Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ


ΘΕΜΑ: Μετά τα ασαφή αποτελέσματα της διϋπουργικής επιτροπής, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας μέχρι την Τετάρτη 12/09, οπότε και θα επανεκτιμήσουμε τη στάση μας. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες και την υλοποίηση των δημόσιων δεσμεύσεων του κ. Μ. Σαλμά την προσεχή Δευτέρα.


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την διυπουργική σύσκεψη για την Υγεία, που όμως κατέληξε σε ασαφή συμπεράσματα για την επίλυση του Ταμειακού προβλήματος του ΕΟΠΥΥ, χωρίς σαφή μέτρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστιο ταμειακό έλλειμμα ύψους 1,5 δις ευρώ το οποίο καθημερινά διευρύνεται, συνεχίζει να οφείλει μόνο για το 2012 στους ιατρούς 230 εκ. ευρώ και άλλα 570 εκ. στους κλινικούς ιατρούς και 540 εκ στους εργαστηριακούς ιατρούς, για τα έτη 2010 και 2011. Οι συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό ιατροί, μόνο ικανοποιημένοι δεν μπορούν να είναι με τα αποτελέσματα, που για άλλη μια φορά καταλήγουν σε ευχολόγια για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που ταλανίζουν την Α'βάθμια περίθαλψη. 

Για άλλη μία φορά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καλεί τον αρμόδιο Αν. Υπουργό κ. Μ. Σαλμά να εξηγήσει στον Ελληνικό Λαό την πραγματική κατάσταση του οργανισμού και να καταστήσει σαφές ότι το παρόν επίπεδο παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ δεν είναι βιώσιμο με το ύψος της παρούσας χρηματοδότησης.



Ζητάμε ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ, πριν οδηγηθεί ο οργανισμός σε ολοσχερή κατάρρευση.



Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία, παρακολουθούμε την ολιγωρία της εξαγγελίας των δημόσιων δεσμεύσεων του κ. Μ. Σαλμά και την δημόσια τοποθέτηση του με το σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ και την ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών των τρεχόντων ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το Νοέμβριο του 2011 πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, κλπ) κατά τις τρέχουσες νομικές διατάξεις [ΦΕΚ2456 (03/11/2011) και άρθρο 34 του Ν4038], έως και τον Ιούνιο του 2012, για κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς, συνυπολογιζομένου και του 10% της τελικής εκκαθάρισης.
Μένουν ακόμα άλυτα τα προβλήματα της τακτικότητας των πληρωμών, των παλιών οφειλών (έως 31/10/2011) των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και σειρά άλλων θεσμικών ζητημάτων που οφείλουν η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ και ο Οργανισμός να επιλύσουν.



Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, πρωτοστάτησε στον αγώνα της ανάδειξης των σοβαρών προβλημάτων του οργανισμού, με την αρωγή των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της Επικράτειας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Αργολίδα, κ.α), και παρά το δυσμενές κλίμα των ημερών και τις επιθέσεις που έχει δεχθεί τόσο από τον Πρόεδρο του Οργανισμού όσο και από υποστηρικτές της τακτικής του αδιέξοδου κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκήρυξε με μεγάλη επιτυχία την επίσχεση των ιατρών από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη, μια που για πρώτη φορά αναδείχθηκαν σε τέτοιο βαθμό τόσο τα προβλήματα των ιατρών της Α'βάθμιας Περίθαλψης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και τα τραγικά αδιέξοδα του ΕΟΠΥΥ. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο βαλλόμενο πανταχόθεν Κοινωνικό Σύνολο, φροντίσαμε η δική μας κινητοποίηση να μην ταλαιπωρήσει το δυνατόν τους ασφαλισμένους και ούτε να τους επιβαρύνει οικονομικά, όπως με σαφείς οδηγίες συμβουλέψαμε τα μέλη μας. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τους Έλληνες Πολίτες που στηρίζουν τα αιτήματά μας καθώς επίσης να δηλώσουμε αλληλέγγυοι στους νοσοκομειακούς συναδέλφους μας και ιδιαίτερα τους ειδικευόμενους ιατρούς που βλέπουν τα εισοδήματά τους να περικόπτονται βάναυσα.



Μετά απ´ όλα αυτά, αποφασίζουμε τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας μέχρι και την Τετάρτη 12/09, συγκροτώντας ένα Πανιατρικό Μέτωπο αλληλεγγύης για τη διάσωση της Ιδιωτικής και Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, αξιώνοντας από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μ. Σαλμά και από την Διοίκηση τους ΕΟΠΥΥ, να τηρήσουν στο ακέραιο τις δημόσιες δεσμεύσεις τους εντός τον επόμενων ημερών. Από εδώ και πέρα η ευθύνη ανήκει εξ´ ολοκλήρου στον κ. Σαλμά και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.



Απευθύνουμε, εκ νέου δημόσια πρόσκληση διαλόγου στο Υπουργείο και στην Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ως μια ύστατη γενναία προσπάθεια να διασωθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Χώρα μας. 
Συνιστούμε στα μέλη μας για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, να αποφύγουν κατά το δυνατόν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να προβαίνουν στην κατ' εξαίρεση εξυπηρέτηση των επειγόντων ή σοβαρών περιστατικών.



Καλούμε, τέλος, όλους τους ιατρικούς φορείς (Ιατρικούς Συλλόγους - Συνδικαλιστικές Οργανώσεις) αλλά και τους φορείς των ασφαλισμένων σε σύσταση Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας για την διάσωση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από την κατάρρευση. Πιστεύουμε ότι έτσι θα αναδείξουμε την ενότητα των ιατρών και της κοινωνίας απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές που συνεχίζουν να εφαρμόζονται .

.


Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
 
Ο  Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας
Γ. Ελευθερίου                    Ε. Πολυζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου