Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΙΣ προσβάλλει το clawback στο ΣτΕ στις 3 Δεκεμβρίου



Με τα βλέμματα στραμμένα στην 3η Δεκεμβρίου βρίσκεται ο ιατρικός κόσμος, καθώς εκείνη την ημέρα –καλώς εχόντων των πραγμάτων εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων– αναμένεται να εξετασθεί στο ΣτΕ το θέμα του clawback το οποίο έχει προσβάλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.


Το clawback αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό ότι δεν είναι ένα ληστρικό μέτρο μόνο για την φαρμακοβιομηχανία –η οποία στο τέλος του έτους θα κληθεί να πληρώσει μαζί με rebate το ποσό των 585 εκατ. ευρώ– αλλά και για τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το 2014 ανέρχεται σε 328 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους άγγιξε τα 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών θα πληρώσει clawback περίπου το 50% της αποζημίωσης που του αναλογεί.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί αλλά και ο ΠΙΣ φωνάζουν ότι το κονδύλι για την ΠΦΥ στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 570 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από την ελληνική πραγματικότητα, ωστόσο τα νούμερα αυτά δεν πρόκειται να τα δει ποτέ η Ελλάδα.

Η βαθιά λιτότητα στην οποία έχει μπει η χώρα μας με την σύμβαση του Μνημονίου δεν δίνει ελπίδες για αύξηση των κονδυλίων ακόμη και σε βασικά και κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Και εάν έλθουν καλύτερες ημέρες στην περίθαλψη (!) αυτές θα έλθουν μόνο μέσα από έναν ευρύτερο εξορθολογισμό των δαπανών και από την λειτουργία των διαρθρωτικών μέτρων, κάτι στο οποίο προσβλέπει και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης όταν αναφέρει συχνά ότι «και εμένα δεν μου αρέσει το clawback και θα πρέπει να το πολεμήσουμε». Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει ο κάθε πάροχος να κάνει τα μαγικά του, κόβοντας και ράβοντας ανάλογα την δαπάνη, ενώ ο ασθενής πολύ συχνά στερείται βασικές και αναγκαίες εξετάσεις.

3 σχόλια:

  1. αντι να προσφευγετε στα δικαστηρια, αποχωρηστε μαζικα απο τον εοπυυ και τοτε να δειτε ποιος θα γελαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΑΡΡΟΥΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΑΣ.....

      Διαγραφή
  2. ΤΟ ΣτΕ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΤΕ -ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή