Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Δύσκολο φθινόπωρο για ΕΟΠΥΥ και Υγεία

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ


Mε τη διαδικασία είσπραξης των εισφορών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχει καταστεί εφιάλτης, βρίσκεται αντιμέτωπος σε μόνιμη βάση ο ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα έχει ενταθεί εντός του 2015, με τα ασφαλιστικά ταμεία, στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, να χρησιμοποιούν τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις συντάξεις και να αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ μόνο ό,τι... περισσεύει.

Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν κατά πολύ οι πληρωμές γιατρών, φαρμακοποιών, διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και άλλων παρόχων που προειδοποιούν για ένα πολύ «δύσκολο φθινόπωρο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τους δανειστές να απαιτούν από την ελληνική πλευρά, εφεξής να αποδίδονται άμεσα οι εισφορές στον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο στο ακέραιο αλλά και προσαυξημένες κατά 50-100 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως προκειμένου να «κλείσει» το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, έως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, το έλλειμμα στα έσοδά του από εισφορές που έχουν εισπράξει τα ταμεία αλλά δεν έχουν αποδώσει στον Οργανισμό έφτανε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε εισφορές του 2015. Κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ έχει λαμβάνειν από την κοινωνική ασφάλιση 320 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό μετά και την ψήφιση του «προαπαιτούμενου» μέτρου της αύξησης των εισφορών για την Υγεία στο 6% των συντάξεων πρέπει να είναι αυξημένο κατά 60.000.000 ευρώ, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό ότι εάν τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ τότε η ίδια η διάταξη είναι «άνευ αντικειμένου».

Εκτός από την κοινωνική ασφάλιση, ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται και με 43 εκατομμύρια ευρώ από κρατική επιχορήγηση σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, ακόμα και αυτό γίνεται με καθυστέρηση. Εως τις 10 Αυγούστου, ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε λάβει την επιχορήγηση των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, με αποτέλεσμα υστέρηση εσόδων ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, που επιβεβαιώνει αυτούς που το 2011, όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, τόνιζαν ότι το μεγάλο «στοίχημα» του νέου -τότε- εγχειρήματος αφορά τη χρηματοδότησή του, είναι να συσσωρεύονται χρέη προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα από τις αρχές του 2012 έως σήμερα, ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί εάν ο ΕΟΠΥΥ λάμβανε εγκαίρως τις εισφορές και την κρατική χρηματοδότηση. Οι πάροχοι, στα μέσα της εβδομάδας, είχαν πληρωθεί για το 2015 μόνο τους δύο πρώτους μήνες. Εξαίρεση οι φαρμακοποιοί που έχουν πληρωθεί και τον Μάρτιο.

Ωστόσο με βάση τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα έπρεπε να έχει πληρώσει και τον Απρίλιο. Στα τέλη Αυγούστου ληξιπρόθεσμες θα είναι και οι οφειλές του Μαΐου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο προγραμματισμός είναι εντός του Αυγούστου να εξοφληθεί άλλος ένας μήνας οφειλών, με προτεραιότητα τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές κι εν συνεχεία τους υπόλοιπους παρόχους. Εξαρτάται, ωστόσο πάντα από το τι θα πράξει η κοινωνική ασφάλιση...

Στα 1,6 δισ. ευρώ χρέη του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν συμπεριληφθεί τα «παλιά ληξιπρόθεσμα» (έως τέλος του 2011) των ταμείων που εντάχθηκαν στον Οργανισμό και τα οποία ανέρχονται σε 400.000.000 ευρώ. Εως τέλος Δεκεμβρίου 2014, όταν έληξε ο χρόνος αποπληρωμής τους με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το ποσό αυτό ήταν δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή αυτών των χρεών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν κατάφεραν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ να ενταλματοποιήσει εγκαίρως τις πληρωμές.

«Σε κάποιες περιπτώσεις τιμολόγια έχουν χαθεί στον λαβύρινθο διαφόρων ταμείων. Συνταγές φαρμάκων του ΤΣΑΥ ή και του Οίκου Ναύτου έχουν χαθεί και ουδείς γνωρίζει πού είναι» εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς. Σημειώνεται πάντως, ότι το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δημιουργεί εκ νέου κωδικό γι’ αυτά τα ληξιπρόθεσμα προκειμένου να μπορούν να εξοφληθούν.

Η ρευστότητα έχει εξαντληθεί...

Στα όριά τους βρίσκονται οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ. «Οι φαρμακοποιοί για πρώτη φορά βρίσκονται στη θέση να μην περιμένουν απόφαση του Συλλόγου τους για αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ. Από μόνοι τους αδυνατούν να εκτελέσουν συνταγές» αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και εξηγεί «τα φαρμακεία είναι σε οικονομική ασφυξία, δυσκολεύονται να προμηθευτούν φάρμακα. Υπάρχει πρόβλημα και με τις επιταγές και πολλοί κινδυνεύουν να ενταχθούν στον Τειρεσία».

«Η συνεργασία με τον οργανισμό είναι πλέον απολύτως ζημιογόνα για τα ιατρεία μας. Ηδη έχουν μπει πολλά λουκέτα, σε ιατρεία και εργαστήρια» δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου. Στις αρχές του μήνα οι συμβεβλημένοι γιατροί έκαναν επίσχεση παροχής υπηρεσιών. Μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για άμεση αποπληρωμή του Μαρτίου και υπογραφή νέας σύμβασης ανέστειλαν την κινητοποίηση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα «επανέλθουν» αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η ρευστότητα έχει εξαντληθεί. Είμαστε σε οριακό σημείο λειτουργίας. Το σύστημα έχει καταρρεύσει και προσπαθούμε με το ζόρι να το κρατήσουμε ζωντανό» επισημαίνει στην «Κ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.

1 σχόλιο:

  1. Το συστημα εχει καταρρευσει . Χρειαστηκε να φτασουμε στο 2015 -8 . 15 για να το καταλαβουν καποιοι. Αθανατοι παθολογαρες στηριξτε κι αλλο τον εκτρωματικο εοππυ καταστρεφοντας καθε αλλη ειδικοτητα μαζι με οτι εχει απομεινει απ αυτο που λεγεται ιατρικη αξιοπρεπεια . Συνεχειστε να ειστε ενοχικοι με την αμοιβη σας κ ως αντιδωρο να προσφερετε
    εκατονταδες ευρω συνταγες ετσι ωστε να μην παρει συνταξη κανενας στο τελος.Αγανακτηση τεραστια προκαλει η συμπεριφορα σας αλλα στο τελος με καποιο τροπο θα πληρωσετε κ εσεις το λογαριασμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή