της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Θερμός Αύγουστος για την Υγεία και το Φάρμακο και έπεται ένας πιο θερμός Σεπτέμβριος...
Μείωση των τιμών στα γενόσημα κσι τα σκευάσματα που δεν προστατεύονται πια από την πατέντα τους, συνταγογράφηση αποκλειστικά, μείωση στο ΦΠΑ των φαρμάκων κατά 0,6% θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο χώρο του Φαρμάκου...
Ειδικά η συνταγογράφηση φαρμάκων αποκλειστικά με δραστική ουσία και μάλιστα με την ακύρωση όλων των εξαιρέσεων αναμένεται να πλήξει πολλές εταιρίες ενώ αντίθετοι είναι και οι γιατροί στους οποίους δεν επιτρέπεται πια να επιλέξουν το σκεύασμα που θα συνταγογρταφήσουν.
Αλλά και η αναδρομική από την 1η Iουλίου 2015 μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους κατά 50% και των γενόσημων φαρμάκων κατά 32,5% από την τιμή πατέντας, αναμένεται εκ νέου να πλήξει την φαρμακοβιομηχανία. Είναι κυρίως φάρμακα αντιυπερτασικά, διαβητικά, αντικαταθλιπτικά, για τη χοληστερόλη κα. Οι αλλαγές που δρομολογούνται με το νέο μνημόνιο στην τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων θα αποτυπωθούν στο νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Όσο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι αποκλίσεις των τιμών της αγοράς και των τιμών αποζημίωσης του Οργανισμού ήταν σημαντικές με τις τρανσαμινάσες να τιμολογούνται με 0,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ, δηλαδή κατά 5 φορές υψηλότερα. Στη Σουηδία και τη Γερμανία η τιμή αποζημίωσης της γενικής εξέτασης αίματος είναι 1,48 και 1,10 ευρώ αντίστοιχα με μία διαφορά της τάξης του 150% από την τιμή αποζημίωσης που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Η περιστολή του κόστους των εξετάσεων δεν βρίσκει σύμφωνους τους γιατρούς ούτε και τους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων.
Και βέβαια η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, που είχε αποτελέσει κόκκινο πανί για το ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και το ακύρωσαν ως μέτρο με εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού από το υπουργείο Υγείας, θα φέρει νέους τριγμούς... Πηγές του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι οι δανειστές δεν επιμένουν στο συγκεκριμένο μέτρο, εφόσον βρεθούν ισοδύναμά του.
Τέλος, υπάρχει πάντα το θέμα των φαρμακοποιών, με το ιδιοκτησιακό, το περιθώριο κέρδους και τα ΜΥΣΥΦΑ να αποτελούν πάντα θέματα που "καίνε". Κι ενώ τα ΜΥΣΥΦΑ πήραν παράταση για επόμενη αξιολόγηση, τα άλλα δύο θάματα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα μάλιστα με το νέο ιδιοκτησιακό, φαρμακείο θα μπορεί να ανοίγει όποιος το επιθυμεί και όχι μόνο ο κάτοχος πτυχίου φαρμακευτικής σχολής όπως ισχύει σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου