Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Πανελλήνια συνάντηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην περίοδο της κρίσης



21-23 Νοεμβρίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Αθήνα
Από 21 έως 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς η Πανελλήνια Συνάντηση Δικτύωσης και Συνεργασίας με θέμα «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην περίοδο της κρίσης: Από το αδιανόητο στο αυτονόητο», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση έχει η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) με την υποστήριξη του Mental Health Europe και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φορέων Ψυχικής Υγείας «Ασκληπιός».

Στη χώρα μας οι επιπτώσεις της κρίσης και των μέτρων λιτότητας, δοκιμάζουν τα όρια αντοχής της κοινωνίας σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αυτή η οικονομική κρίση περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους, πιέζει τους ανθρώπους, απειλεί και διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή.

Η ύπαρξη διαθέσιμων υπηρεσιών υποστήριξης και η διασύνδεση τους είναι στοιχεία απαραίτητα για την κοινωνία για να μπορέσει να κατανοήσει, να αντέξει και να δώσει νόημα στις ραγδαίες αλλαγές. Ο σεβασμός στους ασθενείς και στα δικαιώματα τους πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα.

Εάν κανείς προσθέσει σε όλα αυτά τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι: «….χώρες με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και κοινωνικά δίχτυα ασφάλειας, βλέπουν μικρότερες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού και δεν υπάρχουν ανισότητες στην παροχή φροντίδας», γίνεται σαφής ο στόχος και η κατεύθυνση που πρέπει να οδηγηθούμε.

Στην Ελλάδα ο κατακερματισμένος τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σχετικά με την Ψυχική Υγεία είχε και έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι άμεσα και έμμεσα (λήπτες, οικογένειες, ειδικοί) να βρίσκονται εγκλωβισμένοι και χαμένοι σε ένα αχανές και ασύνδετο σύστημα ψυχικής υγείας.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς και στόχους της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας για την επίτευξη των οποίων πήρε την πρωτοβουλία της οργάνωσης της Πανελλήνιας αυτής Συνάντησης, είναι να επανακαθορίσει τους τρόπους επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ πολιτικής ηγεσίας σε όλες τις βαθμίδες, ληπτών υπηρεσιών, οικογενειών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στην υγεία και στην ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, η προστασία αυτού είναι απαραίτητη συνθήκη για την κοινωνική συνοχή και είναι ένας από τους αδιαπραγμάτευτους πυλώνες για την πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη κάθε κοινωνίας.

Στη Συνάντηση καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματίες και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι συγγενείς τους, φοιτητές, εθελοντές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το παρόν και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των θεσμών που την υπηρετούν. Απευθύνεται επίσης και κυρίως, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την ψυχική υγεία.

Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι δωρεάν. Είναι ωστόσο απαραίτητη για οργανωτικούς λόγους η δήλωση συμμετοχής.

Πληροφορίες - Γραμματεία – Επικοινωνία
Αθανάσιος Πετρόπουλος, Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. Τηλ. 210 9221739- 210 92227611. 
Μαρία Μαργέτη. Τηλ. 22990 84570 & 6947708544
www.ekpse.gr
http://psyreform-meeting2014.blogspot.gr/ 

health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου