Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr
Έγινε και αυτό. Χρειάστηκε η τρόικα να θέσει στην κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για την έγκριση μίας δόσης για να «περάσει» η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων Ελλήνων, θυμάτων της κρίσης και της ανεργίας!
Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε προχτές, ενώ χθες ο Μάκης Βορίδης είπε ότι το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο καθώς πρέπει να εκδοθούν σχετικές οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, γιατροί ΠΕΔΥ και φαρμακεία).
Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλει να μας τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Πρώτα πρώτα υπάρχει σοβαρό θέμα με το οικονομικό. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το μέτρο θα στοιχίσει έως και 340 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ ειδικά για φέτος έχει εκτιμηθεί ότι το κόστος θα είναι γύρω στα 100 εκατ.
Από δω αρχίζουν τα προβλήματα. Διότι το ποσό των 100 εκατ. συμπεριλαμβάνεται στα 2 δις ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του 2014. Μέχρι πρότινος, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (γιατροί, φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανίες, ενώσεις ασθενών) διαμαρτύρονταν ότι τα 2 δις ευρώ δεν επαρκούν και ζητούσαν αύξηση των κονδυλίων.
Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως θα ζητήσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ επιπλέον για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από το πλεόνασμα του 2013. Γεγονός που επιβεβαίωσε χθες και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει πως το θέμα της αύξησης των κονδυλίων για την υγεία παραμένει ανοιχτό.
Πίσω στο θέμα μας. Εφόσον για φέτος δεν έχουμε αύξηση των διαθέσιμων πόρων για φάρμακα, αυτό σημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους ο προϋπολογισμός για φάρμακα θα μειωθεί από 2 δις στα 1,9 δις! Ακόμη χειρότερα δηλαδή…
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στους πρώτους έξι μήνες του 2014 οι δαπάνες για φάρμακα κινούνται περίπου 150 εκατ. παραπάνω από το στόχο. Δηλαδή, μέχρι πρότινος και χωρίς να υπολογίσουμε τους ανασφάλιστους, η αναμενόμενη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν γύρω στα 300 εκατ.
Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας και τους ανασφάλιστους, η υπέρβαση μπορεί να φθάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιπροσωπεύει το 20% της δαπάνης και θα ζητηθεί ως επιστροφή από τιςφαρμακοβιομηχανίες!
Ερχόμαστε τώρα και στην υλοποίηση του μέτρου της κάλυψης των ανασφαλίστων. Όπως ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση, δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους θα έχουν μόνο γιατροί του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ. Δηλαδή, οι ανασφάλιστοι δεν θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Με δεδομένο ότι οι γιατροί του ΠΕΔΥ είναι λίγοι σε αριθμό (ειδικά στην επαρχία είναι είδος προς εξαφάνιση), αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικά οι ανασφάλιστοι θα στραφούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προωθεί ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στρέφει 2 εκατ. ανασφάλιστους στα νοσοκομεία!
Με άλλα λόγια, ελλοχεύει ο κίνδυνος για την κυβέρνηση στην προσπάθεια να λύσει ένα πρόβλημα να προκαλέσει ένα άλλο ακόμη πιο σοβαρό: έμφραγμα στα νοσοκομεία, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και υλικών λόγω περικοπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου