Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Έκπληξη Βορίδη: 24 εκατ. ευρώ επιπλέον για τον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων

Με 24 εκατ. ευρώ θα τονώσει τον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, όπως δεσμεύθηκε στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ την Τετάρτη.

Το κονδύλι θα προέλθει από το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, στον προϋπολογισμό των 328 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ΠΦΥ και μεταξύ άλλων τις διαγνωστικές εξετάσεις θα προστεθούν επιπλέον 24 εκατ. ευρώ, κίνηση που κρίνεται απόλυτα θετική σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο. Φυσικά, για να φθάσουμε τα επίπεδα των χωρών του ΟΟΣΑ που ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ,υπάρχει μεγάλος δρόμος ακόμη και είναι βέβαιο ότι δε θα τον κατακτήσουμε ποτέ.

Εκτός από το γεγονός αυτό όμως, θα πρέπει να τεθούν άμεσα οι Κατευθυντήριες Γραμμές, αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ώστε να ενημερώνεται αναλυτικά ο κάθε γιατρός τι πρέπει να γνωρίζει και τι να αποφεύγει σχετικά με την υπέρβαση της δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο Ηλεκτρονικός Φάκελος του ασφαλισμένου (που ανακοίνωσε πριν δύο εβδομάδες ο υπουργός Υγείας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ) και η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Μόνο με τα μέτρα αυτά, αναφέρει ο κ. Βλασταράκος, οι γιατροί θα μπορέσουν να αποφύγουν τις υπερβολές στην συνταγογράφηση και να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασφαλισμένοι. Διότι υπογραμμίζει πως θα πρέπει να φύγουμε κάποια στιγμή από την λογική του να στοχοποιούμε και να ενοχοποιούμε το ιατρικό σώμα, το οποίο τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με το πλαφόν ανά πάροχο (μέτρο το οποίο ευνοεί κυρίως τα μικρά εργαστήρια), όπως τονίζει ο κ. Βλασταράκος, στη συνάντηση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι έπρεπε να το είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση ισχύει από τις 18 Αυγούστου.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι στις 3 Δεκεμβρίου ο ΠΙΣ θα προσβάλει το clawback στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τόσο τους γιατρούς όσο και τη φαρμακοβιομηχανία. Και οι δύο πλευρές έχουν χαρακτηρίσει το μέτρο ληστρικό και αντιαναπτυξιακό και για το λόγο αυτό μάλιστα τα Διαγνωστικά και τα Εργαστήρια ξεκινούν από την 1η Δεκεμβρίου επίσχεση υπηρεσιών, αντιδρώντας σφοδρότατα στον ΕΟΠΥΥ τόσο για το clawback (το οποίο απομειώνει τις αποζημιώσεις κατά 50% όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου) όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

4 σχόλια:

  1. Αντε, επεσε το πρωτο καθρεπτακι (εχει και χαντρα) για τους ιθαγενεις ινδιανους-εργαστηριακους.
    ΡΕ αντε απο δω.
    Οχι τωρα θα μπουν τα μετρα και οι οδηγιες.., οχι εναι ζητημα ημερων.., ναι επρεπε να ειχαν μπει...
    ΡΕ ειστε καλα....
    Σε τι ατομα νομιζετε οτι απευθυνεστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι εντάξει, τώρα μας πείσατε...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γουδι και γουδια σας χρειαζονται... ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παροιμίες 27:22 η αποψη της
      Αγιας Γραφης για όσους χρειαζονται Γουδι........

      Διαγραφή