Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα από την ΕΙΝΑ

ΑΠ 29/16.11.14 Πάτρα 16 Νοεμβρίου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα από την ΕΙΝΑ

Συνάδελφοι,

σε συνέχεια του προηγουμένου σημειώματος, την Τρίτη 11/11 το ΔΣ της ΕΙΝΑ συναντήθηκε με το νέο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κο Ν. Στακιά. Από τη μεριά μας εκτέθηκαν όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία στο νομό μας: 

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού και άλλου, οι περικοπές στον προϋπολογισμό του ’15 για τα νοσοκομεία, οι δραματικές ελλείψεις σε υλικά-φάρμακα-αντιδραστήρια, οι εξελίξεις με το ΠΕΔΥ και η από 1/1/15 πλήρη ένταξη σε αυτό των ΚΥ, η διοικητική και κτιριακή κατάσταση του «Αγ. Ανδρέα», οι οργανισμοί των νοσοκομείων, οι εμβολιασμοί των ανασφάλιστων πολιτών καθώς και άλλα τρέχοντα.

1. Για το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού, απαιτήσαμε την άμεση προκήρυξη μονίμων θέσεων σε όλους τους κλάδους και αρνούμαστε τη μεταφορά γιατρών ή άλλων από μονάδα σε μονάδα, εντός ή εκτός νομού προκειμένου να υποκαλύπτονται τμήματα και να υπολειτουργούν αυτά που υφίστανται τις αποσπάσεις. Μας αναφέρθηκε ότι δε μπορούμε να περιμένουμε «ανάσα» από το ξεπάγωμα των παλαιών προσλήψεων και τους επικουρικούς γιατί πολλές θέσεις κρίνονται άγονες λόγω μη ανταπόκρισης των ιατρών. Δηλαδή δεν προέκυψε δέσμευση για το πώς ή αν θα καλυφθούν στοιχειωδώς τα κενά. Στο τέλος της εβδομάδας μάλιστα, προέκυψε η απόσπαση δύο νοσηλευτριών από το Καραμανδάνειο στο ΠΝΠ που ανέδειξε τα αδιέξοδα αυτής της αντίληψης που διέπει την 6η ΥΠΕ και την κυβερνητική πολιτική των μη προσλήψεων την τελευταία τετραετία. 

2. Η ένταξη των Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου στο ΠΕΔΥ -στην οποία διαφωνούμε γιατί δε θεωρούμε την ΠΦΥ κάτι διαφορετικό από το ΕΣΥ-δε συνοδεύεται από την ανάλογη διοικητική και οικονομική μέριμνα και θα έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιες δυσλειτουργίες στη διοικητική υποστήριξη και εφοδιασμό στα υπάρχοντα ΚΥ. Αναμένοντας και το σχετικό σχεδιασμό, αναφέρθηκε αυτό που από τις αρχές του έτους επισημάναμε ότι ΚΥ θα αλλάξουν χαρακτήρα με απόφαση της ΥΠΕ, χάνοντας το χαρακτήρα της 24ωρης λειτουργίας τους. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει –και θα δουλέψουμε γι αυτό- να θορυβήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες. 

3. Για το ΓΝ Πατρών, η έλλειψη διοίκησης και ο απαράδεκτος οργανισμός που ισχύει έχει –πέραν των ελλείψεων- δημιουργήσει μια κατάσταση «μη παρέκει» στο νοσοκομείο, όπως είδαμε με την Παθολογική Κλινική πρόσφατα, την εκκρεμότητα του Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας, την απόσπαση ιατρών για αλλότρια καθήκοντα και βέβαια, το θέμα του 7όροφου κτιρίου που κινδυνεύει άμεσα να μην υλοποιηθεί.

4. Για τους εμβολιασμούς των εχόντων βιβλιάρια Πρόνοιας, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων που έχουν σταματήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τονίσαμε την αναγκαιότητα να επισπευστεί αυτή η διαδικασία για να μην σπάσει ο εμβολιαστικός φραγμός των βασικών νόσων, κάτι που ήδη κινδυνεύει να γίνει.

5. Τέλος, διάφορα ζητήματα (ΤΕΠ, νομικός σύμβουλος 6ης ΥΠΕ και διώξεις συνδικαλιστών-μεταξύ αυτών και η ΕΙΝΑ, εκπαιδευτικές άδειες γιατρών ΚΥ, υλικά νοσοκομείων κα) μπήκαν στο τραπέζι και υπήρξε πληροφόρηση και παρεμβάσεις. Για δε την περίπτωση του νομικού συμβούλου της 6ης ΥΠΕ ο κος Στακιάς δεσμεύτηκε να παρεμβεί προκειμένου να σταματήσει η όποια δίωξη.

Συνάδελφοι, 

Η δραστηριότητα της ΕΙΝΑ μέχρι στιγμής, ιδίως τα τελευταία 4 «πέτρινα χρόνια» των μνημονίων, παρά το ότι δεν κατόρθωσε να αντιπαλέψει μεγάλα γεγονότα που οδήγησαν τη Δημόσια Υγεία σε αυτή την κατάσταση, είχε παρέμβαση και επιτυχίες σε πολλά άλλα «καθημερινά ζητήματα». Η καίρια παρέμβασή της στα διοικητικά προβλήματα του Αγ. Ανδρέα, η αποφυγή καθυστέρησης της πληρωμής των ειδικευόμενων του ΠΝΠ, η έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών και η υπογραφή τους από το ΓΛΚ που επιτεύχθηκε μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις πέρσι, η ανάδειξη πολλών ζητημάτων που αφορούσαν τους γιατρούς αλλά και την τοπική κοινωνία, η κοινή μας δράση με σωματεία εργαζομένων για τη δημόσια υγεία… Τέλος, η πρόσφατη επιτυχία της ΟΕΝΓΕ σε σχέση με τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης για το 2015 και τα τρία προηγούμενα φορολογικά έτη δείχνει τις δυνατότητες που ανοίγονται αν επιμένουμε. 

Τη δύναμη την αντλούμε από την καθημερινή μας επαφή και συζήτηση, κάτι που θα φροντίσουμε να αναβαθμιστεί την επόμενη περίοδο. Μην παραλείπετε να μας ενημερώνετε στο einagr1@gmail.com για προβληματισμούς ή θέματα που θέλετε να θέσετε. Η ΕΙΝΑ είναι μια προσπάθεια ένωσης και αλληλεγγύης των νοσοκομειακών γιατρών. Παρακολουθείτε τον ιστότοπο www.eina.gr με ενημερώσεις για τα θέματά μας και γραφτείτε όσοι έχετε facebook στην ομάδα EINA news για άμεση ενημέρωση.

Σε επόμενο σημείωμά μας θα λάβετε την ανακοίνωσή μας για τη Γενική Απεργία της 27/11 

Όλοι αύριο 17/11/14 στις 6.00μμ στο Παράρτημα του Παν/μίου Πατρών 

στη συγκέντρωση-πορεία για το Πολυτεχνείο, 

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Ανεξαρτησία ενάντια σε ντόπιους και ξένους δυνάστες

Συναδελφικά,

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

Ο Πρόεδρος                      Ο Γραμματέας 

Γιώργος Γιαννόπουλος       Τάσος Γιακουμής

1 σχόλιο:

  1. Δεν θεωρείτε την ΠΦΥ κάτι διαφορετικό από το ΕΣΥ !!
    Δηλαδή και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανήκουν στην ΠΦΥ;

    Αργύρης Αργυρίου
    Γενικός Ιατρός
    Καβάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή