Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το Κράτος ας αναλάβει το Πρωτόκολλο όχι το Ιατρικό Λογισμικό

Του Αργύρη Αργυρίου, Γενικού Ιατρού - VIRUS.COM.GR

Ακούγεται ότι το κράτος προσπαθεί να φτιάξει ένα λογισμικό (πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή) για τους Ιατρούς όλης της χώρας. 

Θα είναι ένα λογισμικό μέσω του οποίου οι Ιατροί θα κρατούν το αρχείο των Ασθενών τους και θα γράφουν τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά για τις διάφορες εξετάσεις. Ακούγεται επίσης ότι θα γίνει διαγωνισμός μεταξύ μεγάλων εταιρειών λογισμικού και ότι η έκβαση του διαγωνισμού μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δύο (!) χρόνια.

Το χρονοδιάγραμμα φαντάζει πάρα πολύ αργό. Εκτός αυτού, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε πάλι το μονοπώλιο μιας εταιρείας. Η εταιρεία αυτή δεν θα έχει (από την στιγμή που κερδίσει τον διαγωνισμό) ανταγωνιστή ούτε ως προς τον καθορισμό του κόστους συντήρησης ούτε ως προς την ποιότητα των αναβαθμίσεων του λογισμικού που θα κατασκευάσει. Έτσι και το κόστος συντήρησης αυτού του λογισμικού θα εκτιναχθεί στα ύψη αλλά και η εταιρεία που θα το φτιάξει δεν θα έχει τόσο μεγάλο κίνητρο να κρατήσει ψηλά την ποιότητα των αναβαθμίσεων του λογισμικού. Αφήστε που τα λεφτά δεν θα μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα παρά θα πάνε σε μία μόνο εταιρεία.

Αντί αυτού πιστεύω ότι το Κράτος πρέπει απλώς να καθορίσει ένα Πρωτόκολλο (δηλαδή κάποια κριτήρια) που πρέπει να πληρεί το λογισμικό κάθε Ιατρού. Το πιο βασικό από τα αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η συμβατότητα με άλλα αντίστοιχα λογισμικά: Να μπορούν δηλαδή τα διάφορα λογισμικά να συνεννοούνται, να ανταλλάσουν πληροφορίες, μεταξύ τους. 

Από κει και πέρα πρέπει το Κράτος να αφήσει ελεύθερο τον κάθε ιδιώτη Ιατρό να βρει τον προγραμματιστή που θα του κάνει το δικό του λογισμικό. Μάλιστα, κατά την γνώμη μου, παρόλο που τυγχάνω ιδιώτης Ιατρός, δεν χρειάζεται καν να επιδοτήσει το Κράτος για το λογισμικό αυτό. 

Όποιος ιδιώτης Ιατρός ή σύμπραξη Ιατρών θελήσει να ενταχθεί στο καινούριο υπερταμείο που θα δημιουργηθεί, τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να φροντίσει από μόνος του να αποκτήσει υπολογιστή και κατάλληλο λογισμικό. Απλώς τα έξοδα για υπολογιστή και λογισμικό να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του Ιατρού. 

Για τα κρατικά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία προτείνω να επιλέξουν και αυτά το λογισμικό τους μόνα τους και να το πληρώσουν από τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Νοσοκομείου. Θα διακινδυνέψει άραγε τότε το Νοσοκομείο να δημιουργηθεί σκάνδαλο, και τα λεφτά που το Νοσοκομείο πληρώσει να είναι δυσαναλόγως πολλαπλάσια από αυτά που θα πληρώσει το διπλανό ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο ή ο Ιδιώτης Ιατρός;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου