Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Πως "εξαφανίζονται" τα ραντεβού στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Πηγή:www.capital.gr

Πόσο εύκολο είναι τελικά να κλείσουν οι ασφαλισμένοι ραντεβού σε ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ; Εάν πρόκειται για γιατρό «δημοφιλούς» ειδικότητας, όπως καρδιολόγο, παθολόγο ή ορθοπεδικό, η απάντηση είναι πως τα ραντεβού εξαφανίζονται ως δια μαγείας, ακόμη και κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Για ραντεβού σε παιδίατρο δε, ούτε λόγος.

Με πρόσχημα συχνά την υπέρβαση του πλαφόν των 200 επισκέψεων κάθε μήνα (ή 150 εάν πρόκειται για γιατρούς των πρώην ΙΚΑ που διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ), είτε παραπέμπουν τους ασφαλισμένους σε άλλο γιατρό που να μην έχει ξεπεράσει το όριο, είτε ζητούν να πληρωθούν κανονικά την επίσκεψη.

Όπως επιβεβαιώνει στο Capital.gr και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να διαπιστώσουν εάν ο γιατρός έχει πράγματι ξεπεράσει το πλαφόν των επισκέψεων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται συχνά να πληρώνουν την επίσκεψη, αντί να περιμένουν για ραντεβού στις δομές του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), όπου η αναμονή ξεπερνά κατά μέσο όρο τους δύο μήνες.

Για τους χρόνια πάσχοντες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να εκδίδεται από τους ιατρούς δίμηνη ή τρίμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι όμως, κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά και όσοι χρειάζονται φάρμακα σε μηνιαία βάση, θα πρέπει να βρίσκονται σε αναζήτηση ραντεβού κάθε μήνα, και αρκετές φορές, μη έχοντας άλλη λύση, να πληρώνουν κανονικά την επίσκεψη, καθώς στις συνταγές αναγράφονται μόνο οι ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία ενός μηνός.

Η κατάσταση αυτή είναι εδώ και μήνες γνωστή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία ωστόσο προέβη σε μια «χλιαρή» σύσταση προς τους γιατρούς, σημειώνοντας πως «ο συμβεβλημένος γιατρός δεν μπορεί να αρνηθεί την ιατρική επίσκεψη στα πλαίσια της σύμβασής του με τον ΕΟΠΥΥ, εφ΄ όσον δεν έχει πραγματοποιηθεί το σύνολο των 200 ή 150 ιατρικών επισκέψεων του, επικαλούμενος προγραμματισμένα μελλοντικά ραντεβού».

Η τακτική αυτή πάντως φαίνεται να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την πρόσφατη είσοδο στον ΕΟΠΥΥ των νέων ταμείων, δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι αυξάνονται, αλλά οι συμβεβλημένοι γιατροί μειώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από τους 25.000 ιδιώτες γιατρούς, αρχικά μόνο οι 5.000 είχαν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Όπως επισημαίνει ο κ. Ελευθερίου, η χαμηλή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό και με την αδυναμία πληρωμής εκ μέρους του, έχει οδηγήσει πολλούς γιατρούς να διακόψουν τη σύμβαση. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως οι γιατροί του οργανισμού δεν ξεπερνούν τις 4.200.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο στην περιφέρεια, όπου ειδικότητες όπως ρευματολόγοι, αλλεργιολόγοι, ενδοκρινολόγοι ή αγγειοχειρουργοί τείνουν να εκλείψουν από το χάρτη των συμβεβλημένων με τον οργανισμό γιατρών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης εξηγεί τους λόγους της διακοπής συμβάσεων: Η αμοιβή των γιατρών για κάθε επίσκεψη από τον ΕΟΠΥΥ είναι 10 ευρώ. Μετά όμως την παρακράτηση του 10% και του φόρου, ο γιατρός τελικά λαμβάνει κάτι παραπάνω από 6 ευρώ. Ειδικά για την περιζήτητη ειδικότητα των παιδιάτρων ή των γυναικολόγων, η τιμή αυτή θεωρείται ασύμφορη, οπότε προτιμούν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα χειρότερα όμως φαίνεται ότι είναι μπροστά, αφού οι γιατροί σταματούν από τη Δευτέρα την πίστωση προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι και επισήμως θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν επίσκεψη. Η εισήγηση της Ένωσης προς τους γιατρούς θα είναι βέβαια να παίρνουν μόνο τα 10 ευρώ από τους πρώτους 200 ασθενείς (όσο δηλαδή και η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ), ωστόσο αυτό θα βρίσκεται «στη διακριτική ευχέρεια» του καθενός.

Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο οργανισμός κάθε άλλο παρά συνεπής είναι προς τους γιατρούς: Μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις – παρακλινικές – εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο. Επίσης χρωστά στο ιατρικό σώμα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012 καθώς επίσης και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010. Σύμφωνα με την Ένωση, το σύνολο των οφειλών ξεπερνά το 1 δισ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου