Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν κινητοποιήσεις άλλου τύπου και στοχοποιούν κυβέρνηση & ΕΟΠΥΥ





Αποφασισμένοι για... διαφορετικές κινητοποιήσεις είναι οι φαρμακοποιοί, οι Σύλλογοι των οποίων από όλη την χώρα, συγκεντρώνονται σήμερα στα γραφεία του ΠΦΣ, προκειμένου να συζητήσουν τα καυτά θέματα με πρώτο και καλύτερο αυτό της μείωσης του ποσοστού κέρδους.

Φυσικά δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσουν σήμερα αλλά και την ερχόμενη Τετάρτη στην συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ωστόσο αυτό που γίνεται ξεκάθαρο, είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουν το χατίρι της κυβέρνησης για να κλείσουν τα φαρμακεία. Το είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ χθες: «η κυβέρνηση παρακαλάει για κινητοποιήσεις αλλά εμείς δεν θα κάνουμε αυτό το λάθος».

Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν άλλου τύπου κινητοποιήσεις με ανοιχτά τα φαρμακεία για τους πολίτες. Αυτό που είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν, είναι ένας πόλεμος κατά της κυβέρνησης ενδεχομένως ευφάνταστος, σίγουρα όμως σκληρός, ενώ προς το παρόν δεν ανακοινώνουν κάτι, κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και όπως όλα δείχνουν θα εκπλήξουν.

Η μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15,7% αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, ωστόσο δεν είναι μόνο το θέμα αυτό που πυροδοτεί για ακόμη μία φορά τις εξελίξεις με τον κλάδο, καθώς υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα, όπως η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ η οποία βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο των Σούπερ Μάρκετ, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αλλά και το ωράριο. Ειδικότερα για το τελευταίο, οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν προτείνει πολλές φορές πως θα πρέπει να οριστεί μία υπερωριακή αμοιβή όπως ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου.

Με την επικείμενη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων Συλλόγων ΠΦΣ και ΦΣΑ αλλά και μέλη των ΔΣ εκτιμούν ότι θα μπει λουκέτο σε 5.000 με 6.000 φαρμακεία και είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς η τρόικα. Άλλωστε εάν κλείσουν φαρμακεία, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθούν καρτέλ, κίνηση που εξυπηρετεί την κυβέρνηση και τα σχέδια των δανειστών.

Οσον αφορά την μείωση του ποσοστού κέρδους ως προαπαιτούμενο από την τρόικα, εκεί που είναι γίνεται έξαλλος ο κ. Λουράντος τονίζοντας χαρακτηριστικά, γιατί να μην είναι προαπαιτούμενο για παράδειγμα, και η πληρωμή του κλάδου και η μη μείωση των μισθών. Ο φαρμακοποιός είναι ο αδύναμος κρίκος, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ και αυτή την στιγμή ο μόνος που δεν κερδίζει είναι ο φαρμακοποιός, Τα ταμεία κερδίζουν σημειώνει, επειδή έχει αυξηθεί η συμμετοχή του ασθενή ακόμη και στο 60% Υπάρχει εξοντωτική συμμετοχή, αναφέρει, και αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν θα επωμιστούμε εμείς, τις δαπάνες και τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ επίσης, στην ίδια εκπομπή έκανε γνωστό ότι ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 300 φαρμακεία στην Αθήνα.

Ένα άλλο στοιχείο τέλος που αξίζει να επισημάνουμε, είναι το γεγονός ότι δεν πανηγυρίζουν καθόλου για την διάθεση των ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, παρότι ο τζίρος τους αγγίζει τα 770 εκατ. ευρώ. Είναι εύλογο να το εξηγήσει κανείς αυτό, καθώς για την αγορά των εν λόγω σκευασμάτων, απαιτούνται τεράστια ποσά, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ρευστό, αφού οι πληρωμές καθυστερούν και εν κατακλείδι το περιθώριο κέρδους είναι χαμηλό.

Οι φαρμακοποιοί – όπως και άλλοι υγειονομικοί φορείς- έχουν συμμετάσχει με μεγάλη αξιοπρέπεια και κόπο στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τονίζουν με έμφαση οι εκπρόσωποι του κλάδου, και η κυβέρνηση δεν έχει τιμήσει την προσπάθεια αυτή. Η νέα στοχοποίηση για την μείωση του ποσοστού κέρδους που λειτουργεί ως προαπαιτούμενο, και κυρίως τα άλλα ζητήματα που έρχονται, θα πυροδοτήσουν την μεγάλη έκρηξη που ετοιμάζει ο κλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου