Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Εννιά στους δέκα ασθενείς δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα!


"Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δώσουν 5 και 10 ευρώ για να πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται". Οι αριθμοί δεν διαψεύδουν τον Δημήτρη Σουλιώτη, ενεργό στέλεχος του Κοινωνικού Φαρμακείου στον Βύρωνα. Εννιά στους δέκα ασθενείς στη χώρα μας δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα φάρμακά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησαν γιατροί του Πανεπιστημίου Πατρών. Το ίδιο ποσοστό αντιστοιχεί στους ασθενείς που έχουν μικρότερη δυνατότητα αγοράς σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά το 93,8% η δυσκολία αυτή αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δεν έλαβαν τα φάρμακά τους ή παρέλειψαν κάποια δόση λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η εμπειρία από τις δομές αλληλεγγύης επιβεβαιώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών

Με κεντρικό μήνυμα "κανένας μόνος του στην κρίση", χτίζονται δομές αλληλεγγύης - απάντηση στις μνημονιακές πολιτικές. Μέσα σε λίγους μονάχα μήνες, δημιουργήθηκαν με εθελοντικές προσπάθειες κοινωνικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία γίνονται όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερα. "Στόχος δεν είναι η υποκατάσταση του κράτους, αλλά η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση. Είναι απαραίτητο, θέμα ζωής και θανάτου, να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και όχι μόνο σε όσους μπορούν να πληρώσουν", σχολιάζει στην "Α" ο κ. Σουλιώτης.

"Στέλνουν φάρμακα ακόμα και με... κούριερ"

Στις 30 Οκτωβρίου μαζί με 15 ακόμα κατοίκους του Βύρωνα άνοιξαν το κοινωνικό φαρμακείο. Ο χώρος παραχωρήθηκε από μια οικογένεια που δεν τον χρησιμοποιούσε και ήθελε να βοηθήσει. Στη διαμόρφωσή του συνέβαλαν όλοι. Πολλοί γείτονες έφεραν καρέκλες, τραπέζια και άλλα έπιπλα που μπορούσαν να φανούν χρήσιμα, ενώ άλλοι βοήθησαν στην ανακαίνισή του, με κάποιους μετανάστες να βάφουν τους τοίχους αφιλοκερδώς. Το πιο σημαντικό όμως είναι η θέλησή τους να αφιερώσουν χρόνο και μεράκι προκειμένου να λειτουργήσει ο χώρος.

"Η ανταπόκριση τόσο των ανθρώπων που προσφέρουν τη βοήθεια όσο και αυτών που τη δέχονται είναι μεγάλη και συγκινητική. Μια κυρία από την Κηφισιά έστειλε με κούριερ φάρμακα, πληρώνοντας όλα τα έξοδα. Μια άλλη κυρία έδωσε 50 ευρώ σε φαρμακείο της περιοχής για να καλυφθούν ελλείψεις που είχαμε σε φάρμακα, ενώ μεγάλη ποσότητα φαρμάκων μάς έστειλαν και αστυνομικοί από τον Πειραιά".

"Έρχονται και ασφαλισμένοι με πολύ λίγα έσοδα"

Σημαντική είναι ακόμα η στήριξη από γειτονικά φαρμακεία, αλλά και γιατρούς. "Οι ασθενείς έρχονται σε μας, δίνουν τη συνταγή από τον γιατρό που τους έχει εξετάσει, τους παραπέμπουμε στο απέναντι φαρμακείο και, εφόσον κριθεί ότι είναι σωστή, τους τα δίνουμε". Τα φάρμακα δίνονται "σε όλους ανεξαιρέτως. Διακρίσεις κάνει μόνο ο φασισμός". Οι άνθρωποι που συνήθως επισκέπτονται το φαρμακείο είναι "άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι και τελευταία και ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν πολύ λίγα έσοδα". Το Κοινωνικό φαρμακείο του Βύρωνα (Eλλησπόντου 12) λειτουργεί καθημερινά από τις 10.30 μέχρι τις 12.30 και το απόγευμα της Πέμπτης από τις 4 μέχρι τις 5.30. Πιο αργά δεν γίνεται λόγω του ότι δεν υπάρχουν έσοδα για την κατανάλωση ρεύματος.

"Συνεχής άνοδος στις επισκέψεις των Ελλήνων"

Από τον Ιούλιο του 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, το Εθελοντικό Ιατρείο/Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου (Καστρινογιαννάκη 12) είχε αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. "Αρχικά έρχονταν μόνο μετανάστες. Το 2012 όμως, η κίνηση εκτός του ότι αυξήθηκε, αποτελείται κατά 23% από Έλληνες. Εξωφρενικό ποσοστό για τα δικά μας δεδομένα", αναφέρει η εθελοντής παθολόγος Ελένη Ιωαννίδου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται από το Ιατρείο, το 2011 αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ασθενών που επισκέφτηκαν το ιατρείο φτάνοντας τα 2840 άτομα. Από αυτά το 44% ήθελε μόνο να προμηθευτεί φάρμακα. "Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο. Ο αριθμός των Ελλήνων ανασφάλιστων που επισκέπτεται το ιατρείο αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Αντιθέτως ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά μειώνεται", συμπληρώνει η κ. Ιωαννίδου, που μας ανέφερε δύο από τα πολλά περιστατικά που τη συγκλόνισαν: "Ένας πατέρας ήρθε κλαίγοντας και ζητούσε να του δώσουμε ένα φάρμακο 350 ευρώ για το παιδί του που είχε ηπατίτιδα. Ζήτησε βοήθεια για λίγους μήνες, μέχριο να βρει δουλειά. Κάποιος άλλος άνθρωπος, αν και ήταν ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ, αδυνατούσε να το πληρώσει. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ένα πολύ ακριβό φάρμακο, κοντά στα 1.000 ευρώ, για ένα σοβαρό αιματολογικό νόσημα. Με μεγάλη πρόσπαθεια καταφέραμε να του δοθεί". Οι βασικές πηγές εσόδων του Ιατρείου/Φαρμακείου είναι οι δωρεές του κόσμου και οι επιχορηγήσεις από τον δήμο.

"Με τον κόσμο υγιή, θα έρθει και η ανατροπή"

Στην παλιά αμερικανική βάση στο Ελληνικό, εδρεύει από το 2011 το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, ενώ στο νχώρο έχει δημιουργηθεί και φαρμακείο. "Ο κόσμος βοηθά πολύ. Μιλάμε για ένα πλούσιο φαρμακείο, που εξοπλίστηκε από προσφορές των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Και τις δύο φορές που ορίστηκε ημέρα-ενίσχυσης η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Σημαντική είναι όμως και η συνεισφορά του δήμου. Οι υποδομές που μας έχουν παραχωρηθεί καλύπτουν βασικές ανάγκες", λέει στην "Α" ο Άκης Μπαδογιάννης, ορθοπεδικός και εθελοντής. Οι δυσκολίες πολλές, όπως και οι ελλείψεις σε φάρμακα. Όσο μεγαλύτερη ζήτηση τόσο δυσκολότερο το έργο όσων προσπαθούν να βοηθήσουν. Σκοπός τους όμως δεν είναι να λύσουν το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. "Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο. Όπως όταν φτιάχνονταν πρόχειρα νοσοκομειακές μονάδες και βοηθούσαν τους στρατιώτες, κάπως έτσι και εμείς βοηθάμε τον κόσμο να είναι καλά στην υγεία του για να ανατρέψει αυτό το άδικο σύστημα". Περίπου 40-60 άρρωστοι τη μέρα εξυπηρετούνται στις δομές του κοινωνικού ιατρείου, ενώ όσο περνά ο καιρός "οι επισκέψεις αυξάνονται".

Ετοιμάζονται στα Πατήσια

Στα Πατήσια, βρίσκεται στα σκαριά ένα ακόμα κοινωνικό φαρμακείο. "Τα προσωπικά βιώματα και τα όσα βλέπουμε γύρω μας, μας παρακίνησαν να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια", δηλώνει στην "Α" η Ελένη Σωτηροπούλου, εθελοντής - κάτοικος της περιοχής. Αν και το φαρμακείο δεν έχει ανοίξει ακόμα, ήδη "υπάρχουν άνθρωποι, που ζήτησαν βοήθεια. Μια ηλικιωμένη είχε ανάγκη από αντιβίωση και δεν μπορούσε να την πάρει, ενώ φάρμακα μας ζήτησε κι ένας πολιτικός πρόσφυγας, που αντιμετωπίζει βαριά χρόνια ασθένεια". Μέρα με την ημέρα η πρωτοβουλία αγκαλιάζεται κι από άλλους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 25 εθελοντές και μέσα από συνελεύσεις αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Σε περίπου ένα μήνα περίπου φιλοδοξούν να είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν κανονικά κόσμο.

Παπαντωνίου Κ
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου