Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ»

Με ερώτησή της προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών επισημαίνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, αφού ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2013 εμφανίζει έλλειμμα 300 εκατ. Ευρώ. και ζητεί από τους υπουργούς να γνωστοποιήσουν ποιες είναι οι προθέσεις τους για να αποτραπεί η χρεοκοπία του συστήματος.Όπως αναφέρει στην ερώτησή της:

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Οργανισμός παρουσιάζει ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους υστέρηση εσόδων που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση , εκτιμάται, ότι το έλλειμμα του Οργανισμού θα ξεπεράσει έως το τέλος του έτους το 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υστέρηση εσόδων αναδεικνύει έναν φαύλο κύκλο. «Από τη μια, ο Οργανισμός δεν μπορεί να έχει επαρκή έσοδα, καθώς η οικονομία δοκιμάζεται , και οι εισφορές κλάδου περίθαλψης που καταλήγουν στα ταμεία είναι λιγοστές. Από την άλλη, ο ίδιος ο Οργανισμός στερεί από την αγορά 1,5 δισ. ευρώ τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους παρόχους γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα. Λόγω της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας του να εκκαθαρίσει τις απαιτήσεις, το ποσό αυτό δεν καταλήγει στην αγορά. Τελικό αποτέλεσμα είναι να φαντάζει σχεδόν ανέφικτη η τήρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να τον χορηγήσει επιπλέον (λόγω μνημονίου), ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις περίθαλψης 9 εκατ. ασφαλισμένων του. Πρόκειται δηλ. για μια ωρολογιακή βόμβα , η οποία αναμένεται να εκραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για κράτος, παρόχους και ασφαλισμένους».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οφείλεται στην αδυναμία των ασφαλιστικών Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό.

Η ύφεση της οικονομίας έχει επηρεάσει την ικανότητα των ταμείων να εισπράττουν εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα, έως και τις «31 Μαρτίου 2013 ο ΕΟΠΥΥ είχε εισπράξει από τα Ταμεία το ποσό των 617,96 εκατ. ευρώ αντί των 930 εκατ. ευρώ που έπρεπε να είχε αποδοθεί. Η βασική αιτία δημιουργίας του ελλείμματος είναι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση η οποία πλήττει την οικονομία αλλά και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες πάταξης της εισφοροδιαφυγής. Η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τα έσοδα των Ταμείων και την όποια ρευστότητα διαθέτουν προτιμούν να τη διοχετεύουν στον κλάδο των συντάξεων».

Όσον αφορά στον τρόπο είσπραξης των εισφορών περίθαλψης, σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει σήμερα , οι εισφορές αποδίδονται πρώτα στα Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια τα Ταμεία αυτά πρέπει να τα αποδίδουν στον Οργανισμό, δίχως όμως αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς έχει ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και με τις οποίες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Επειδή:

Εξαιτίας του ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός και κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου τα ποσά τα οποία έχουν προϋπολογιστεί να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, σχετική οικονομική μελέτη που έχει εκπονηθεί δείχνει , ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 4,3 δισ. ευρώ για το φετινό έτος, και σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αλλά τα 300 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του Οργανισμού , και που έπρεπε να είχαν δοθεί, έχουν χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή συντάξεων από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να βρεθεί αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα εσόδων που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ; Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλει τον διαχωρισμό στην πηγή είσπραξης των εισφορών περίθαλψης, ώστε να καταβάλλονται απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των επιμέρους Ταμείων; Δεδομένης της κατάρρευσης των εσόδων λόγω της βαθειάς ύφεσης και του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ, πως θα διασφαλίσετε τη δυνατότητα του Οργανισμού να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων και στις υποχρεώσεις του απέναντι στους συμβεβλημένους υγειονομικούς, στα δημόσια νοσοκομεία και στους υπόλοιπους προμηθευτές φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών;

Ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αφορά στον τομέα της υγείας. Παρά τις οδηγίες του πρωθυπουργού προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, δεν έγινε καμία ενέργεια από πλευράς τους ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις των απαιτήσεων μέχρι τέλος Μαρτίου. Πότε θα αποπληρωθούν οι οφειλές του Οργανισμού (1,5 δισ. ευρώ) προς όλους τους παρόχους καθώς τα χρήματα αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κάθε καθυστέρηση από εδώ και στο εξής θα οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση τους παρόχους υγείας, σε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και σε απαξίωση της δημόσιας εικόνας του κρατικού μηχανισμού; Ποια γενικότερα μέτρα θα λάβετε και σε τι αλλαγές σκοπεύετε να προβείτε , ώστε να διενεργούνται ταχύτερα οι σχετικοί έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ και να μην προκαλούνται καθυστερήσεις όσον αφορά στην εξόφληση των υποχρεώσεων του οργανισμού;

Αθήνα, 8 Απριλίου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών   http://www.anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου