Τρίτη 9 Απριλίου 2013

«Επίθεση» Ιατρικού Συλλογου στον Σαλμά


«Η νοοτροπία του καλού και υπάκουου μαθητή προς τους τροϊκανούς υπαλλήλους για περιορισμό των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο καταγγέλλεται ως απαράδεκτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του υπουργού Μ. Σαλμά με αφορμή τον περιορισμό της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας.

Η ανακοίνωση του ΙΣΛ:

Σχετικά με τον περιορισμό της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας Prazole, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 29211/2013 (ΦΕΚ Β 692 26/3/2013) περί θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μ. Σαλμά για την αιφνιδιαστική και αντιεπιστημονική αυτή απόφαση, που περιορίζει την ιατρική λειτουργία.

Τονίζουμε, ότι η συνταγογράφηση της ανωτέρω δραστικής ουσίας μόνο από γαστρεντερολόγους ενέχει κινδύνους για την υγεία των ασθενών και θα επιφέρει παρενέργειες στην περίθαλψη με μεγαλύτερο κόστος.

Οι διεθνώς τεκμηριωμένες απόψεις για την χρήση της Prazole, από τους κλινικούς γιατρούς είναι πολλές και ο περιορισμός της χρήσης της δημιουργεί προβλήματα αντί να επιλύει, διότι βάζει το κόστος πάνω από τις υγειονομικές ανάγκες. Η υπόσχεση ότι θα επιτραπεί η χρήση της πραζόλης από τους κλινικούς ιατρούς με ασφαλιστικές δικλείδες (π.χ διαπιστωμένο έλκος, ιστορικό έλκους, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση κλπ) μπορεί να βελτιώνει αλλά δεν μας ικανοποιεί. Η δικαιολογία ότι υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης ρανιτιδίνης για γαστροπροστασία κλπ φέρνει την ιατρική πολλά χρόνια πίσω και δεν είναι ανεκτή.

Θεωρούμε και το τονίζουμε, ότι χρειάζονται μεν δικλείδες προς αποφυγή ανεξέλεγκτης χρήσης, όπως θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, που η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει, αλλά ο κάθε γιατρός πρέπει να μπορεί να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς με βάσει τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες ιατρικής λειτουργίας και δεοντολογίας, προς το συμφέρον των ασθενών.

Ζητάμε λοιπόν την άμεση απόσυρση του περιορισμού αυτού που μόνο ζημιά θα προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο και στον ιατρικό κόσμο. Η νοοτροπία του καλού και υπάκουου μαθητή προς τους τροϊκανούς υπαλλήλους για περιορισμό των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο καταγγέλλεται ως απαράδεκτη.

ΠΗΓΗ:larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου