Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Οι μισοί Ευρωπαίοι πολίτες φοβούνται τα ιατρικά λάθη κατά την περίθαλψή τους σε νοσοκομείο. Τι δείχνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου



Tο 8-12% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία της Ευρωπαικής Ένωσης υφίστανται ανεπιθύμητα συμβάντα κατά τη διάρκεια της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρόμετρου.

Τα πιο συχνά προβλήματα που δηλώνουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο είναι: λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη (περίπου 25% των ανεπιθύμητων συμβάντων), σφάλματα κατά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, χειρουργικά σφάλματα, ελαττωματικές ιατρικές συσκευές, διαγνωστικά λάθη και αδράνεια μετά από εργαστηριακές αναλύσεις.

Εκτιμάται ότι 4,1 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως στην ΕΕ προσβάλλονται από μια λοίμωξη που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη, και ότι για τουλάχιστον 37.000 ασθενείς η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι θανατηφόρα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της περίθαλψης, που πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο 2013 και στις 28 χώρες της ΕΕ, το 53% των ασθενών πιστεύει ότι οι ασθενείς είναι πιθανό να υποστούν βλάβη από τη νοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα τους.

Βέβαια, το ποσοστό αυτό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών - από 82% στην Κύπρο έως 21% στην Αυστρία.

Όπως και το 2009, που πραγματοποιήθηκε η ίδια έρευνα, το 27% των πολιτών δήλωσαν ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει υποστεί ανεπιθύμητο συμβάν κατά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα προέρχονταν από τις βόρειες και δυτικές περιοχές της ΕΕ.

Από τα άτομα που υπέστησαν ένα ανεπιθύμητο συμβάν, το 46% το κατήγγειλαν, σε σύγκριση με μόλις 28% το 2009, γεγονός που δείχνει ότι έχει εμφανώς ισχυροποιηθεί η θέση των ασθενών.

Η αύξηση του ποσοστού ήταν ακόμη πιο σημαντική σε συγκεκριμένες χώρες, όπως στη Γαλλία (+61%), στην Ισπανία (+40%) και στο Λουξεμβούργο (+32%).

Ωστόσο στο 37% των περιπτώσεων καταγγελίας του ανεπιθύμητου συμβάντος η καταγγελία έμεινε στα χαρτιά. Μόνο σε ένα στα πέντε άτομα ζητήθηκε συγγνώμη από τον γιατρό ή τη νοσοκόμα, ενώ το 17% έλαβε εξηγήσεις για το σφάλμα από το νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου