Η ελληνική φαρμακευτική αγορά συνεισφέρει στην πραγματική οικονομία με μεγάλα φορολογικά έσοδα ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί περίπου 18.000 Έλληνες. Γι αυτό το λόγο όχι μόνο δεν πρέπει να τη χτυπούν, αλλά να την ενισχύουν.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα των ομιλητών στη διάρκεια του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με χορηγό επικοινωνίας μεταξύ άλλων το www.ygeia360.gr .
Στη δυναμική της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, σημειώνοντας ότι συνεισφέρει 90 εκατ. ευρώ άμεσα που έμμεσα ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και οι 18.000 εργαζόμενοι, φθάνουν τους 80.000 εμμέσως.
Αναμενόμενο είναι, συνέχισε, η Ευρώπη να αντιμετωπίσει κραδασμούς λόγω της συρρίκνωσης της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα.
Μιλώντας για τις σχέσεις κράτους - επιχειρήσεων, τόνισε ότι "δεν είναι κακό να διαπραγματεύεται το κράτος με τις επιχειρήσεις, για την ασφαλιστική τους τιμή, αλλά η δυνατότητα αυτή του κράτους αποδυναμώνεται, καθώς το κράτος δεν πληρώνει". Επίσης ο κ. Κ. Συλιώτης πρότεινε, να μειωθεί ο αριθμός των χωρών που λαμβάνονται υπόψη για την τιμολόγηση των φαρμάκων από 27 σε 10 αλλά να παραμείνουμε πάντα στην Ευρωζώνη και να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με το ΑΕΠ.
Σχολιάζοντας δε το δελτίο τιμών φαρμάκων, υπογράμμισε ότι από τις ενστάσεις των εταιρειών, καταδεικνύεται το πρόβλημα του εγχειρήματος.
Ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD κ. Αντώνης Καρόκης στην ομιλία του τόνισε ότι εάν η Γερμανία ακολουθούσε το πρόγραμμα εξοικονόμησης φαρμακευτικών δαπανών που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα τα 2.5 τελευταία χρόνια (μέσα από μία σειρά μέτρων όπως γενόσημα, μειώσεις τιμών κλπ) θα είχε εξοικονομήσει 9 δισ ευρώ.
Η φαρμακευτική δαπάνη το 2009, συνέχισε, ανερχόταν σε 7 δισ ευρώ, δηλαδή τα 2/3 που δαπανά η Ισπανία.
Το 2012, η δαπάνη έχει μειωθεί στο 50% και επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για επίπεδο περίθαλψης όπως αυτό για το οποίο μιλούσαμε πριν τρία χρόνια.
«Η συμπεριφορά έχει αλλάξει, τόσο από τους φορείς της υγείας, όσο και από τις επιχειρήσεις, τόνισε. Στόχος για το 2013, είναι η δαπάνη να φθάσει τα 2,4 δισ ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ζάβρας τμήμα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, τόνισε ότι η διεθνής εμπειρία από χώρες που έχουν βιώσει οικονομική ύφεση, όπως η Αργεντινή, είναι ότι οι πολίτες παρουσιάζουν επιδείνωση της υγείας τους αλλά ταυτόχρονα και μείωση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και μη ικανοποίηση των αναγκών για ιατρική περίθαλψη. Ο κ. Ζάβρας επεσήμανε πως είναι πολύ πιθανό το επίπεδο της υγείας των Ελλήνων να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς και το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Από Νίνα Κομνηνού
YGEIA360.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου