Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
Τι θα γίνει με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Στροφή 180 μοιρών φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ενώ ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε στα χέρια του ένα σχέδιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τοΠΕΔΥ, που του είχε ετοιμάσει ειδική ομάδα πανεπιστημιακών, πληροφορίες τουHealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας δεν είναι ικανοποιημένος από το σχέδιο.
Γι αυτό – αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– ζήτησε από τον ομάδα του καθηγητή οικονομικών της υγείας Κυριάκου Σουλιώτη να επαναφέρει το ίδιο σχέδιο που είχε προτείνει στον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με κάποιες αλλαγές βέβαια.
Με βάση το σχέδιο Σουλιώτη, οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ ειδικά αυτοί που έχουν σπάνιες ειδικότητες θα πρέπει να γυρίσουν στο σύστημα ώστε να στηρίξουν το περιβόητο ΠΕΔΥ. Ένα ΠΕΔΥ που θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ώστε να μπορέσει να στηριχθεί πάνω του όλη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Από την άλλη σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, η ομάδα Σουλιώτη θα προτείνει στον Παναγιώτη Κουρουμπλή- όπως άλλωστε και στον Άδωνι Γεωργιάδη– να υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς με σύμβαση κατά έργο, όπου αυτό χρειάζεται όπως π.χ. στα νησιά. Γιατροί δηλαδή που θα καλύπτουν με μπλοκάκικάθε ανάγκη των νοσοκομείων ή των Κέντρων Υγείας όπου υπάρχει κενό.
Επίσης η ίδια πρόταση περιλαμβάνει ευρύτερη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς, όπως γίνεται σήμερα, ενώ περιέχει και το λεγόμενο gatekeeping αλλά σε πολύ χαλαρή μορφή.
Δηλαδή οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται γενικό γιατρό πριν πάνε σε εξειδικευμένο, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό.
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη η ομάδα Σουλιώτη ετοιμάζει σχέδιο για τον υπουργό Υγείας ώστε να παρουσιασθεί και στους θεσμούς και να δώσουν την τελική τους έγκριση.
Ο υπουργός Υγείας από την άλλη περιμένει το σχέδιο Σουλιώτη έως τα τέλη Αυγούστου, ώστε να μελετηθεί η πρόταση και να γίνουν οι όποιες διορθώσεις.
Στο μεταξύ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή το αλαλούμ που επικρατεί στο ΠΕΔΥ και γενικότερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επισημαίνει ότι: «Με αποδυναμωμένες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζουν να βρίσκονται 10 εκατομμύρια Έλληνες, αφού οι δημόσιες μονάδες του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν και ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών σε επισκέψεις και πράξεις».
Μιλά μάλιστα για τις προτάσεις που παραδόθηκαν στον υπουργό Υγείας και οι οποίες όπως φαίνεται δε θα αξιοποιηθούν: «Πριν από περίπου έναν μήνα παραδόθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι προτάσεις της ομάδας εργασίας που συστάθηκε προκειμένου να συμβάλει στην αναμόρφωση του τοπίου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ο Π.Ι.Σ. ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Υγείας, όχι μόνο δεν συμμετείχε στην ομάδα εργασίας, αλλά ούτε καν ενημερώθηκε επί των προτάσεων που κατατέθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου