Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΣΚΕ: Είμαστε υπέρ του ελέγχου δαπανών αλλά σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και όχι με λογιστικά κριτήρια.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΑΘΗΝΑ 12/11/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Είμαστε υπέρ του ελέγχου δαπανών αλλά σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και όχι με λογιστικά κριτήρια.

Η ΠΟΣΚΕ από μακρού έχει τεθεί υπέρ του εξορθολογισμού και του ελέγχου των δαπανών για την Υγεία. Ο εξορθολογισμός όμως αυτός και ο έλεγχος των δαπανών και της συνταγογράφησης όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια.

Στα πλαίσια αυτά οι επαγγελματικές ενώσεις έχουν παραδώσει δια του ΠΙΣ στο Υπουργείο Υγείας από τον Μάιο του 2014, οδηγίες αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες εφαρμοζόμενες θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των δαπανών και με βάση αυτές θα γίνεται ο όποιος έλεγχος πιθανής υπερσυνταγογράφησης. Σε συνέχεια αυτών των συνταγογραφικών οδηγιών οι επιστημονικές εταιρείες εκδίδουν αναλυτικά διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από Ιατρούς, ζητούμε από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση εφαρμογή των πρωτοκόλλων και να μας ενημερώσει αν ο έλεγχος των Ιατρών γίνεται με βάση αυτά ή με λογιστικά κριτήρια Μέσων όρων για τα οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είμαστε υπέρ του ελέγχου και του καταλογισμού ευθυνών στους παραβάτες, αυτός ο έλεγχος όμως πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και μόνο, προς όφελος της Υγείας των πολιτών, οι δε Ιατροί να εξασκούν το λειτούργημά τους με μόνο γνώμονα την Ιατρική δεοντολογία. 

Μετά τιμής 

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

Φ.Ν.Πατσουράκος          Αναστάσιος Δ.Τσάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου