Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινό μέτωπο ΣΦΕΕ & ΠΕΦ κατά ΕΟΠΥΥ


Κοινό μέτωπο ΣΦΕΕ & ΠΕΦ κατά ΕΟΠΥΥ
Το η ισχύ εν τη ενώσει, ακολούθησαν ΣΦΕΕ και ΠΕΦ προκειμένου να ταράξουν τα θολωμένα νερά του ΕΟΠΥΥ, που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από το χώρο της Υγείας μετά την επίσημη ανακοίνωση για το πλάνο αποπληρωμής των φαρμακοποιών, στο οποίο δεν συμπεριλήφθηκαν οι υπόλοιποι πιστωτές του Οργανισμού.


Με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και κοινοποίηση στους Γ. Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαλμά, αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Γ. Βουδούρη, πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Π. Καλλίρη, γενικό γραμματέα υπουργείου Υγείας, Χ. Παπανικολάου, γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας και Γ. Μέργο, γενικό γραμματέα υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας, Κωνσταντίνος Φρουζής πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Δημήτρης Δέμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας διαμαρτύρονται για την αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα των χρεών του ΕΟΠΥΥ.


Όπως, τονίζουν στην επιστολή τους αμφότεροι οι εκπρόσωποι ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της αποτελεί δυστυχώς τον μεγαλύτερο πιστωτή του Οργανισμού αφού τα τιμολόγια που αναμένουν την εξόφλησή τους ξεπέρασαν τα 720 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 20 μήνες. Το συνολικό δε ύψος των απευθείας εκκρεμών χρεών του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία) προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ανέρχονται στα 1,8 δισ. ευρώ!


Επίσης να θυμίσουμε ότι, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αποδεχθεί τα τελευταία τρία χρόνια την εφαρμογή των όποιος επώδυνων, οριζόντιων και συχνά άδικων προς αυτούς μέτρων, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Ουσιαστικά, όπως τονίζουν στην επιστολή τους οι κ.κ. Φρουζής και Δέμος, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν να πληρωθούν από το 2006, αφού για τα χρέη παρελθόντων ετών 2007-2009 πήραν ομόλογα, τα οποία όμως μετά το PSI υπέστησαν πάνω από 70% κούρεμα επί της ονομαστικής τους αξίας (με ζημία 1 δισ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες εισφορές, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ


. Αποτέλεσμα όλων αυτών όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένας υγιείς και προσοδοφόρος για την ελληνική αγορά κλάδος να αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Ένας κλάδος που στηρίζει την ελληνική οικονομία μέχρι σήμερα σταθερά και αποτελεσματικά, αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα ρευστότητας κάτι που θα αποβεί μοιραίο για την αποδοτική του λειτουργία στο μέλλον. Τώρα για ποιο λόγο η κυβέρνηση κλείνει τα αφτιά της στην επικείμενη κατάρρευση ενός σημαντικού κλάδου της ελληνικής αγοράς και μάλιστα σε τόσο δύσκολες οικονομικά εποχές, διεγείρει πολλά ερωτηματικά στα οποία ως φαίνεται η κυβέρνηση ή δεν έχει τη διάθεση να απαντήσει ή δεν έχει καταλάβει το κόστος στην ελληνική κοινωνία μιας επικείμενης κατάρρευσης των φαρμακευτικών εταιρειών.


Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου