟΣ - «Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε πως θα αυτοκτονήσουν»

Εκτός από το γεγονός ότι καθετήρες και γύψος αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νησιώτες είναι n καθημερινή «οδύσσεια» των νεφροπαθών. «Μας κόβουν τη ζωή», λέει στον «ΤτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νεφροπαθών Χίου, Νίκος Χαλκιάς. Τα φάρμακα που χρειάζονται κάθε μήνα οι νεφροπαθείς κοστίζουν 1.200-2.500 ευρώ.

«Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε πως θα αυτοκτονήσουν. Τόσο τραγική είναι n κατάσταση. Αν το αίμα μας δεν καθαριστεί μέσα σε τρεις ημέρες, πλησιάζουμε στο θάνατο», αναφέρει και προσθέτει: «Ευτυχώς βρέθηκε ένας εφοπλιστικός οίκος και μας υποσχέθηκε βοήθεια. Διαφορετικά, δεν γνωρίζω πώς θα εξασφαλίζαμε τα φάρμακά μας». Οι ελλείψεις στα σκευάσματα ξεκίνησαν σταδιακά, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες n κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο... Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο N. Χαλκιάς χρειάστηκε φάρμακα φωσφόρου, αξίας 490 ευρώ, και από το Ταμείο τού ζήτησαν να αφήσει τον αριθμό ενός τραπεζικού λογαριασμού και «όταν έχουν» θα καταθέσουν τα χρήματα.

Έκκληση σε κάθε υπεύθυνο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την έλλειψη φαρμάκων σε χρόνια και βαρέως πάσχοντες απηύθυναν από κοινού ο δήμαρχος Χίου και ο αντιπεριφερειάρχης του νομού. Σε επιστολή τους προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, σημειώνουν ότι ειδικά για τους νεφροπαθείς, «n ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος είναι πλέον κατεπείγουσα», αφού ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή τους.

ΛΕΡΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ - Δεν υπάρχουν τρόφιμα για τους ασθενείς

Πολλά νοσοκομεία, ειδικά σε νησιά, δεν μπορούν να «ταΐσουν» τους ασθενείς. Για περίπου είκοσι μέρες το Νοσοκομείο Λήμνου είχε μείνει χωρίς κρέας, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την ανάρρωση όσων νοσηλεύονται. «Ο μάγειρας έφτιαχνε φαγητά χωρίς καθόλου κρέας γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα να προμηθευτούμε. Τώρα λύσαμε προσωρινά το πρόβλημα, αλλά σε λίγο καιρό θα βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Λήμνου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, ο οποίος έχει την ιδιότητα του αναισθησιολόγου και, δεδομένου ότι στο χειρουργείο δεν υπάρχουν μορφίνες, προσπαθεί κάθε φορά να σκεφτεί άλλα φάρμακα που θα μπορούν να τις υποκαταστήσουν.

Δυσκολία στην τροφοδοσία αντιμετωπίζει και το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, το οποίο εξυπηρετεί τους 8.000 κατοίκους του νησιού, αλλά και εκείνους σε Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσι. Όπως εξηγεί ο διοικητής Γιάννης Aντάρτης «To πρόβλημα, λύθηκε προσωρινά, καθώς πληρώσαμε τους προμηθευτές με 40.000 ευρώ. Ωστόσο, τα τρόφιμα που εξασφαλίσαμε αρκούν το πολύ για ένα μήνα».

To Θεραπευτήριο οφείλει ακόμα 1,2 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των προμηθευτών, ενώ έπειτα από επικοινωνία του Γ. Αντάρτη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απέσπασε δέσμευση ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα δοθούν 150.000 ευρώ. καθώς και υγειονομικό υλικό.

Τύπος της Κυριακής

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου